Με 800 ευρώ αποζημίωσε ο Δήμος Αθηναίων τον Κραουνάκη: Δικαιώματα για την κινητή συναυλία Πρωτοψάλτη

File Photo: Ο Σταμάτης Κραουνάκης. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ο δήμος Αθηναίων εξέδωσε ένταλμα πληρωμής ύψους 800 ευρώ για τα δικαιώματα των τραγουδιών του μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη που ερμήνευσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη «κινητή συναυλία», εν μέσω καραντίνας λόγω κορωναϊού.

Ο δήμος Αθηναίων ανταποκρίθηκε  κατ’ αυτό τον τρόπο σε σχετικό αίτημα αποζημίωσης του καλλιτέχνη που διατυπώθηκε με μορφή εξώδικης διαμαρτυρίας.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης φέρεται να ζήτησε το ποσό των 800 ευρώ, ως χρηματική αποζημίωση επειδή η Άλκηστης Πρωτοψάλτη ερμήνευσε ορισμένα από τα τραγούδια του, χωρίς να λάβει την άδειά του.

Ο συνθέτης είχε  εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την κινητή συναυλία της Πρωτοψάλτη, πάνω σε ανοιχτό φορτηγό,  με τίτλο «Από τον δρόμο με αγάπη», περιδιαβαίνοντας δρόμους και συνοικίες της πρωτεύουσας, μια ιδέα που στηρίχθηκε από τον δήμο Αθηναίων.

Με αφετηρία την Τεχνόπολη, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη πέρασε από πολλά σημεία της Αθήνας, όπως και από το Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει στον δρόμο για να ακούσει αλλά και να μιλήσει στην τραγουδίστρια, κάτι που ενόχλησε σφόδρα τον Σταμάτη Κραουνάκη.

  • «Αυτό που έγινε ήταν πολύ σιχαμερό και τώρα έχω έναν νόμιμο δρόμο να ακολουθήσω» είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά.

«Με μεγάλη απογοήτευση, διαπίστωσα ότι στο πλαίσιο της ως άνω εκδήλωσης, ερμηνεύτηκαν ορισμένα από τα τραγούδια- δημιουργήματα μου, δίχως προηγουμένως να έχω ερωτηθεί προς τούτο, πολλώ δε μάλλον δίχως να έχω παραχωρήσει την εκ του νόμου απαιτούμενη άδεια και συγκατάθεση» έγραφε στο εξώδικο, για το οποίο είχε προϊδεάσει με προηγούμενες δηλώσεις του, ο Σταμάτης Κραουνάκης και συνέχιζε:

«Κατά τα ανωτέρω έλαβε χώρα χωρίς την αναγκαία άδεια- συναίνεση- έγκριση μου καθ’ υπέρβαση κάθε δικαιώματος μου, δημόσια εκτέλεση μουσικής. Αυτό αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού- ιδιοκτήτη του πνευματικού έργο».

«Το ποσό, να είστε βέβαιοι, θα διατεθεί δια του πάσχοντες και αδυνατούντες να εξοικονομήσουν τα αναγκαία καλλιτέχνες – δημιουργούς» σημείωνε τέλος ο Σταμάτης Κραουνάκης στο εξώδικο προς τον Δήμο Αθηναίων.

Με πληροφορίες από ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ

Η Πρωτοψάλτη σε συναυλία “από το δρόμο με αγάπη”: Ο Μητσοτάκης βγήκε απ’ το Μαξίμου να πει “ευχαριστώ” [photos, videos]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: