Κάνει ένα βήμα πίσω ο Άϊντα: Πιο σημαντικό να βρεθεί καλή λύση και όχι βιαστική λύση




Τη θέση ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί μια καλή λύση αντί μια βιαστική λύση, εξέφρασε την Τρίτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Προεδρικού μετά από τη δίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του σε ό,τι αφορά μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο ο κ. Αιντε κατέστησε επίσης σαφές ότι «θέλουμε να βρούμε μια λύση που θα είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ και επίσης τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα (της λύσης), αλλά δεν πρέπει ποτέ να αυτοί να γίνουν εις βάρος των δικαιωμάτων ατόμων είτε αυτοί είναι Τ/κ είτε Ε/κ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Αιντε ανέφερε ότι ήταν πολύ εποικοδομητική. «Όπως γνωρίζετε, οι ηγέτες θα εισέλθουν ίσως στην πιο εντατική φάση των διαπραγματεύσεων», είπε. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, πρόσθεσε, επικεντρώθηκε στο πώς θα δομηθούν με αρκετή λεπτομέρεια οι επόμενες μέρες και εβδομάδες γιατί φτάνουμε σε μια στιγμή όπου θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες αποφασιστικής σημασίας.

Επανέλαβε ότι στους περασμένους μήνες έχει επιτευχθεί πρόοδος και αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε εις βάθος ενός από τα πιο δύσκολα ζητήματα, του περιουσιακού, νομίζω είναι καλά γνωστό».

Πρόκειται για διαφορά που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ανέφερε, «και δεν θεωρώ ότι ουδείς αναμένει ότι ξαφνικά εν μία νυκτί όλες οι διαφορές άποψης θα εκλείψουν, αλλά νοιώθω έντονα επίσης, καθώς συναντώμαι με τους ηγέτες συχνά, ότι η προσήλωσή τους στην εξεύρεση λύσεων είναι εκεί, ακόμη και αν έχουμε συναντήσει ορισμένες προκλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες για το πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε μερικά από αυτά τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον κ. Αιντε, η βασική αρχή ότι πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι δύο ηγέτες, οι οποίοι επιθυμούν να λύσουν το Κυπριακό με τρόπο ειλικρινές και βιώσιμο. Είναι πολύ σημαντικό πρόσθεσε να εξευρεθεί μια καλή λύση παρά να βιαστούμε να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα οποία διαβουλευόμαστε να διαρκέσουν.

Πρόσθεσε ότι τώρα υπάρχει μια δυναμική την οποία οι Κύπριοι οφείλουν να εκμεταλλευτούν και είπε ότι για αυτό το λόγο οι δύο ηγέτες αποφάσισαν και επαναβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο μήνας Νοέμβριος θα είναι ένας ιδιαίτερα εντατικός μήνας της διαδικασίας αυτής.

Εξ ου, είπε, και είναι σημαντικό στις συναντήσεις του σήμερα με τους δύο ηγέτες να υπάρξει μια συγκεκριμένη δομή για το πώς θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ο κ. Αιντε είπε ότι συναντήθηκε χθες με τους διαπραγματευτές τους οποίους θα ξανασυναντήσει την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθώς και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρέπει να βρεθεί μια κοινή γλώσσα για τη διζωνικότητα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε: «Ακριβώς. Υπάρχει μια συμφωνία για όλα όσα αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που περιλαμβάνει τη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα, αλλά επίσης τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Είναι δεσμευμένοι σε αυτά, αλλά και οι δύο πρέπει να βρουν μια κοινή ουσία και μια κοινή γλώσσα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει πολυμερής διάσκεψη το Μάρτη ή τον Απρίλη, ο κ. Αιντε είπε ότι «έχω πει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δύο ηγέτες που λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο και συμφωνώ με αυτό. Αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί καλή λύση παρά βιαστική λύση».

Η παρούσα φάση του Κυπριακού στη συνάντηση Ομήρου – ‘Αιντε

Η παρούσα φάση του Κυπριακού ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Βουλή ο Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος όπως διαμορφώνεται στην εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυσή του. Συζητήθηκαν δε ειδικότερα επιμέρους πτυχές του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, ότι πολλές ενέργειες της Τουρκίας και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δυναμιτίζουν το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, εκφράζοντας την πάγια αδιάλλακτη στάση της χώρας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ομήρου και στο θέμα των εγγυήσεων, τονίζοντας ότι αυτές είναι αναχρονιστικές, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της ίδιας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι βασική προϋπόθεση προόδου στην πορεία αυτή είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Στη συνάντηση, ανασκοπήθηκαν, εξάλλου, και οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: