Η επόμενη δοκιμασία για την Τουρκία και την Ε.Ε.: Έρχεται νέα κρίση με αφορμή το φυσικό αέριο

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή: Τουρκική Προεδρία




Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της βερολινέζικης εφημερίδα Der Tagesspiegel.de (ThSeibert) με τίτλο “Η επόμενη δοκιμασία για την Τουρκία και την Ε.Ε.” αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κατοχική δύναμη έχει προβλήματα με αρκετές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει ακόμη πιο περίπλοκες τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα παραθέτει εν συντομία το χρονικό της επί μακρόν σοβούσας διένεξης της Τουρκίας με χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, για την εκμετάλλευση των πόρων που εντοπίζονται στα παραθαλάσσια οικόπεδα της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως επισημαίνεται, η Τουρκία απαιτεί να συμμετέχει στις σχετικές αποφάσεις, ενώ οι τέσσερις προαναφερθείσες χώρες που έχουν όλες προβλήματα με την τουρκική πλευρά, προτίθενται να διοχετεύουν φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την κατοχική δύναμη.

Ακολουθεί αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, και στο πλαίσιο της οποίας χαρακτήρισαν ως “παράνομη” την συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αυτά τα δεδομένα δυσχεραίνουν περαιτέρω την – ήδη επιβαρυμένη από το Μάρτιο λόγω των γεγονότων στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου – σχέση ΕΕ – Τουρκίας και καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτόνωση των εντάσεων.

Στο δημοσίευμα γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά και στο ρόλο της Συρίας και Λιβύης στο ζήτημα, καθώς και στις δρομολογημένες προσπάθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας – Δαμασκού, προς ενίσχυση του μετώπου κατά της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Streit um Erdgas im Mittelmeer – Die nächste Bewährungsprobe für die Türkei und die EU

Κέρδος ή κόλαφος η πανδημία για καθεστώτα Ρωσίας, Τουρκίας; Δίκοπο μαχαίρι, λένε οι αναλυτές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: