Η Κύπρος δεν θα συναινέσει σε άρση του βέτο επί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

«Έχω ήδη προειδοποιήσει τους συναδέλφους στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που έγινε πριν από δέκα μέρες, ότι δεν θα συναινέσουμε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24» (μόνο!) είπε, επισημαίνοντας πως τα δύο κεφάλαια αφορούν σε θεμελιώδη δικαιώματα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Τα κεφάλαια αυτά έχει μπλοκάρει από το 2009 η Λευκωσία λόγω άρνησης της Αγκυρας να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο 10, δηλαδή τη συμφωνία που υπεγράφη κατά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Ειδική αναφορά στη συμφωνία προβλέπει την ένταξη του συνόλου της κυπριακής επικράτειας, αλλά την ισχύ του κοινοτικού κεκτημένου μόνο στις ελεύθερες περιοχές μέχρι να λήξει η κατοχή.

Πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις ο μέχρι πρότινος Γιαννάκης ρώτησε, άραγε, τον προϊστάμενό του πρόεδρο της (ακόμα) Κυπριακής Δημοκρατίας Αννανσπασιάδη και τον Μουσταφά, τον αναντικατάστατο όπως μας είπε πριν λίγες μέρες για επίτευξη συμφωνίας επί του Κυπριακού

Πάμπος Σ. Χατζηλαμπής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: