Το CNN συνεχίζει να υμνεί την Ελλάδα και τις ομορφιές της: Η γοητεία του ελληνικού τουρισμού δεν είναι μυστικό…

Η τέταρτη υπερπανσέληνος, ανατέλλει πάνω από το Ναύπλιο, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020. Πρόκειται για το φαινόμενο της υπερπανσελήνου, όπου το φεγγάρι φαινόταν μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ότι συνήθως. Φέτος, συνολικά έχει σημειωθεί άλλες 3 φορές το φαινόμενο της υπερπανσελήνου και αυτή ήταν η τελευταία για το 2020 ενώ η επόμενη θα έχουμε ευκαιρία να τη θαυμάσουμε τον Μάιο του 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η γοητεία του ελληνικού τουρισμού δεν είναι μυστικό, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς, εν μέσω της κρίσης πανδημίας κορονοϊού, η ιδέα και μόνο να περάσουμε εκεί το καλοκαίρι είναι ένα μακρινό όνειρο. Ή μπορεί και να μην είναι, σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Τα παραπάνω αναφέρει το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο CNN που συνεχίζει να υμνει τη χώρα μας και τις ομορφιές της.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελεί μια σπάνια περίπτωση επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εφαρμόζοντας εγκαίρως αυστηρό lockdown, η χώρα κατάφερε να κρατήσει απίστευτα χαμηλά των αριθμό των θυμάτων, περίπου 150 μέχρι σήμερα, ενώ αυτή την εβδομάδα κάποιες επιχειρήσεις όπως βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια ξεκίνησαν πάλι την λειτουργία τους.

Ο ρεαλιστής Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να αποτελέσει και πρότυπο για να καλωσορίσει πάλι -πολύ προσεκτικά- κάποιους ταξιδιώτες το καλοκαίρι.

“Η εμπειρία της φετινής τουριστικής περιόδου μπορεί να είναι λίγο διαφορετική από εκείνη των παρελθόντων ετών. Μπορεί να μην είναι ανοικτά τα μπαρ, να μην υπάρχει κοσμοσυρροή, ωστόσο μπορεί κανείς να αποκομίσει μια συναρπαστική εμπειρία από την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία η παγκόσμια πανδημία”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης στο Nic Robertson του CNN όταν συναντήθηκαν στο γραφείο του, τηρώντας το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό αναπόφευκτα συνεπιφέρει την έκθεσή της σε πιθανούς φορείς του κορονοϊού, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει πως η εντατικοποίηση των τεστ θα μειώσει τον κίνδυνο. Προς το παρόν, όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες υποβάλλονται σε τεστ μόλις αφιχθούν στην Αθήνα.

Ο κ.Μητσοτάκης ελπίζει σε μία πολύ περισσότερο συνεκτική διαδικασία. Επιθυμεί διεθνή, ή τουλάχιστον Ευρωπαϊκά (κοινά αποδεκτά) μέτρα/ πρότυπα, με τα οποία θα τίθενται σε ισχύ τα ίδια πρωτόκολλα για όλες τις χώρες.

“Υποθέτω ότι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε τεστ πριν από την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος και όχι μετά την άφιξή τους εδώ, στο αεροδρόμιο. Θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση μόνο αν το τεστ είναι αρνητικό ή το τεστ αντισωμάτων θετικό” δήλωσε, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η χώρα θα μπορεί από την 1η Ιουλίου να καλωσορίσει τους τουρίστες.

Δεδομένων των δυσκολιών ταξιδιών λόγω αναστολής πολλών πτήσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει στους “υψηλού επιπέδου” τουρίστες. “Η κρουαζιέρα ιστιοπλοΐας (Yachting) για παράδειγμα, όπου ένας μικρότερος αριθμός ατόμων επιβιβάζεται σε ένα σκάφος και βγαίνει στη στεριά για φαγητό ή για προμήθειες. Ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός σε μικρά ξενοδοχεία, φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το νέο μετα-πανδημικό κόσμο”, επεσήμανε.

To ερώτημα πότε και πως θα ανοίξει η χώρα στον τουρισμό δεν είναι ασήμαντο για ένα έθνος που έχει στροβιλιστεί στην ύφεση και την οικονομική αναταραχή για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο τουρισμός συνεισφέρει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας, διπλάσιο ποσοστό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2019 η χώρα φιλοξένησε 31 εκατομμύρια τουρίστες, τρεις φορές όσο ο πληθυσμός της, ενώ ένας στους τέσσερις Έλληνες απασχολείται σε τουριστικές υπηρεσίες ή σε δουλειές συναρτώμενες με αυτές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε στο CNN ότι η αίσθηση της συλλογικής επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού συνιστά μια κληρονομιά που αποκομίζει από την κρίση, “θα τολμούσα να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια”, προσθέτει.

“Οι Έλληνες είχαν πάρα πολύ καιρό να νοιώσουν περήφανοι. Είναι καλό να ξαναέχουμε αυτά τα θετικά συναισθήματα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε και τη μεγάλη οικονομική κρίση που διαφαίνεται ξεκάθαρα στον ορίζοντα”.

Και, όπως επισημαίνουν σχολιάζοντας οι αρθρογράφοι στο τέλος του άρθρου, αυτό το αίσθημα περηφάνιας, και η ελπίδα από την έως τώρα σχετικά ασφαλή στρατηγική της Ελλάδας έναντι του κορονοϊού, θα είναι θέλγητρο, για αυτό το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ: Greece says it’ll re-open to tourists on July 1 as it claims success over Covid-19

Η ερώτηση του …εκατομμυρίου: Θα είναι δυνατόν να πάμε διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: