Guardian: Γιατί Ελλάδα κι ανατολική Ευρώπη τα πήγαν καλύτερα απ’ την πλούσια Δύση; [video]

File Photo: Γυναίκα φορώντας μάσκα μιας χρήσης περπατα εμπρός από το άγαλμα του ποιητή Κωστή Παλαμά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ο χάρτης του κορωναϊού στην Ευρώπη ένα πράγμα καθιστά σαφές: τα πιο πλούσια κράτη της δυτικής Ευρώπης υπέφεραν περισσότερο απ’ τον ιό απ’ ό, τι οι χώρες στο ανατολικό ήμισυ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ’ αυτό το συμπέρασμα ξεκινά το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian στο οποίο αναζητούνται οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα και η ανατολική Ευρώπη υπέφεραν λιγότερο από την πανδημία του κορωναϊού. Η εφημερίδα σημειώνει ότι  η  διαφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων ήταν τεράστια «ώστε δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ακόμη και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο, έχουν πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θνητότητας ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τα τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Για παράδειγμα η  εφημερίδα φέρνει τη Σλοβακία η οποία κατέγραψε μόλις 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θανάτους, ενώ η γειτονική της Αυστρία, που θεωρείται ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την εξάπλωση της ψovid- 19, έχει 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και 20 φορές περισσότερους θανάτους.

«Ο πιο σημαντικός λόγος που οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν υποφέρει λιγότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας φαίνεται να είναι ότι εφάρμοσαν πολύ νωρίς περιοριστικά μέτρα. Ενώ στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζονταν τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις , μόλις είδαν τι συνέβαινε στην Ιταλία, έσπευσαν να επιβάλλουν άμεσα lockdown. Σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο φόβος των υποχρηματοδοτούμενων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ευαισθητοποίησε τις αρχές οι οποίες έδρασαν άμεσα και με αποφασιστικότητα. Οι Ανατολικοευρωπαίοι έδειξαν πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών σε αντίθεση με τις «φωνές« διαμαρτυρίας στη Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ» συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian.

Η επιτυχία της Ελλάδας

“Η Ελλάδα έσπευσε να εφαρμόσει έγκαιρα αυστηρά μέτρα περιορισμού για να αποφευχθεί η πίεση στο σύστημα υγείας το οποίο έχει πληγεί από τη λιτότητα”, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.

«Είναι μία άλλη χώρα όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορoνοϊού μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει εντυπωσιακά χαμηλοί. Σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχουν καταγραφεί μόνο 2.620 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Όπως και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έτσι και η Ελλάδα είχε μια πραγματική αίσθηση του πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα υγείας της», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Παγουλάτος.

«Αυτό κινητοποίησε την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες αισθάνθηκαν μεγαλύτερη αίσθηση εφησυχασμού για την ικανότητα των συστημάτων τους να χειριστούν την κρίση», πρόσθεσε.

  • “Υπάρχει ελπίδα ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας, θα την βοηθήσει να επανακτήσει το διεθνές κύρος της μετά από χρόνια που γινόταν πρωτοσέλιδο ως το «μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης», σημειώνει ο Guardian.

 

Η ιστοσελίδα της Guardian φιλοξενεί και βίντεο από τα ελληνικά νοσοκομεία:

Η γοργή αντίδραση της ανατολικής Ευρώπης

Εστιάζοντας στους λόγους που η ανατολική Ευρώπη αντιμετώπισε καλύτερα την πανδημία, το δημοσίευμα τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που σημαίνει λιγότερους ευάλωτους ηλικιωμένους που βρίσκονται εν ζωή, τη χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού, τις λιγότερες πτήσεις προς την Κίνα, ή ακόμη και την τυχαιότητα

Η εφημερίδα ωστόσο σημειώνει πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που εφαρμόζεται πλέον σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ήταν ένα μέτρο που υιοθετήθηκε πολύ νωρίς από την Τσεχία και την Σλοβακία και πιθανόν βοήθησε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Ο πιο σημαντικός λόγος φαίνεται να είναι τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν απ΄όλες σχεδόν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ενώ στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζονταν τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις, μόλις είδαν τι συνέβαινε στην Ιταλία, έσπευσαν να επιβάλουν άμεσα «lockdown».

Σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο φόβος των υποχρηματοδοτούμενων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ευαισθητοποίησε τις αρχές οι οποίες έδρασαν άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Αντιθέτως, οι πολιτικοί της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να σταθμίσουν μια σειρά πολιτικών επιλογών και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αποτρέποντας την απόλυτη κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι Ανατολικοευρωπαίοι έδειξαν πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών σε αντίθεση με τις «φωνές« διαμαρτυρίας στη Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Πηγή The Guardian

Η ελληνική συνταγή της επιτυχίας: Ρεπορτάζ του Euronews και με συνέντευξη Χαρδαλιά [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: