Με δέκα οπλισμένα μαχητικά και πτήσεις μέχρι και 200 μέτρα πάνω από τα κεφάλια των ακριτών: Η Τουρκία δείχνει τον πολεμικό δρόμο…

Ελληνικό μαχητικό F-16 Block 52 M, κατά τη διάρκεια απογείωσης από Σμηναρχία Μάχης για την αναχαίτιση Τουρκικών αεροσκαφών. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Στα 200 μέτρα τα Τουρκικά F-16 από το ΝΗ-90.
-Δέκα μαχητικά έστειλα και τα δέκα οπλισμένα
-Τον τροχονόμο σε ξένο, αναγνωρισμένο Διεθνώς FIR κάνει η Άγκυρα

Οι εικόνες με τo Τουρκικό F-16 να είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το VIP ελικόπτερο της Ελλάδας, που μετέφερε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτική και στρατιωτική, δεν θα μπορούσε να μην είναι προβληματική για δυο λόγους (σ.σ. αν και πίσω, όπως μαθαίνουμε είχε δυο Ελληνικά αεροσκάφη που δεν απαθανατίζονται στην εικόνα).

Ο πρώτος είναι η καταφανής παραβίαση όλων των κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, εθνικού εναέριου χώρου, αμφισβήτησης διεθνών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πολλά από αυτά η Τουρκία τα απορρίπτει εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να έχει λάβει μια ηχηρή απάντηση κι αυτό είναι που της επιτρέπει να διατηρεί αυτή τη συμπεριφορά.

Ο δεύτερος λόγος όμως έχει να κάνει με την προστασία του VIP ελικοπτέρου. Ιπτάμενοι εν ενεργεία και απόστρατοι σημειώνουν ότι οι εικόνες με το οπλισμένο Τουρκικό F-16 δίπλα στο Ελληνικό ελικόπτερο το θέτει εν δυνάμει απειλή. Και άοπλο επικίνδυνο είναι, γιατί πετά με διαφορετικούς κανόνες, άλλη ροπή, άλλη πτητική δύναμη.

  • Ακόμη και τα καυσαέρια ενός F-16 απέναντι στο ΝΗ-90 είναι μια σοβαρότατη απειλή κ.ο.κ. (σ.σ. πρόσφατο σχετικά παράδειγμα η εγκληματική κίνηση Τούρκου πιλότου κατά ενός Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στο Φαρμακονήσι πριν ενάμιση χρόνο).

Ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν απέναντι στα δέκα οπλισμένα μαχητικά της Τουρκίας, όμως θα επαναλάβουμε ότι οι Τούρκοι διατηρούν ένα πλεονέκτημα που έχει να κάνει με το γεγονός πως τα Ελληνικά φτερά φτάνουν μέχρι την αερομαχία κατά την αναχαίτιση.

Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει ως αντίλογο ότι εντός του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου δεν συντρέχουν λόγοι συνοδείας και ίσως κάτι τέτοιο να έδινε και την ευκαιρία στη γείτονα να προκαλέσει.

Πάντως νησιώτες λένε ότι στο Αγαθονήσι τα Τουρκικά μαχητικά πέταξαν σχεδόν ξυστά από τις κορυφές των βουνών, όταν πλέον το ελικόπτερο που είχε φτάσει με τους δυο ισχυρούς άνδρες του υπουργείου άμυνας είχε προσγειωθεί στο νησί.

Ζεύγος οπλισμένων μαχητικών F-16 κατά τη διάρκεια επιτήρησης του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Πηγή: Hellas Journal
  • Ορκισμένοι να προκαλούν…

Όμως η γείτονα ήταν δεδομένο πως θα προχωρούσε σε πρόκληση, από την στιγμή που έχει σε αποκλειστική υπηρεσία στελέχη της να παρακολουθούν τι πετάει από την Ελλάδα προς το ανατολικό τμήμα του Αιγαίου και να προειδοποιεί όποιον ιπτάμενο πετά προς τα ανατολικά νησιά, ότι θ’ αναχαιτιστεί.

Επίσης στα δικά της readiness έχει αποκλειστικά πιλότους που έχουν μόνιμη αποστολή τον ουρανό του Αιγαίου και την οδό των προκλήσεων.

Κατ’ αυτό τον τρόπο η Άγκυρα επιχειρεί να παγιώνει εδώ και καιρό κάτι που είχε αφήσει στο χρονοντούλαπο των προκλήσεων. Απειλεί μέσω των υπερπτήσεων και της αεροπορικής πίεσης θέλει να γίνει το «δερβέναγας» του ουρανού στο Αρχιπέλαγος και όποιος επίσημος θέλει να μεταβεί σε νησί του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να μην το κάνει, αν δεν συνοδεύεται από πλειάδα μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως οι Τούρκοι δεν μπορούν να ξεχάσουν την πτήση αεροσκαφών στην Κύπρο, που απογυμνώθηκε το σύστημα αεράμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να χωνέψουν κάτι ακόμα. Τον απόλυτο εξευτελισμό που υπέστησαν στον Έβρο και τις Ελληνικές αποκαλύψεις για τα οργανωμένα σχέδιά τους στα νησιά από το ΓΕΕΘΑ.

Κατά συνέπεια οι κινήσεις που έγιναν κατά την Κυριακή εντάσσονται σ’ ένα γενικότερο ξέσπασμα που στόχο έχει να πάρουν έστω μια πυρείο νίκη μέσω των προκλήσεων, όπως η παρενόχληση του ΝΗ-90.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία παρενόχλησε κυβερνητικό παράγοντα της Ελλάδας. Έχουν προηγηθεί αρκετές στο παρελθόν σίγουρα και στο μέλλον, γεγονός που ίσως θα έπρεπε να πείσει όλους όσοι αρέσκονται να ομιλούν περί διαλόγου, περί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, περί Ελληνοτουρκικής φιλίας, ότι με αυτό τον επίμονο για επεισόδιο γείτονα δεν συνομιλείς, αντιθέτως του επιδεικνύεις την ισχύ σου ως κράτος δικαίου, εφαρμόζοντας όλα εκείνα που απορρέουν μέσα από αυτό, ακόμη και της νόμιμης άμυνας.

Στην Πολεμική Αεροπορία σύμφωνα με πληροφορίες προτείνουν και θέλουν η στάση να γίνει ακόμη πιο αποφασιστική καθώς όπως σημειώνουν ανώτατες πηγές αυτή είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος αποτροπής των όσων παρανόμων συμβαίνουν στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Το Τουρκικό αεροσκάφος, που ξεχωρίζει από την σημαία στο κάθετο σταθερό ουραίο είναι ένα από δέκα οπλισμένα αεροσκάφη που οι πιλότοι τους πήραν εντολή για μαζικές παραβιάσεις στον Εθνικό εναέριο χώρο αλλά και παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Πηγή υπουργείο Άμυνας
  • Οι σχεδόν τριπλάσιοι αριθμοί διαθέσιμων μαχητικών αεροσκαφών σαφώς είναι μια απάντηση στις προκλήσεις του ενός, δυο ή τριών ζευγών F-16 της γείτονος, αυτή τη φορά όμως είχαμε το δεδομένο των δέκα τουρκικών μαχητικών κι όλα οπλισμένα μια κίνηση που παραπέμπει ευθέως σε πολεμική ενέργεια.

Απάντηση για την Πολεμική Αεροπορία είναι και η αεροπορική υπεροχή σε οποιοδήποτε σημείο πετάξουν τα «μπλε φτερά». Από την άλλη πλευρά όμως οι επιτελείς της Άγκυρας έχουν ζυγίσει πολύ καλά ότι η Αθήνα δεν έχει σκοπό να λάβει δραστικά μέτρα κι αυτό είναι που πριμοδοτεί με κάθε έννοια και τρόπο τους Τούρκους ιπταμένους «ν’ αλωνίζουν» στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό εναέριο χώρο.

Αποκάλυψη: Άδειασαν γεμιστήρες στο Τυχερό οι στρατοχωροφύλακες-“μεροκαματιάρηδες” της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: