Για “πολυσύνθετη άσκηση” επαναλειτουργίας του τουρισμού ομιλεί το Bloomberg: Η ελληνική τουριστική βιομηχανία εν μέσω πανδημίας

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παραχώρησε τηλεφωνικά συνέντευξη, προς τη δημοσιογράφο Francine Lacqua και το δίκτυο Bloomberg TV, στο πλαίσιο της εκπομπής Bloomberg Surveillance.

Έφερε τον τίτλο «Η Ελλάδα ξεκινάει ‘Πολυσύνθετη άσκηση’ επαναλειτουργίας του τουρισμού», ενώ το βίντεο της συνέντευξης -διάρκειας 4 λεπτών- έφερε καθ’ όλη τη διάρκειά του τον τίτλο «Η ελληνική τουριστική βιομηχανία εν μέσω πανδημίας»:

  • Francine Lacqua: Κύριε υπουργέ, πότε σχεδιάζει η Ελλάδα την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων;

Υπ. Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης: Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μία πολυσύνθετη άσκηση και η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει με μεγάλη επιτυχία την άμεση εξομάλυνση της επιδημικής καμπύλης, γεγονός για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι. Ωστόσο, εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων. Απόψε, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Χωρίς να θέλω να προδιαγράψω τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επιθυμώ να τονίσω ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιορισμών, αρχής γενομένης από τα ξενοδοχεία, τα οποία θα τεθούν σε σταδιακή επαναλειτουργία. Οι περιορισμοί των εσωτερικών μετακινήσεων θα αρθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και πάντως, εντός του Ιουλίου, όλες οι τουριστικές περιοχές θα είναι λειτουργικές, με πιθανή εξαίρεση τις πτήσεις από το εξωτερικό, δεδομένων των συμφωνιών που θα πρέπει να συνάψουμε με τις διάφορες χώρες και ιδιαιτέρως με την Ε.Ε.

  • Francine Lacqua: Κύριε υπουργέ, έχω πολλές ερωτήσεις επ’ αυτού. Πρώτον, πώς θα είναι το λειτουργικό καθεστώς; Θα υφίστανται κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, π.χ. στους δημοσίους χώρους και στις παραλίες;

Υπ. Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης: Στη μετα-κορωνοϊό εποχή, είναι απαραίτητη η εφαρμογή κανόνων για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ξενοδοχεία κ.λπ. Οι κανόνες αυτοί θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την επιστημονική κοινότητα. Η τήρηση των αποστάσεων είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, προς αποφυγή των συνωστισμών, που ήταν το σύνηθες φαινόμενο κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ένας επιπλέον στόχος του υπουργείου είναι η διασφάλιση της γνώριμης σε όλους φιλικής και απολαυστικής ατμόσφαιρας, την οποία λατρεύει ο κόσμος που επισκέπτεται την Ελλάδα.

  • Francine Lacqua: Κύριε υπουργέ, ανησυχείτε και έχετε εξετάσει τρόπους αποτροπής μόλυνσης του εγχώριου πληθυσμού από τους τουρίστες ή των νησιωτών από ανθρώπους προερχόμενους από τα αστικά κέντρα; Θα εκδοθούν διαβατήρια υγείας ή θα δοθούν βραχιόλια ή θα επιβληθούν ιδιωτικοί περιορισμοί; Πώς θα το λύσετε;

Υπ. Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης: Η επιβολή ιδιωτικών περιορισμών δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος προστασίας. Βεβαίως, ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς οι έγκαιρες επιθετικές μέθοδοι της κυβέρνησης για τον περιορισμό των επαφών και τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και, για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε διάλογο με τους ειδικούς του τομέα υγείας για τη συνέχιση της διενέργειας αυτών των τεστ, προκειμένου ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδεύει.

Ιδεατά, οι συμφωνίες αυτές με τις άλλες χώρες θα πρέπει να γίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ευελπιστούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα για την επίσπευση των συζητήσεων και των συμφωνιών οι οποίες θα προκύψουν. Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε εγχώριους κανόνες, τους οποίους και θα συμφωνήσουμε με τις χώρες της Ε.Ε. από τις οποίες δεχόμαστε επισκέπτες. Οι ειδικοί του τομέα υγείας κάθε εβδομάδα ερευνούν και αναπτύσσουν βελτιωμένα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Γι’ αυτό,  επί του παρόντος, η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και μένει να αποφασίσουμε επί του είδους των διαδικασιών που απαιτούνται τόσο πριν από το ταξίδι προς την Ελλάδα όσο και εντός του αεροπλάνου και των αεροδρομίων, αλλά και κατά τη διαμονή των τουριστών στη χώρα μας, είτε πρόκειται για πισίνες, είτε για παραλίες, ξενοδοχεία κ.λπ.

Όπως ανέφερα, αυτή τη στιγμή, επεξεργαζόμαστε τέτοιους κανόνες και βρισκόμαστε σε διάλογο με τις τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες αυτοί ανταποκρίνονται ικανοποιητικά και επαρκώς στις ανάγκες του τομέα του τουρισμού. Δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε τη συνεχή επαγρύπνησή μας για τον περιορισμό των κρουσμάτων του Covid-19 και, για το λόγο αυτό, διασφαλίσαμε με επιτυχία τη διατήρηση της υγείας των πολιτών μας.

Το ίδιο θα πράξουμε και για την υγεία των ανθρώπων που επισκέπτονται τη χώρα μας, λαμβάνοντας συγχρόνως μέριμνα ότι το εθνικό μας σύστημα υγείας -το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά κατά την κρίση της πανδημίας- θα προστατέψει στον ίδιο βαθμό επάρκειας οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει.

ΠΗΓΗ: Greece to Begin ‘Complex Exercise’ of Reopening Tourism

“Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από την πολιτική τρικυμία του” απαντά ο Σταϊκούρας στον Τσακαλώτο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: