Τα σχέδια του “ΗΝΙΟΧΟΥ 2020” εφαρμόζουν τα «γεράκια» στο Αιγαίο: Στόχος η διατήρηση της αεροπορικής υπεροχής

Ελληνικό μαχητικό της 343 Μοίρας “Αστέρι” από την 115 Πτέρυγα Μάχης κατά την κοινή εκπαίδευση με αμερικανικά F-18 στην Αν. Μεσόγειο τον προηγούμενο μήνα. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. Hellas Journal

Μπορεί ο Covid-19 να ακύρωσε ίσως την πιο ουσιώδη αεροπορική άσκηση, τον «Ηνίοχο 2020», ωστόσο τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, με τα μηδενικά ποσοστά Κορωνοϊού καθώς έχουν λάβει όλα τα μέτρα, άδραξαν αυτή την ευκαιρία και κάνουν πράξη σχεδόν όλα τα αεροπορικά σενάρια που είχε σχεδιάσει το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής της Ανδραβίδας.

Σίγουρα η πανδημία, έλυσε έναν μεγάλο γρίφο, του που θα χωρέσουν περισσότερα από 65 μαχητικά αεροσκάφη ξένων χωρών, που είχαν σπεύσει από νωρίς να «κλειδώσουν» τη συμμετοχή τους στην ιδιαιτέρως πετυχημένη έως τώρα αεροπορική άσκηση της Ελλάδας, η οποία διοργανώθηκε αρχικά από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ενώ τις επόμενες χρονιές εξελίχθηκε σε μεγάλη διακλαδική άσκηση.

Εκτός όμως των περίπου 65 μαχητικών υπήρχαν και μεταγωγικά που μεταφέρουν προσωπικό και μέσα για τα αεροσκάφη.

Πάντως τα Ελληνικά «γεράκια» δεν έχουν σταματήσει όλο αυτό το διάστημα ν’ απογειώνονται σε μεγάλους σχηματισμούς απ’ όλες τις πολεμικές μοίρες και οι «καλοί» με τους «κακούς» να συναντώνται στον αέρα, όπου ξεδιπλώνονται όλα εκείνα που σχεδιάστηκαν από τους καλύτερους για τους καλύτερους και για όσους θέλουν να τους φτάσουν!

  • Μετά τον πολύ πετυχημένο «Ηνίοχο» του 2019 με την προσγείωση στην Ανδραβίδα των Ιταλικών F-35 για πρώτη φορά, η έκπληξη που είχε κλειδώσει για φέτος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ήταν η έλευση Αμερικανικού αεροπλανοφόρου νότια της Πελοποννήσου, από όπου θα επιχειρούσαν τα F-18.

Βέβαια το αεροπλανοφόρο πέρασε και νωρίτερα από την Αν. Μεσόγειο και δόθηκε η ευκαιρία για μια γεύση στους ιπταμένους, του τι θα ακολουθούσε τον ερχόμενο Μάϊο κατά τη διεξαγωγή του «Ηνιόχου».

Στο Cockpit διώχνουν τον Covid-19

Και την στιγμή που δεν είναι λίγες οι δραστηριότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν ακυρωθεί ελέω Covid-19, οι πιλότοι των μαχητικών, απομονωμένοι στο cockpit του αεροσκάφους διατηρούνται «καθαροί» απέναντι στον ιό, ενώ στον αέρα προχωρούν σε πληθώρα αεροπορικών ασκήσεων.

Air to air δράσεις, όσο και κρούσεις κατά στρατηγικών στόχων, οι οποίοι ωστόσο έχουν τεράστια σχεδιαστική και επιχειρησιακή αξία. Εκεί οι ιπτάμενοι «τρίβονται» πάνω στους τρόπους με τους οποίους θα ξεγελάσουν τον αντίπαλο και θα δημιουργηθεί ο κορεσμός που έχει το αποτέλεσμα του κενού χώρου, απ’ όπου ουσιαστικά τα «γεράκια» θα επιτεθούν.

«Η αεροπορική υπεροχή σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών δεν επιτυγχάνεται έτσι απλά, η σκληρή και απαιτητική δουλειά είναι εκείνη που στη συνέχεια προσφέρει το επιχειρησιακό πλεονέκτημα», σημείωνε ιπτάμενο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχει σε αυτά τα πολύ μεγάλα Comao, τους σχηματισμούς δηλαδή των αεροσκαφών που εκπαιδεύονται μαζί.

  • Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορικής πολλές από τις αεροπορικές ασκήσεις γίνονται αρχικά στα δυτικά ενώ όσο ανεβαίνει το επίπεδο των πολυποίκιλων σεναρίων, τα γεράκια βγαίνουν στον ουρανό του Αιγαίου, εκεί δηλαδή που καλούνται όταν είναι σε υπηρεσία επιφυλακής να δράσουν αποτελεσματικά.
  • Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που η Τουρκία επιχείρησε να χαλάσει μια αεροπορική εκπαίδευση. Εκεί φαίνεται ξανά από τη μια πλευρά η προκλητική στάση των αμφισβητήσεων κι από την άλλη ο εκνευρισμός, για τους ιδιαίτερα μεγάλους σχηματισμούς των «μπλε φτερών» κυρίως F-16, Mirage 2000-5 & F-4 Phantom.

Και βέβαια μπορεί η γείτονα να επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροπορικό εκπαιδευτικό πρόγραμμά της, με τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις και την διαρκή προκλητικότητα, όμως γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν οι ιπτάμενοι επιφυλακής στα νησιά και ένας άγνωστος για το ευρύ κοινό αριθμός πιλότων από τις «μητρικές» Πτέρυγες Μάχης.

Τ’ αριθμητικά δεδομένα πάντως και σε αυτό τον τομέα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ιπτάμενοι δεν έχουν τις διαθεσιμότητες που είχαν στο παρελθόν σε έμψυχο δυναμικό και μέσα.

Στο Αιγαίο, σχεδόν καθημερινά πλέον μόνο δυο ή τέσσερα F-16 της γείτονος γράφουν παραβιάσεις. Ωστόσο, το 2020 έχει ξεκινήσει νέο γαϊτανάκι μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από Ελληνική νησιωτική γη, που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 200. Το τελευταίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία διατηρεί την ίδια στάση που είχε, απαντώντας σε κάθε είδους αεροπορική πρόκληση, αρχικά με την αναγνώριση και στη συνέχεια με αερομαχία, αν το Τουρκικό μαχητικό δεν αποχωρήσει.

H αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης Πάιατ-Παναγιωτόπουλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: