Η εικόνα της ελληνικής ιδιοκτησίας ακινήτων στο Λονδίνο: Αναζητούνται στοιχεία για 3.200 Ελληνες




Συζητήσεις μεταξύ των Ελλήνων του Λονδίνου έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης, δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, για επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ελληνικής ιδιοκτησίας ακίνητα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η ελληνική πλευρά έχει λάβει στοιχεία Ελλήνων ιδιοκτητών από τις βρετανικές Αρχές εδώ και τριάμισι χρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί ανέρχονται σε περίπου 3.200.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος και των αγορών ακινήτων του Λονδίνου από Έλληνες την τελευταία πενταετία χαρακτηρίζεται από μεσίτες της βρετανικής πρωτεύουσας εντυπωσιακή και χρεώνεται εν μέρει την αλματώδη αύξηση των τιμών στην πόλη.

Την περίοδο μετά το πρώτο μνημόνιο το 2010 μεσιτικό γραφείο του Λονδίνου είχε γνωστοποιήσει ότι ενώ προηγουμένως δεχόταν ερωτήσεις για αγορά από έναν Έλληνα κάθε δύο ή τρεις μήνες, εκείνη την περίοδο υπήρχαν 15 προσεγγίσεις την εβδομάδα.

Σε μία δεκαετία οι τιμές των σπιτιών σε ορισμένες περιοχές του Λονδίνου έχουν αυξηθεί έως και κατά 90%. Για την περίοδο 2010-12 και από τις αρχές του 2015 οι Έλληνες που αγοράζουν σχεδόν όσο-όσο θεωρούνται βασικός λόγος για την αύξηση αυτή (μαζί με Άραβες, Ρώσους, Κινέζους και Γάλλους –μετά τον φόρο εισοδήματος του 75% για τους πιο πλούσιους που επέβαλε ο Ολάντ).

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο την περίοδο 2010-2012 οι Έλληνες δαπανούσαν συνολικά 250 με 300 εκατομμύρια λίρες στερλίνες στην κτηματαγορά του Λονδίνου. Πολλοί αγοράζουν σπίτια που μένουν άδεια, απλά ώστε να έχουν «παρκάρει» τα χρήματά τους κάπου που θεωρείται ασφαλής τοποθέτηση.

Οι μεσίτες έλεγαν το 2014 ότι η πολύ μεγάλη κίνηση από την Ελλάδα είχε ελαττωθεί, αλλά από το Φεβρουάριο του 2015 το ενδιαφέρον ανανεώθηκε. Ακόμα μεγαλύτερη κίνηση καταγράφηκε το καλοκαίρι υπό το φόβο του Grexit, κυρίως μετά την παρέλευση της προθεσμίας αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Μεσίτρια που ασχολείται με διεθνείς αγοραστές έλεγε τότε ότι πλέον δεν είναι μόνο οι πλούσιοι και πολύ πλούσιοι Έλληνες που θέλουν να αγοράσουν, αλλά ότι φεύγουν και σπίτια σε μεσαίας κλίμακας τιμές, κυρίως ως «ακίνητα εισοδήματος», δηλαδή ως επένδυση με στόχο ένα εισόδημα από την ενοικίαση.

Πάντως οι πλούσιοι Έλληνες αγοραστές είναι γνωστοί ως ‘cash Greeks’, (Έλληνες τοις μετρητοίς/του ρευστού), ακόμα και όταν αγόραζαν σπίτια γύρω από την τιμή του 1 εκ. λιρών. Άλλος μεσίτης είχε περιγράψει σε βρετανική εφημερίδα πώς πελάτης πλήρωσε μετρητοίς για ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων ποσό 1,6 εκ. λιρών «χωρίς καν να ιδρώσει».

Τα ακριβά σπίτια που προτιμούν οι πλούσιοι Έλληνες είναι πραγματικά στην καρδιά του Λονδίνου, στις ακριβές συνοικίες του Regent’s Park, του Mayfair και του Marylebone, σύμφωνα με τον ίδιο μεσίτη.

Γνωστή έγινε στο Λονδίνο η υπόθεση αγοράς διαμερίσματος στην πιο ακριβή διεύθυνση της πόλης, 1 Hyde Park, από Έλληνα υπήκοο. Εκεί έχουν αγοράσει διαμερίσματα σεΐχηδες και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς μεταξύ άλλων, με τις τιμές να αρχίζουν από 7 εκ. λίρες και μέσο όρο κάπου στα 20 εκατομμύρια.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η πώληση των διαμερισμάτων του συγκροτήματος Maine Towers, στη συνοικία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων Canary Wharf, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία λόγω της κατασκευής νέας γρήγορης σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Το εν λόγω συγκρότημα δεν έχει καν κατασκευαστεί πλήρως – θα ολοκληρωθεί το 2019. Παρόλα αυτά τα 230 διαμερίσματα από 350.000 λίρες έως 1,25 εκατομμύρια λίρες «έφυγαν» σε λιγότερο από 5 ώρες έναντι συνολικού ποσού 140 εκατομμυρίων. Το 50% των αγοραστών ήταν Βρετανοί, το 50% ξένοι. Η κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρεία έκανε ιδιαίτερη μνεία σε τρεις εθνικότητες αγοραστών που αποδείχθηκαν πιο ενεργοί: Γάλλοι, Ιταλοί και Έλληνες.

Αυτό που θα μπορούσαν να ελέγξουν οι ελληνικές Αρχές είναι αν τα χρήματα που βγήκαν προς το Λονδίνο είναι νόμιμα και κατά πόσο δηλώθηκαν εφόσον έπρεπε να δηλωθούν, αν έχει δηλωθεί στην εφορία η ιδιοκτησία περιουσίας στο εξωτερικό, αν υπάρχει κρυφή συμμετοχή σε διάφορα fund που εμφανίζονται ως αγοραστές κάποιων εξ αυτών των πολυτελών ακινήτων.

Στη Βρετανία κατά την αγορά ακινήτου αξίας άνω των 125.000 λιρών ο αγοραστής υποχρεώνεται να καταβάλλει τέλος χαρτοσήμου. Ο ανώτατος συντελεστής, για το κομμάτι της αξίας του ακινήτου άνω του 1,5 εκ. λιρών, είναι 12%. Από εκεί και πέρα για κάθε ακίνητο καταβάλλεται δημοτικός φόρος, που διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία του ακινήτου.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία, Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: