Τετραμερή συνάντηση  Αναστασιάδη, Τσίπρα,  Νταβούτογλου και Ακιντζί, επαναφέρει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά, όπως δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εκφράσει την πρόθεση του αυτή στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, κατά την συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε ο Ακιντζί, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Κιπρίς, ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρότεινε η τετραμερής να πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα.

«Η λύση στην Κύπρο θα βοηθήσει στην καλυτέρευση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας. Εάν οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας πάνε προς το καλύτερο, αυτό θα έχει επίδραση και στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί «ήρθε η ώρα για τις εγγυήτριες δυνάμεις να παρέμβουν». Το θέμα των εγγυήσεων, είπε, συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, και προσέθεσε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη «οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για την ασφάλεια και η αντίληψη της απειλής από τους Ελληνοκυπρίους».

Ο Μ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα, που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων.

ΠΗΓΗ: Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: