Η απογοήτευση των Αμερικανών για τον Ερντογάν: Για μία ακόμα φορά επέλεξε τον Πούτιν, αγνόησε τον Τραμπ…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου. EPA, SHAWN THEW




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Τουρκία και ο πρόεδρος της, προκαλούν προβληματισμό στην Ουάσιγκτον, και στην κυβέρνηση και στο Κογκρέσο, καθώς αδυνατούν να αναλύσουν σωστά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους στέλνει πολύπλοκα και διαφορετικά μηνύματα.

Ενώ είχαν ελπίδες ότι θα έσπαγε ο κρίκος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή το Ιντλίμπ, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τελικά τον ομόλογό του της Ρωσίας απογοητεύοντας τους Αμερικανούς.

Άλλοτε δίνει υποσχέσεις, που ποτέ δεν τηρεί, αλλά δυστυχώς ακόμα τις πιστεύουν μερικοί γραφειοκράτες, άλλες φορές τους εκπλήττει με τα αιτήματά του για αγορά αμερικανικού οπλισμού και κάποιες φορές εξαπολύει επιθέσεις, στις οποίες -υπό άλλες συνθήκες- οι Αμερικανοί θα απαντούσαν με βίαιο λόγο.

Οι παρακολουθούντες εκ του σύνεγγυς τα τουρκικά πράγματα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί ομιλούν με τέσσερις διαφορετικές «γλώσσες» όταν πρόκειται για την Τουρκία:

  • Άλλα λέει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο γαμπρός του, άλλα το Πεντάγωνο, άλλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλα ο απεσταλμένος για τη Συρία, πρέσβης Τζέφρι, ο οποίος βρίσκεται εντελώς μέσα στη τσέπη του Ερντογάν, στον οποίο υπόσχεται τον ουρανό με τα άστρα, με αποτέλεσμα να πιστέψει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι οι Αμερικανοί θα στείλουν στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ιντλίμπ.

Κάτι τέτοιο, βεβαίως, έχει αποκλειστεί από τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, αλλά στο τέλος θα αποφασίσει -όπως πάντα- ο κ. Τραμπ. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Ότι θα μπορούσε να πειστεί από τον Ερντογάν να διαπράξει και αυτό το λάθος. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται, πάντως, τίποτα στον ορίζοντα…

Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες δύο περιστατικών, που θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι οι Αμερικανοί επιτέλους «ξυπνούν»:

Το πρώτο συνέβη στην ενημέρωση του Πενταγώνου, όταν ο εκπρόσωπος άδειασε με δέκα λέξεις τον Ερντογάν, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι στην Ουάσιγκτον μαλάκωσαν, και λίγο-πολύ, αποδέχονται την παρουσία των ρωσικών S-400 στο τουρκικό έδαφος. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι συζητά με την αμερικανική κυβέρνηση την αποστολή Patriot για να στηριχθούν οι τουρκικές δυνάμεις στον πόλεμο με τον αλ Άσαντ στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας έκοψε τον βήχα του Τούρκου προέδρου λέγοντας ότι όσο παραμένουν οι S-400 στην Τουρκία, αυτή δεν θα πάρει το σύστημα Patriot. Εξέφρασε με ακρίβεια τη θέση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα θεωρείται «ανυπάκουος» από το περιβάλλον του προέδρου Τραμπ.

Το δεύτερο αφορά στο κείμενό μας, της περασμένης Κυριακής. Ασκήσαμε σκληρή κριτική στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος σε ομιλία του στην Αθήνα είχε παρουσιαστεί «Πόντιος Πιλάτος», ερωτώμενος για την κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στον Έβρο.

Η παρέμβαση του κ. Πάλμερ, θεωρήθηκε ότι ήταν πιο κοντά στην Τουρκία και προβλημάτισε τους Έλληνες αξιωματούχους, που τις πληροφορήθηκαν, καθώς λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Τραμπ και αποκόμισε ότι είχε την υποστήριξή του για τον τρόπο με τον οποίο δρα η Ελλάδα στα σύνορά της.

Μετά την Αθήνα, ο κ. Πάλμερ επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, την πόλη που λατρεύουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και για την οποία σχεδιάζουν να την μετατρέψουν σε ενεργειακό κέντρο και σε στρατιωτική βάση. Εκεί, όχι μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Πάλμερ μας εξέπληξε. Ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτές τις εντολές είχε. Είπε:

  • «Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος (Τραμπ), η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της».

Ποιος θα το περίμενε; Οι Αμερικανοί στηρίζουν την Ελλάδα στον Έβρο και στο Αιγαίο… Πως θα συμβεί αυτό, φαντάζομαι θα το πληροφορηθούμε σύντομα.

Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται ένα άτυπο “debate” στην Ουάσιγκτον για την τουρκική στάση, ειδικά σε σχέση με την Αμερική και γενικά με τον δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερθούν σε αυτήν οι ΗΠΑ.

Δυσκολεύεται να βρει κανείς αναλυτές, να υποστηρίζουν έστω και χλιαρά την Τουρκία, ενώ και η γραφειοκρατία όλο και περισσότερο πείθεται ότι η απώλεια της κατοχικής δύναμης είναι ένα γεγονός. Οι γραφειοκράτες πείθονται αλλά δεν εκφράζονται δημόσια, καθώς γνωρίζουν ότι ο άγνωστος Χ στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ο ίδιος ο κ. Τραμπ.

Είναι βέβαιο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει συμφέροντα με την Τουρκία -δεν το λέμε εμείς, διότι μόνο υποψίες έχουμε, αλλά αξιωματούχοι που έχουν εργαστεί και συνεργαστεί με τον κ. Τραμπ. Και λόγω των συμφερόντων του και επειδή είναι ο Πλανητάρχης, έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Αυτό το γεγονός δεν είναι θετικό για την Ελλάδα και την Κύπρο. Όμως, η Αθήνα και η Λευκωσία θα μπορούσαν να «επενδύσουν» στις σχέσεις τους με τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι οποίοι αποδεικνύεται εσχάτως ότι ασκούν ισχυρή επιρροή στον κ. Τραμπ. Όσο και να συμπορεύονται με τον κ. Τραμπ δεν θα γίνουν καραγκιόζηδες για την πάρτη του…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η “ρωσική” ρουλέτα του Προέδρου Τραμπ με τον κορωναϊό: Οι δεσμοί με τον Πούτιν και ο μεσάζων Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: