«Σαράφης» και «Κελέση» καταθέτουν στην Προανακριτική σε ειδική αίθουσα της ΓΑΔΑ

File Photo: Από συνεδρίαση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τις τελευταίες λεπτομέρειες της κατάθεσης προστατευόμενων μαρτύρων με τους κωδικούς Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση αποφασίζει σήμερα Δευτέρα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εμπλοκή του πρώην υπουργού Αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Η πλειοψηφία, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην αξιωματικής, δηλώνουν έτοιμοι να τους εξετάσουν «πρόσωπο με πρόσωπο» αύριο Τρίτη και την Τετάρτη σε χώρο που έχει επιλέξει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (τμήμα προστασίας μαρτύρων).

Κατά πληροφορίες ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας έχει ήδη λάβει απάντηση από την ΓΑΔΑ ότι η κατάθεση μπορεί να γίνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ηλεκτρονικά μέσα με αλλοίωση της φωνής, ή και διά ζώσης.

Στην ίδια επιστολή διευκρινίζεται ότι η προανακριτική επιτροπή μπορεί να επιλέξει τον τρόπο εξέτασης. Ελευθερία κινήσεων στην προανακριτική δίνει κατά άλλες πληροφορίες, και η απάντηση της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η οποία όμως δεν τάσσεται υπέρ της εξέτασης δια ζώσης και προτάσσει την εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα.

Έτσι, σήμερα θα οριστούν τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα μεταβούν στη ΓΑΔΑ.

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αποκάλυψη των ταυτοτήτων των «Σαράφη» και «Κελέση» και στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να παραβιαστεί το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι δικονομικοί κανόνες.

Οι τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν γνωστές στην σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και μη συμμετοχής των βουλευτών από την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

HJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: