Πούτιν και Ερντογάν συμφωνούν στο τηλέφωνο αλλά… σκληρές μάχες και αλληλοκατηγορίες στην Ιντλίμπ

File photo: Από επιθέσεις των δυνάμεων Άσσαντ. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Μαίνεται ο “πόλεμος” Ρωσίας-Τουρκίας με επίκεντρο την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες που σύναψε με την Μόσχα για την “εξουδετέρωση” μαχητών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αδιάλλακτος, λέγοντας πως θα “χτυπάει παντού όπου βρίσκει δυνάμεις του Άσαντ, σε περίπτωση νέας επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις μαχητών στις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες που σύναψε με την Άγκυρα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ρωσία θεωρεί ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ είναι απαράδεκτες και αντιβαίνουν στη συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησαν τηλεφωνικά για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ιντλίμπ και σύμφωνα με το Κρεμλίνο συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων των δύο πλευρών στη Συρία.

Εξερχόμενος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του αξιολόγησαν την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο Ίντλιμπ. “Συζητήσαμε τα αμοιβαία πλήγματα που είχαν αυτή τη στιγμή ο στρατός μας, οι δυνάμεις του καθεστώτος (Άσσαντ) και μάλιστα η Ρωσία. Συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα να συναντηθούν στην Τουρκία οι στρατιωτικοί μας και στη Μόσχα οι Υπουργοί Εξωτερικών, οι Υπουργοί Άμυνας και οι μυστικές δυνάμεις. Το συντομότερο θα γίνουν οι συναντησεις”, είπε.

Σε ερώτηση εάν θα συναντηθεί σύντομα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε “μπορεί, ανά πάσα στιγμή μπορεί”.

Νέες απειλές Ερντογάν

Νωρίτερα, σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2018.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος, χωρίς να διστάσουμε, χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει μια αεροπορική βάση στη Συρία, ελέγχει εδώ και χρόνια τον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (…) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος σε μια σπάνια φραστική επίθεσή του εναντίον της Μόσχας, σημαντικής συμμάχου του συριακού καθεστώτος, αλλά και συναναδόχου με την Άγκυρα της διαδικασίας της Αστάνα για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Δεκατέσσερις τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 45 τραυματισθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε επιθέσεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες επέτρεψαν στη Δαμασκό να ανακτήσει πολλούς τομείς στην επαρχία, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.

«Τα αεροπλάνα που πλήττουν τους άμαχους πληθυσμούς στην Ιντλίμπ δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν με ησυχία όπως πριν», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό ούτε αν τα ρωσικά αεροπλάνα θα αποτελούν επίσης στόχους.

Επιχειρήσεις εκκαθάρισης πραγματοποιεί ο συριακός στρατός

Ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκκαθάρισης γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Συρία, αφού κατάφερε χθες Τρίτη να τον θέσει υπό τον έλεγχό του, συνεχίζοντας την προέλασή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρά την αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία που στηρίζει κάποιες ομάδες Σύρων ανταρτών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέλαβε και άλλα χωριά και περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις του που έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 700.000 ανθρώπων από τον Δεκέμβριο.

«Οι γειτονικές περιοχές στον αυτοκινητόδρομο Μ5, δυτικά της οδού, στην επαρχία του Χαλεπιού είναι πλέον υπό τον έλεγχο του καθεστώτος», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντικές που βρίσκονται ανατολικά του Μ5, επεσήμανε το Παρατηρητήριο και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.

Χθες ο συριακός στρατός έθεσε τον αυτοκινητόδρομο αυτό υπό τον έλεγχό του για πρώτη φορά από το 2012. Η οδική αυτή αρτηρία συνδέει τη νότια Συρία με το Χαλέπι στον βορρά, περνώντας και από τη Δαμασκό.

Τουρκική αντιπροσωπεία στη Μόσχα
Στο μεταξύ, τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην περιοχή ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Εξάλλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τα Τίρανα, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Γερμανία προσέφερε στη χώρα του 40 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τα τουρκικά σχέδια για την εγκατάσταση των Σύρων που φεύγουν από την Ιντλίμπ.

Προειδοποιήσεις από Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων στρατιωτών στη Συρία και κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τρόπους να ασκήσουν πίεση για την επίλυση της κρίσης.

«Παρακολουθούμε συγκρούσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των τουρκικών δυνάμεων, χωρίς να υπολογίζουμε τον κίνδυνο να δούμε Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες να αντιπαρατίθενται», επεσήμαινε στη διάρκεια ομιλίας του χθες Τρίτη το βράδυ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μπορέλ, η οποία διανεμήθηκε σήμερα στον Τύπο από το γραφείο του.

«Οι εντάσεις αυτές ενδέχεται με τη σειρά τους να προκαλέσουν μια πιο ευρεία περιφερειακή σύρραξη», προειδοποίησε. «Η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν Άγκυρα και Μόσχα πρέπει να εφαρμοστεί», υπογράμμισε.

Ο Μπορέλ θα συμμετάσχει σήμερα το βράδυ στη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι ενέργειές της στη Συρία και τη Λιβύη ενοχλούν πολλούς εταίρους της.

Η ανικανότητα τη ΕΕ να επηρεάσει τη συριακή κρίση προκαλεί «ένα αίσθημα αγανάκτησης», διότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται αδύναμη», εκτίμησε ο Μπορέλ.

«Δεν έχει σημασία αν λέμε “πρέπει να σταματήσουν, πρέπει, πρέπει”. Ναι, αλλά με ποιο μοχλό πίεσης, με ποια ισχύ, με ποια ικανότητα μπορούμε να επιβληθούμε στις πλευρές», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

«Περάσαμε πολλά χρόνια στη διάρκεια των οποίων λέγαμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στη Συρία και τελικά υπήρξε στρατιωτική λύση. Υπήρξε, από ποιον; Από αυτούς που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ», κατήγγειλε ο Μπορέλ.

«Η Ευρώπη δεν είναι σε αυτή τη θέση. Οπότε συνεχίζουμε να καλούμε τις πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας (…) Όμως γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια δήλωση αρχής που δεν υποστηρίζεται από αναγκαστική ισχύ ώστε να εφαρμοστεί».

«Αν θέλουμε πραγματικά να συμμετέχουμε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, πρέπει να ενεργούμε και να έχουμε τα μέσα να το κάνουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσουμε να συγκαλούμε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις όπως αυτή για να συνεχίσουμε να λέμε “πρέπει, πρέπει, πρέπει”», κατέληξε ο Μπορέλ.

Με πληροφορίες από Reuters,Tacc, Anadolu, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για τη Συρία: Να τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: