Νέα σύλληψη δημοσιογράφου στην Τουρκία…για διασυνδέσεις με το ΡΚΚ




Ολλανδή δημοσιογράφος, η οποία τον Ιανουάριο απαλλάχθηκε από τουρκικό δικαστήριο από την κατηγορία ότι προπαγάνδιζε υπέρ του ΡΚΚ, τέθηκε και πάλι υπό κράτηση στην Τουρκία.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η δημοσιογράφος συνελήφθη «για τη δική της ασφάλεια», λόγω των εχθροπραξιών στην περιοχή.

«Βρίσκομαι υπό κράτηση στην Γιουκσέκοβα», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Φρεντερίκε Γκέερντινκ. Η δημοσιογράφος ταξίδευε μαζί με Κούρδους ακτιβιστές, όλοι εκ των οποίων συνελήφθησαν, όπως είπε η ίδια.

Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε ότι η Γκέερντινκ συνελήφθη ως ύποπτη διότι ταξίδευε σε απαγορευμένη περιοχή.

Η Γκέερντινγκ είναι ελεύθερη ρεπόρτερ κι εργάζεται κυρίως στο Ντιγιαρμπακίρ. Τον Ιανουάριο είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για ανάρτηση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του PKK.

Τη σύλληψή της είχαν καταδικάσει οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου. Τον Απρίλιο απαλλάχτηκε από την κατηγορία ότι προπαγάνδιζε υπέρ των Κούρδων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα παρακολουθεί την κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους δύο Βρετανούς δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Vice News, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (ΜΜ, Ρόιτερς, Γαλλ.Πρακτ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: