Πρωτοβουλία Βαρθολομαίου για τα Σκόπια: Να επαναφέρουν το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών

FIle Photo: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία, πηγή, ΚΥΠΕ




Πρωτοβουλία για την επίλυση του χρόνιου εκκλησιαστικού προβλήματος των Σκοπίων ανέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δέχθηκε τον Πρωθυπουργό της χώρας Oliver Spasovski και τον προκάτοχό του Zoran Zaev, γράφει ο Φιλελεύθερος. Ο κ. Βαρθολομαίος αποφάσισε να καλέσει σε κοινή συνάντηση και τις δύο πλευρές, τόσο την Εκκλησία της Σερβίας όσο και αυτή των Σκοπίων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο μείζον εκκλησιαστικό ζήτημα της χώρας.

  • Επίσημη ανακοίνωση του Φαναρίου θέτει ως προϋπόθεση ότι τα Σκόπια για να επανέλθουν στην κανονικότητα πρέπει να επαναφέρουν το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, «κατόπιν και της υποβληθείσης εν καιρώ εις την Μητέρα Εκκλησίαν εκκλήτου προσφυγής».

Στη συζήτηση ήταν παρόντες οι μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ, Σηλυβρίας Μάξιμος, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, οι αρχιμανδρίτης Ιωακείμ και ο διάκονος Γρηγόριος, αρχιγραμματεύς και υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αντιστοίχως, και ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους και διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου.

Για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος των Σκοπίων ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει επισημάνει πως μπορεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, αλλά μόνο αν τηρηθούν οι εξής προϋποθέσεις:

>> Το επίσημο κράτος να αφήσει ελεύθερη την Εκκλησία να επιτελεί το πνευματικό της έργο.

>> Η σχισματική Εκκλησία να αναγνωρίσει ως αντικανονικές τις ενέργειές της από το 1968 μέχρι σήμερα και να ζητήσει συγγνώμη από τη Μητέρα Εκκλησία της Σερβίας για όσα άτοπα μέχρι σήμερα έπραξε σε βάρος της.

>> Αποδοχή, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της ονομασίας της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης περίπτυστης Αρχιεπισκοπής Αχριδών και όχι Μακεδονίας.

>> Παύση των διώξεων κατά του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου.

>> Διχοτόμηση τριών μητροπόλεων για την αποκατάσταση των τριών επισκόπων της κανονικής υπό τον Ιωάννη Αρχιεπισκοπής Αχριδών.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατή η χορήγηση αρχικά αυτονομίας, κατά το προηγούμενο της Φινλανδίας, Εσθονίας και μέχρι πρότινος Τσεχίας και Σλοβακίας και αργότερα αυτοκεφάλου, αφού διαθέτει στους κόλπους της 1.600.000 πιστούς.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: