Ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα η μετανάστευση, λέει η Διεθνής Αμνηστία




Η μαζική εισροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά μια κρίση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ανέφερε σήμερα με ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία.

«Αυτή δεν είναι απλά μια ελληνική τραγωδία, αλλά μια κρίση για όλη την Ευρώπη», δήλωσε με ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Γκαουρί Βαν Γκούλικ.

«Εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των κοντόφθαλμων Ευρωπαίων ηγετών που βάζουν σε προτεραιότητα την ασφάλεια των συνόρων από το να βοηθούν επιζήσαντες του πολέμου», πρόσθεσε η Βαν Γκούλικ.

«Αναγκασμένοι να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις σε αποπνικτική ζέστη και να διαμείνουν σε άθλια στρατόπεδα ή σε εξωτερικούς χώρους, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο βλέπουν ελάχιστες εναλλακτικές από το να συνεχίσουν το ταξίδι τους, επιδεινώνοντας την καταστροφή που είδαμε στα σύνορα της ΠΓΔΜ τις πρόσφατες μέρες», τόνισε.

Δεν υπάρχει κρίση στη Σερβία σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, εκτιμά ο επικεφαλής του γραφείου της UNHCR στη χώρα

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους μετανάστες στα Βαλκάνια και τη Σερβία, αλλά το ζήτημα του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων που καταφτάνει στη Σερβία από τη Μέση Ανατολή δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στη Σερβία, Χανς Φρίντριχ Σόντερ.

Μιλώντας στη σερβική ραδιοτηλεόραση, ο κ. Σόντερ είπε πως η UNHCR παρείχε τη μεγαλύτερη βοήθεια, επισημαίνοντας πως και η σερβική κυβέρνηση έδρασε πολύ γρήγορα σε ό,τι αφορά την υποδοχή αυτών των ανθρώπων. Ο ίδιος χαρακτήρισε ανεκτίμητη τη βοήθεια που έρχεται από εθελοντές και την κοινωνία των πολιτών εν γένει.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Είδαμε μια ελαφρά αύξηση στον αριθμό των μεταναστών, τους τελευταίους μήνες. Ελπίζουμε ότι ο αριθμός τους θα σταθεροποιηθεί ή θα μειωθεί, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, καθώς αυτό εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, υπογράμμισε ο κ. Σόντερ.

Σημείωσε δε, ότι η παρούσα κατάσταση στη Σερβία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κρίση. “Θα πρέπει να την αποτρέψουμε (την κρίση), ειδικά καθώς φτάνει ο χειμώνας και οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν πλέον να μένουν έξω” τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Γ.Σ.), Tanjug, Βελιγράδι, Serbia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: