“Ξεχείλισαν” ποτάμια και χείμαρροι στην Κύπρο: Εγκλωβισμένα 18 άτομα σε ξωκλήσι [video, photo]

Καταιγίδα προκάλεσε προβλήματα. Photo via Facebook, καιρόφιλοι Κύπρου




Περιστατικό εγκλωβισμού 18 ατόμων λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκεται σε ισχύ εδώ και ώρα στο χωριό Ποταμιού της επαρχίας Λεμεσού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 18 πρόσωπα παγιδεύτηκαν σε ξωκλήσι, όπου επικρατούν έντονες καιρικές συνθήκες, ωστόσο δεν φαίνεται να κινδυνεύει κανένας.

Επί ποδός βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας από τον σταθμό Πάχνας, ενώ ίσως κληθούν ενισχύσεις από αέρος, με ελικόπτερο της δύναμης.

Οι παγιδευμένοι βρίσκονταν στο ξωκλήσι από χθες και λόγω δυνατών και έντονων βροχοπτώσεων, δεν μπόρεσαν να φύγουν.

Υπερχείλησε ο υδατοφράκτης της Κανναβιού

Υπερχείλισε γύρω στις 10:00 το φράγμα της Κανναβιού στην Επαρχία Πάφου. Πρόκειται για το πέμπτο από τα οκτώ φράγματα της επαρχίας Πάφου που υπερχειλίζουν από τις 31.12.2019. Προηγήθηκε η υπερχείλιση των φραγμάτων Πωμού, Αργάκας, Ασπρόκρεμου και Αρμίνου, που θεωρείται φράγμα εκτροπής το οποίο τροφοδοτεί τον Κούρρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αύριο το βράδυ αναμένεται να υπερχειλίσει και το φράγμα της Ευρέτου στην επαρχία Πάφου, χωρητικότητας 24 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Ο υδατοφράκτης της Κανναβιού είναι το τέταρτο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου και το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα της επαρχίας Πάφου, χωρητικότητας 17,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Την τελευταία φορά που είχε υπερχείλισε ήταν το 2012 και συγκεκριμένα δύο φορές στον ίδιο ημερολογιακό έτος.

Αναμένεται ακόμη η υπερχείλιση του φράγματος του Μαυροκόλυμπου, χωρητικότητας 2. 18 εκ. κυβικών μέτρων νερού, και της Αγίας Μαρίνας χωρητικότητας 298 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.
Προβλήματα στη Λάρνακα
Διάφορα προβλήματα, όπως αποκοπή δέντρων και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος προκλήθηκαν στη πόλη και επαρχία Λάρνακας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν χθες βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία από τους σφοδρούς ανέμους, τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες, παρατηρήθηκε διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα Περβόλια και στην Ορόκλινη, ζημιά η οποία αποκαταστάθηκε από συνεργεία της ΑΗΚ.

Επίσης λόγω των θυελλωδών ανέμων ένα κυπαρίσσι αποκόπηκε και έπεσε στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας – Ριζοελιάς, ενώ μία ακακία έπεσε στο δρόμο από Κιβισίλι προς το δρόμο Κιτίου – Μαζωτού.

Τα δύο δέντρα απομακρύνθηκαν από μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ακόμα λόγω των σφοδρών ανέμων, μία διαφημιστική πινακίδα που βρισκόταν σε ταράτσα σπιτιού στην Λεωφόρο Ελλάδος στην Αραδίππου έπεσε στο δρόμο, αλλά απομακρύνθηκε από μέλη της Αστυνομίας και συνεργεία του Δήμου Αραδίππου.

Στην περιοχή Λευκάρων αυτή την ώρα επικρατεί πυκνή ομίχλη και η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους, δεν αναφέρθηκαν στην Αστυνομία οποιαδήποτε προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή ζημιές σε υποστατικά.

Παγιδευμένο όχημα κοντά στο φράγμα της Καλαβασού
Οδηγός εγκλωβίστηκε σήμερα το πρωί στο όχημά του, παραπλεύρως του φράγματος της Καλαβασού, εντός ομβρύων υδάτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσής του από μέλη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, ενώ ο ίδιος εξήλθε του οχήματος και στάθηκε στην καμπίνα.

Ειδική ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ βρέθηκε στο σημείο και ο οδηγός απεγκλωβίστηκε λίγη ώρα μετά.

Ο χείμαρρος κλείνει την Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα
Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν οι έντονες βροχοπτώσεις στο σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κάτω Δευτερά, με τα ορμητικά νερά να προκαλούν παύση της λειτουργίας του.

Όπως δημοσιεύουν οι ίδιοι, παρόλο που ενημερώθηκαν οι αρχές, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια με πέρσι, ενώ ζητείται να γίνει σοβαρή μελέτη για το γεφύρι που οδηγεί στο σπήλαιο.

«Δυστυχώς και φέτος τα ίδια! Πέρσι χρειάστηκαν 3 μήνες να καθαρίσουμε τη λάσπη και να επιδιορθωθούν οι ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω του ο ποταμός», σημειώνεται.

Δύο ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε ποταμούς διέσωσε η Πυροσβεστική

Δύο ανθρώπους σε δύο διαφορετικά περιστατικά, που εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους σε ποταμούς, διέσωσε από χθες το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία βρίσκεται επί ποδός για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κεττή, η Υπηρεσία αντιμετώπισε χθες και σήμερα 36 συνολικά περιστατικά.

«Είχαμε δύο διασώσεις ατόμων. Είχαμε πτώσεις δένδρων που μετακινήθηκαν σε ασφαλείς χώρους, διαφημιστικές πινακίδες που έπεσαν και μετακινήθηκαν όπως και διάφορες κατασκευές από ευτελή υλικά που μετακινήθηκαν. Επίσης υπήρξαν αντλήσεις ομβρίων υδάτων στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας», δήλωσε.

Σημείωσε ότι η ώρα 16.09 λήφθηκε κλήση για διάσωση ανθρώπου, ο οποίος βρισκόταν παγιδευμένος εντός οχήματος σε ποταμό παρά το χωριό Μηλιού στην Επαρχία Πάφου. Ανταποκρίθηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής με ομάδες και όχημα διάσωσης από το Πυροσβεστικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς και Σταθμό Υπαίθρου Στρουμπιού με υπεύθυνο Αξιωματικό και με τη χρήση ειδικής διασωστικής εξάρτυσης και σχοινιών έγινε διάσωση του οδηγού.

Επίσης, η ώρα 06.42 σήμερα λήφθηκε κλήση για διάσωση ατόμου το οποίο βρισκόταν παγιδευμένο εντός οχήματος στο ποταμό Βασιλικό παρά το φράγμα Καλαβασού. Ανταποκρίθηκε ομάδα ειδικών διασώσεων από ορμητικά νερά από την ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό και η διάσωση στέφθηκε με επιτυχία.

Ο κ. Κεττής απηύθυνε θερμή παράκληση, όπως το κοινό να μην διέρχεται παρά ποταμών με ορμητικά νερά γιατί όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά και των διασωστικών ομάδων που προστρέχουν προς βοήθεια διότι η διάσωση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου-Φιλελεύθερος
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ

Εντός της ημέρας η ποινή στη 19χρονη Βρετανή: Ελπίδες για χάρη, τρέφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: