Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα προωθυπουργού στις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Η ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και μια δεκαετία περίπου έχει ακολουθήσει στρατηγική η οποία συνίσταται στην γεωπολιτική ανασυγκρότηση της ίδιας της περιοχής.

Οι κακές επιλογές του παρελθόντος συνοδευόμενες από τα κακώς κείμενά τους, φαίνεται να έχουν διορθωθεί. Η Ελλάδα δεν σταμάτησε να έχει άριστες σχέσεις με χώρες του αραβικού κόσμου όπως είναι η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Παρόλα αυτά, οι καταλύτες για την ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν δύο: Η σύσφιξη σχέσεων με το Ισραήλ και η αντίστοιχη με τις ΗΠΑ. Ποιός πρέπει να είναι ο στόχος της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ;

  • Η νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πραγματικότητα. Το διεθνές σύστημα ισορροπίας ισχύος, έχει πάψει να αναγκάζει τις δύο χώρες να τηρούν σχέσεις μόνο εντός πλαισίων του ΝΑΤΟ. Η Ε.Ε βρίσκεται σε φάση παρακμής και έχει πάψει να είναι ένας συνασπισμός κρατών που έχει σταθερές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η σπουδαιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου αυξάνεται καθώς οι ΗΠΑ κοιτούν όλο και πιο πολύ σε διμερές επίπεδο τις σχέσεις τους με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αυτή η νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχει απτά και μετρήσιμα στοιχεία. Ο East Med είναι νόμος του αμερικανικού κράτους. Η Κύπρος δεν υφίσταται εμπάργκο όπλων. Μάλιστα αυτή η άρση εμπάργκο είναι η αρχή για μεγάλη συζήτηση που αφορά το μέλλον της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ελλάδα και ΗΠΑ από τις 16 Δεκεμβρίου του 2018 έχουν πλαισιώσει τις σχέσεις τους μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Mike Pompeo υπέγραψε την Αμυντική Συνεργασία με την Ελλάδα. Εταιρείες όπως η Blackstone, η Moheegan και η ONEX έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις καθώς με μεγάλη ανακούφιση, βλέπουν οτι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα αποκτήσουν ξανά το αγκάθι του ”αντιαμερικανισμού” από μερίδα του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας.

Ο αγωγός ΤΑΡ που είναι αμερικανικών συμφερόντων, ο πλωτός σταθμός υγροποίησης αερίου και η ανάπτυξη της πιο χρήσιμης αμερικανικής βάσης στη Μεσόγειο (Σούδας) αποτελούν απλά τα φυσικά επακόλουθα μιας διμερούς σχέσης που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

  • Οι συζητήσεις για ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδος με την αγορά (μελλοντικά) F-35 ή και άλλων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, καλύπτεται από την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που υπέγραψαν Mike Pompeo και Νίκος Δένδιας στις 6 Οκτωβρίου 2019. Επίσης, έχει περάσει στα ψιλά γράμματα οτι ο East Med που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στο Ζάππειο στις 2/1/2020 προβλέπει στο άρθρο 10 αμυντική συνεργασία.
  • Τον περασμένο Απρίλιο, η συμμαχία 3+1, (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ) η Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και τελικά, η υπογραφή του East Med αφού πρώτα έγινε κομμάτι του αμερικανικού προϋπολογισμού στις 20/12/2019, αποδεικνύουν οτι ο Στρατηγικός Διάλογος που ξεκίνησε στις 16/12/2018 είναι όντως στρατηγικός και η συζήτηση περί του αν οι ΗΠΑ μας ”χρησιμοποιούν” μέχρι να τα βρουν με την Τουρκία, (το ίδιο έλεγαν λανθασμένα πολλοί και για το Ισραήλ) είναι άνευ περιεχομένου.

Ο στόχος της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να εκμεταλλευτεί την αμερικανική ισχύ σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν έμαθε ποτέ να μεταχειρίζεται ευφυώς την ισχύ μεγάλων δυνάμεων προς όφελός της. Αυτός πρέπει ουσιαστικά να είναι και ο κύριος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα να μη χρειάζεται διμερείς συναντήσεις σε Λευκό Οίκο και Μέγαρο Μαξίμου για να επαυξήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές μέσα από το Hellas Journal.com πως ο τρόπος για να αξιοποιήσουμε θετικά και αποτρεπτικά (στο ζήτημα της Τουρκίας) την Αμερική, είναι να κρατάμε σε ελληνικό έδαφος ζωτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον.

Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν δύο πράγματα στην τύχη τους στο εξωτερικό: Τους πολίτες τους και τα χρήματά τους. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Tarpon Springs μετά από 98 χρόνια (Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο προηγούμενος) καταδεικνύει τα λάθη του παρελθόντος και τις διορθώσεις τους στο παρόν.

Η αξιοποίηση της ομογένειας με σύγχρονους όρους για καλό της μητέρας πατρίδας, είναι το κλειδί που θα ανοίξει και άλλες πόρτες στην Ουάσινγκτον – πόρτες που δε θα κλείσουν εύκολα. Είναι ώρα να ωριμάσει το ελληνικό lobbying στις ΗΠΑ.

  • Η οργάνωση ΗALC απέδειξε οτι έχει βρει την τρόπο να αποδεικνύει στην Ουάσινγκτον οτι η εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων, είναι εξυπηρέτηση των αμερικανικών. Η δομή του αμερικανικού πολιτικού συστήματος δίνει ευκαιρίες ώστε ο Ελληνισμός να αποκτήσει ακόμη περισσότερους ”Menendez”. Όπως ο Pompeo είπε οτι οι ΗΠΑ ήρθαν για να μείνουν, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα, το αντίστοιχο πρέπει να διαμηνύσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι σχέσεις μας την Αμερική θα ωριμάσουν όταν κανένας Αμερικανός πρόεδρος δε θα σκέφτεται το αν θα υποστηρίξει ή όχι την Ελλάδα και την Κύπρο. Μετά την εξέλιξη και επάυξηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θα έλθει η ωρίμανση η οποία θα δείξει οτι τα σκαμπανεβάσματα προηγούμενων περιόδων έχουν παρέλθει και οτι η σταθερότητα στις σχέσεις μας με την Ουάσινγκτον θα είναι κομμάτι της θεσμικής μνήμης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όσοι συσχετίζουν άμεσα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τις αντίστοιχες αμερικανοτουρκικές, οφείλουν επίσης να αντιληφθούν οτι ο ορθός τρόπος για να αποκτήσουμε κάποια στιγμή συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την Τουρκία (με βάση το πώς οι ΗΠΑ κοιτούν και τις δύο χώρες) είναι πρωτίστως, να αποκτήσουμε απόλυτα πλεονεκτήματα από τις ΗΠΑ.

Τέτοια πλεονεκτήματα που θα φέρουν ως φυσικό επακόλουθο (χωρίς να ”παρακαλάμε” την Ουάσινγκτον) την αποτροπή έναντι της Τουρκίας εκ μέρους των ΗΠΑ.

(*) Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι Research Fellow – HALC, Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after Cold War Era)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Γιατί ο East Med είναι η απόδειξη οτι η Αμερική δεν πρόκειται να αφήσει μόνο του τον Ελληνισμό;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: