Κόλαφος για την Τουρκία διεθνής έκθεση: Καταδικασμένοι σε «πολιτικό θάνατο» χιλιάδες ακαδημαϊκοί

Phile Photo: Μέσα στις 5 χώρες του πλανήτη που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας η Τουρκία. Photo: Τουρκική Προεδρία




«Σε ολόκληρη την Τουρκία, χιλιάδες ακαδημαϊκοί, παραμένουν σε ένα καθεστώς «πολιτικού θανάτου», ως προς τα δικαιώματά τους καθώς απολύονται από τις θέσεις τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αποκλείονται από μελλοντικές εργασιακές θέσεις στο ν δημόσιο τομέα και αδυνατούν να φύγουν από τη χώρα με το που θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες ότι σχετίζονται με αντιφρονούντες προς την κυβέρνηση ή και με υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει εκατοντάδες ερευνητές και φοιτητές για υποτιθέμενες σχέσεις με τον Γκιουλέν χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία ή με ψευδοστοιχεία όπως φερ’ ειπείν η κατοχή ενός αμερικανικού δολαρίου (ο σειριακός αριθμός των οποίων υποτίθεται ότι παραπέμπει στην ιεραρχία τους στο δίκτυο του Γκιουλέν) ή επειδή έχουν παρακολουθήσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν την υποστήριξη του Γκιουλέν. Το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται πολλοί από τους συλληφθέντες παραμένει άγνωστο»

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες μελανές επισημάνσεις εις βάρος της Τουρκίας, που περιλαμβάνονται στη διεθνή έκθεση «Scholars at Risk», που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και η οποία καταγράφει επιβεβαιωμένα περιστατικά επιθέσεων και διώξεων σε 56 χώρες κατά ακαδημαϊκών και φοιτητών μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019.

Η έκθεση αναδεικνύει τις χώρες με αυξητική τάση για τέτοια περιστατικά, οι οποίες είναι η Ινδία, το Σουδάν, η Κίνα, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Ιδίως στη γειτονική χώρα, όπως επισημαίνεται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς από το 2016 χιλιάδες πανεπιστημιακοί έχουν απολυθεί, προσαχθεί σε δίκη, φυλακισθεί ή έχουν μπει σε ταξιδιωτική «καραντίνα» εξαιτίας των απόψεών τους που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση Ερντογάν, κατηγορούμενοι για προδοσία της χώρας ή για τρομοκρατία.

Παγκοσμίως, από τα 324 περιστατικά, τα 97 αφορούσαν δολοφονίες, σωματική βία και εξαφάνιση, τα 87 φυλάκιση, τα 70 προσαγωγή σε δίκη, τα 22 απόλυση από την εργασία, τα 11 ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα 37 άλλες περιπτώσεις. Οι επιθέσεις, φυλακίσεις, αναιτιολόγητες απολύσεις (λόγω των απόψεων των πανεπιστημιακών, οι οποίες δεν αρέσουν στους εργοδότες τους, που συχνά είναι το κράτος) και άλλα περιστατικά εμφανίζουν αυξητική τάση, καθώς το 2018 είχαν καταγραφεί 294 σε 47 χώρες.

Η έκθεση «Free to Think 2019» καταγράφει μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων από ταξιδιωτικούς περιορισμούς του ακαδημαϊκού-ερευνητικού προσωπικού (άρνηση χορήγησης βίζα, απαγόρευση εξόδου ή εισόδου, απέλαση) και κλείσιμο σχολών ή στρατιωτική κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων, μέχρι εξαφανίσεις προσώπων, βιαιοπραγίες και δολοφονικές επιθέσεις.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στις 56 χώρες με βίαια περιστατικά.

Πηγή: Scholars at Risk Org, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η “αρμενική βίζιτα” του Ερντογάν: Ο αξιότιμος κ. Τραμπ και οι S-400 που θα “κάψουν” και τους δύο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: