Πιο κοντά στην Ευρώπη η Σερβία μετά το θαρραλέο βήμα… Πέτρες κατά του πρωθυπουργού




Η προεδρία της Βοσνίας καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την τελετή μνήμης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τριμερής προεδρία στο Σαράγεβο “καταδικάζει με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τη σημερινή επίθεση και εκφράζει τη βαθειά της λύπη”.

Χαιρετίζοντας την παρουσία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις τελετές της 20ής επετείου της σφαγής 8.000 ανδρών και αγοριών της μουσουλμανικής κοινότητας από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, υπόσχεται τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών των σημερινών βίαιων επεισοδίων.

Νωρίτερα, η Σερβία είχε απαιτήσει από τη Βοσνία τη δημόσια καταδίκη της “απόπειρας δολοφονίας” του σέρβου πρωθυπουργού. Μετά την άφιξή του στο Βελιγράδι ο σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα. “Λυπάμαι που ορισμένοι δεν αναγνώρισαν την ειλικρινή μας πρόθεση για μία ειλικρινή φιλία ανάμεσα στους Σέρβους και τους Μουσουλμάνους. Το χέρι μου παραμένει απλωμένο και θα συνεχίσω την πολιτική της συμφιλίωσης”, είπε ο Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ομως παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας εξέδωσε νότα διαμαρτυρίας προς το Σαράγεβο απαιτώντας από τις βοσνιακές αρχές τη “δημόσια καταδίκη” της “απόπειρας δολοφονίας” του σέρβου πρωθυπουργού. Ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα Καμίλ Ντουράκοβιτς δήλωσε το απόγευμα ότι η επίθεση με πέτρες κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την τελετή μνήμης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα αποτελεί έργο “νοσηρών εγκεφάλων”.

“Αποτελεί έργο νοσηρών εγκεφάλων που καταχράσθηκαν αυτό το ιερό γεγονός. Ο Βούτσιτς αγκάλιασε σήμερα τη Μουνίρα Σούμπασιτς, την πρόεδρο της ένωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα…, προσπάθησε άρα να είναι συμπονετικός στη θλίψη και στον πόνο μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα προσθέτοντας ότι θα τηλεφωνήσει στον σέρβο πρωθυπουργό για να του ζητήσει συγγνώμη.

Από την πλευρά της η Μουνίρα Σούμπασιτς δήλωσε ότι τα συμβάντα στην σημερινή τελετή μνήμης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα “δεν αποτελούν επίθεση κατά του Βούτσιτς, αλλά κατά της δικής μας αξιοπρέπειας. Είναι το έργο μίας ομάδας ατόμων μεταξύ των οποίων δεν είδα θύματα” της σφαγής, δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Klix.ba.

Photo via EURONEWS
Photo via EURONEWS

“Δυστυχώς, η ευθύνη θα βαρύνει εμάς. Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη και αισθάνομαι τραυματισμένη, ως εάν το περιστατικό συνέβη σε εμένα. Και όχι για τον Βούτσιτς, αλλά για τη δική μας αξιοπρέπεια που διασώσαμε επί 20 χρόνια”, συνέχισε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς μετέβη χθες στη Σρεμπρένιτσα για να αποτίσει φόρο τιμής στους 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια που σφαγιάστηκαν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις πριν 20 χρόνια.
Λίγο πριν την αναχώρησή του από το Βελιγράδι, ο Βούτσιτς καταδίκασε «το τερατώδες έγκλημα» που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα.

«Είκοσι χρόνια πέρασαν από το φρικτό αυτό έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα. Δεν υπάρχουν λέξεις με τις οποίες κάποιος μπορεί να εκφράσει τη λύπη και τη μεταμέλειά του για τα θύματα, ούτε την οργή του απέναντι σε αυτούς που διέπραξαν αυτό το τερατώδες έγκλημα», ανέφερε ο Βούτσιτς σε ανοικτή επιστολή του, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία».

Πριν 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1995, αν και η περιοχή είχε κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια δολοφονήθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, στη χειρότερη σφαγή που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι υποχρέωσή μου να υποκλιθώ μπροστά στα θύματα, είναι μια πράξη που καθορίζει το μέλλον μας και αυτό το κοινό μέλλον (με τους μουσουλμάνους) δεν μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα ενός προσωπικού ή εθνικού εγωισμού, αυτό δεν έχει θέσει ανάμεσα σε όλους αυτούς τους τάφους», πρόσθεσε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε επίσης «τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». «Επιθυμούμε, η κυβέρνηση της Σερβίας επιθυμεί, να ζούμε με τους Βόσνιους, να εργαζόμαστε μαζί και να ξαναχτίσουμε τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Εξ ονόματος της Σερβίας εύχομαι σε όλους μας ένα κοινό μέλλον, πεπεισμένος ότι αυτή η ευχή είναι το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σε αυτό το λυπηρό παρελθόν», τόνισε ο Βούτσιτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ε.Μ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: