Τελειώνει ο εμπορικός πόλεμος: Σταδιακή ακύρωση δασμών συμφώνησαν ΗΠΑ – Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δηλώνει πως είχε δράσει προληπτικά για τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Photo via Twitter




Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να ακυρώσουν σταδιακά τους εκατέρωθεν δασμούς που επιβλήθηκαν στον πολύμηνο εμπορικό τους πόλεμο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να περιλαμβάνει και την δέσμευση της Ουάσιγκτον για κατάργηση των δασμών που προγραμματίζονταν να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου ύψους 156 δισ. δολαρίων σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, όπως φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και παιχνίδια.

Η κατάργηση των δασμών αποτελούσε κεφαλαιώδη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, προσθέτοντας ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει ταυτοχρόνως να ακυρώσουν κάποιους δασμούς ώστε να αρχίσει η “πρώτη φάση” της εμπορικής συμφωνίας .

“Ο εμπορικός πόλεμος άρχισε με δασμούς, και πρέπει να τερματιστεί με την ακύρωση των δασμών” είπε χαρακτηριστικά ο Γκάο, προσθέτοντας πως ο αριθμός των δασμών που θα ακυρωθούν θα πρέπει να είναι ίδιος και για τις δυο πλευρές.

Με πληροφορίες από Reuters

Χωρίς αξιόλογες μεταβολές έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: