Δεν εξαλείφθηκε ο τρόμος επειδή σκοτώθηκε ο αλ Μπαγκντάνι: Ζωντανή η ιδεολογία του…

Άνθρωποι τρέχουν να βρουν καταφύγιο μετά από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη του Ιράκ. EPA, AHMED JALIL – ATTENTION: GRAPHIC CONTENT




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Τουλάχιστον τέσσερις φορές μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ο θάνατος του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και άλλες τόσες έχει διαψευστεί. Φαίνεται, πως η πέμπτη είναι και η φαρμακερή και πως ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι νεκρός.

  • Πέθανε, όπως θα ήθελε να έχει χάσει τη ζωή του, αφού έγινε μάρτυρας. Με μια δόση σαρκασμού θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως τώρα είναι στον παράδεισο και είτε απολαμβάνει τη συντροφιά 40 παρθένων είτε τρώει σταφίδες, αφού αρκετοί αναλυτές του Κορανίου υποστηρίζουν πως η σωστή μετάφραση της λέξης για το τι κερδίζει ένας μάρτυρας δεν είναι κοπέλες αλλά σταφίδες.

Το τι απέγινε όμως ο αλ Μπαγκντάντι είναι το λιγότερο, αφού πλέον δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα σε κανένα. Σε αντίθεση με την διαβόητη οργάνωσή του, η οποία παρά τις διακηρύξεις πως έχει ηττηθεί, εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική και υπολογίσιμη απειλή. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως για αυτή θα εξακολουθούμε να ακούμε για αρκετό καιρό ακόμη.

Το μεγαλύτερο «επίτευγμα» του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να κατακτήσει τεράστιες εκτάσεις εδαφών και να εξουσιάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Ούτε ο τρόμος που σκόρπισε, με τα εγκλήματα που διέπρατταν οι μαχητές του, οι οποίοι όχι μόνο σκότωναν αλλά δεν δίσταζαν να καταγράφουν και να μεταδίδουν τις φρικαλεότητές τους σε βίντεο προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

  • Η ισλαμιστική οργάνωση θα μείνει στην ιστορία γιατί κατάφερε να μεταβληθεί σε ιδεολογία. Μια φρικτή, τρομακτική ιδεολογία, που βρήκε πρόσφορο έδαφος και διαπότισε χιλιάδες, ειδικά νεαρούς μουσουλμάνους με το μίσος. Οι μηχανισμοί που έστησε, παραμένουν σε λειτουργία και εξακολουθούν να διαδίδουν τα προπαγανδιστικά του μηνύματα.

Σήμερα, το Ισλαμικό Κράτος δεν υπάρχει, τουλάχιστον ως εδαφική υπόσταση. Μόνο ένας αφελής όμως, θα ισχυριστεί πως δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο. Δεκάδες άνθρωποι είναι έτοιμοι να σκοτώσουν στο όνομά του, είτε γιατί προσηλυτίστηκαν είτε γιατί απλά επηρεάστηκαν από την ιδεολογία του. Μοναχικοί λύκοι, οργανωμένες ομάδες, μισθοφόροι στρατιώτες δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που μετρά είναι το μίσος τους και η θέλησή τους να προξενήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους.

E-mail: [email protected]Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Αν η Τουρκία επιτεθεί στην Κύπρο και το Αιγαίο και ο Πρόεδρος Τραμπ το παίξει Πόντιος Πιλάτος;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: