Απάνθρωπη αδιαλλαξία Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων λέει ο Φωτίου:Να σεβαστεί το ΕΔΑΔ

File Photo: Ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου στην ΠΣΕΚΑ. Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Είναι πασιφανές ότι χωρίς την ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία της κατοχικής δύναμης δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις και προς την ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφούν επιτέλους και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνή παράγοντα.

  • Σε χαιρετισμό του, στο τρισάγιο και τη δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων, στο Μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε πως η επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα, για να προσθέσει ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να επέλθει ο πλήρης σεβασμός και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Όπως συμπλήρωσε «είναι γνωστές τόσο οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν διαχρονικά σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο από τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, μαζί με το σθένος και την αγωνιστικότητα των συγγενών των αγνοουμένων στο σύνολο τους, με στόχο την επίλυση της τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζομένων οικογενειών».

  • «Δυστυχώς», ανέφερε, «είναι τραγικό ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειες μας σε Κύπρο και στον διεθνή χώρο, οι προσπάθειες μας δεν έχουν επιτύχει να καμφθεί η τουρκική απάνθρωπη αδιαλλαξία. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν του 50% των υποθέσεων των αγνοουμένων μας που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ».

Συνέχισε λέγοντας ότι «τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά», για να προσθέσει πως «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές και ως συνεπακόλουθο μείωση στον αριθμό των τακτοποιήσεων με την μέθοδο DNA».

Όπως πρόσθεσε «η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών, όπως και στην υπόδειξη των νέων χώρων ταφής που τάφηκαν τα λείψανα, που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους αρχικούς χώρους ταφής», σημειώνοντας ότι «η ίδια άρνηση εκφράζεται από την κατοχική δύναμη και στο άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού όπως και στο θέμα των εκταφών και ερευνών στις στρατιωτικές ζώνες».

  • «Ταυτόχρονα, η κατοχική δύναμη περιφρονεί και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι πασιφανές ότι χωρίς την ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία της κατοχικής δύναμης δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας. Προς την ίδια κατεύθυνση όμως θα πρέπει να στραφούν επιτέλους και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνή παράγοντα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα να επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να εφαρμόζει πολιτικές και πρακτικές που αντίκειται στις αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας οι οποίες προκαλούν τόσο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες των συμπατριωτών μας», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως «μαζί με τις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο εθνικό μας θέμα, συνεχίζουμε άοκνα και τις προσπάθειες να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και οργή».

«Από τον τόπο αυτό της βεβαρημένης ιστορικής μνήμης, και δίπλα από τη σεπτή μορφή του Μνημείου της Κύπριας και της Ελλαδίτισσας Μάνας των Αγνοουμένων, σας διαβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά για την πλήρη συμπαράσταση και συμπαράταξη μας. Είναι χρέος και καθήκον όλων μας η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας στις οικογένειες τους», κατέληξε.

ΚΥΠΕ
29/10/2019

Αναστασιάδης: Δεν ξεχνούμε τους αγνοουμένους, συνεχίζουμε για την διακρίβωση τύχης τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: