Η Ελλάδα θέλει να… κλέψει εφοπλιστές από το City αν ο Τζόνσον επιβάλλει brexit χωρίς συμφωνία

File Photo: Συνοπτικές διαδικασίες για βίζα σε “λαμπρά μυαλά” από τη Βρετανία μετά το Brexit. Φωτογραφία, Πηγή, ΚΥΠΕ




Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται συστηματικά για το ενδεχόμενο να συμβεί τελικά το απευκταίο: να βγει από την Ένωση η Μεγάλη Βρετανία, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Αυτό είναι σαφές ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και δυσεπίλυτες καταστάσεις τόσο για τα κράτη όσο και για επιχειρηματίες, εργαζόμενους και πολίτες.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, υπάρχει όμως ένα πρόσθετο στοίχημα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα βασική έγνοια του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι το πώς θα χειριστεί δασμολογικά θέματα ή ζητήματα σχετικά με τους Έλληνες εργαζομένους και τους Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία, αλλά το πώς η Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις και επιχειρήσεις που θα εγκαταλείψουν τη Βρετανία για άλλους προορισμούς.

Επίσης σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με σκοπό την προετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει κίνητρα στους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Και τα κίνητρα αυτά θα είναι φορολογικά και θα αφορούν και τις νομικές οντότητες, ήτοι τις εφοπλιστικές εταιρείες, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους εφοπλιστές.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν φορολογικά κίνητρα για εγκατάσταση στην Ελλάδα και εν συνεχεία άλλα κίνητρα για τη λειτουργία των εφοπλιστικών γραφείων. Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη.

Κατά πολλούς το Brexit -τακτικό ή άτακτο – δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το λονδρέζικο ναυτιλιακό cluster, το οποίο στηρίζεται σε γερές βάσεις, θεσμούς και κανονιστικές διατάξεις. Όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει υποδομές και κίνητρα στη διεθνή ναυτασφαλιστική αγορά, στους ναυλομεσιτικούς οίκους, αλλά κυρίως πρόσβαση σε χρηματοδότηση, για να βρεθεί σε θέση να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως ναυτιλιακό cluster.

Με απλά λόγια, ακόμα και το Brexit δεν κάνει τα πράγματα εύκολα για την Ελλάδα…

Πηγή: ΒΗΜΑτοδότης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: