Οι προβλέψεις του Economist για την Ελλάδα: Η “προίκα” ΣΥΡΙΖΑ, τι θα κάνει ο Μητσοτάκης

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολούθησε τον προκριματικό αγώνα τένις για το Davis Cup, ανάμεσα στον Hubert Hurkacz από την Πολωνία και τον Στέφανο Τσιτσιπά, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, στο Τατόι Club. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέγραψε μια άνετη νίκη συγκεντρώνοντας το 39.85% των ψήφων, αναφέρει σε έκθεσή του το Economist Intelligence Unit μέσω του πρακτορείου Bloomberg.

Σημειώνει και τα εξής:

Οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν αναμένονται μέχρι τα μέσα του 2023, όταν η Ελλάδα θα διεξάγει τοπικές, περιφερειακές εκλογές καθώς και ευρωεκλογές, ενώ το 2020 θα γίνει εκλογή του επόμενου ΠτΔ.

Η εσωτερική πολιτική αστάθεια όπως και οι παρατεταμένες οικονομικές και δημοσιονομικές κρίσεις έχουν περιορίσει την επιρροή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στα Βαλκάνια, ωστόσο στην τελική του περίοδο διακυβέρνησης , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε επιτυχημένες προσπάθειες να αποκαταστήσει την επιρροή της χώρας στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το όνομα της ‘’Μακεδονίας’’ (sic).

Η Νέα Δημοκρατία αντιτίθετο στην επικύρωση της συμφωνίας, αλλά ο κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα εστιάσει στην πλήρη επικύρωση των όρων της συμφωνίας. Στο κείμενο σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση έχει κληρονομήσει ένα οικονομικό περιβάλλον που βρίθει προκλήσεων καθώς και ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2016 υπήρξε μέτρια και παραμένει ευάλωτη σε εγχώριες και εξωτερικές εξελίξεις.

Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ επιταχύνθηκε από το 1.4% το 2017 στο 1.8% το 2018, αλλά το Economist Intelligence Unit εκτιμά ότι θα παραμείνει περιορισμένη σε ετήσιο ποσοστό του 2% για την περίοδο 2019-23. Η οικονομία έχει επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά σημαντικά προβλήματα στην αγορά εργασίας έχουν μειώσει την εγχώρια ζήτηση και οι μεγάλες αυξήσεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η οικονομική κρίση βοήθησε στη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας που συρρικνώθηκε κυρίως ως αποτέλεσμα συμπίεσης των εισαγωγών λόγω της συρρικνούμενης εγχώριας ζήτησης, αλλά και, εν μέρει, λόγω της αυξημένης ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Αναμένουμε συνεχιζόμενα ελλείμματα την περίοδο 2019-2023 ωστόσο θα είναι πολύ μικρότερα από το ετήσιο μέσο όρο ελλείμματος 7.1% του ΑΕΠ που καταγράφηκε στην Ελλάδα από τότε που εισήλθε στην ευρωζώνη το 2001.

Τίτλος του κειμένου: Greece: Country Outlook. Economic Overviews

Εφημερίδα Bild για Ντράγκι: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεων [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: