File Photo. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Του Παντελή Ζαγοριανίτη, Hellas Journal

Όσοι πίστευαν ότι η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα θα περνούσε σε ένα άλλο επίπεδο πιο δυτικοευρωπαϊκό, πιο comme il faut, μάλλον πρέπει να άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα.

Χθες Πέμπτη, είδαμε στη Βουλή μόλις ένα μικρό τρέιλερ από τα προσεχώς. Αυτά που θα αρχίσουν να συμβαίνουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι οποίες ξεκινούν ουσιαστικά από σήμερα. Ο θίασος, σε πλήρη σύνθεση, επιστρέφει σε περίπου 10 ημέρες και από εκείνη τη στιγμή θα στηθούν τα χαρακώματα για να ξεκινήσει σύντομα ο πόλεμος διαρκείας.

Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στο στίβο φουριόζος, μελετημένος και αποφασιστικός. Με μερικές «μαγικές» -για τα ελληνικά δεδομένα- κινήσεις έκλεψε τις αρχικές εντυπώσεις. Ειδικά με τον τρόπο που έδωσε λύση στον καθαρισμό του οικοπέδου στο Μάτι και διαχειρίστηκε μερικές πρώτες κρίσιμες αναποδιές όπως η πλημμύρα στη Χαλκιδική.

Κατά τα λοιπά, ο νέος πρωθυπουργός μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας του έδωσε ένα σαφές στίγμα. Με τον αέρα της νίκης έθεσε τη νέα πολιτική ατζέντα καθώς γνωρίζει ότι τώρα στην αρχή έχει την πλήρη ανοχή της κοινής γνώμης και μπορεί να κάνει χωρίς ουσιαστικό αντίλογο ορισμένες βασικές κινήσεις για να κατοχυρώσει κομβικές αλλαγές που είχε στο πρόγραμμά του.

Παράλληλα, προσπαθεί και ενδεχομένως καταφέρνει να… κλέψει ένα μέρος της εκλογικής πελατείας που εξακολουθεί να στηρίζει τον Αλέξης Τσίπρα δίνοντάς του το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 31% το οποίο θα τον συνοδεύει για μια τετραετία: Κινήσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ από την πρώτη κιόλας στιγμή, η θεσμική κατοχύρωση της 13ης σύνταξης και οι φοροελαφρύνσεις αποτελούν σαφές δείγμα προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έρχονται τα δύσκολα…

Από εκεί και πέρα όμως έρχονται τα δύσκολα. Έχει υποσχεθεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, μείωση των πλεονασμάτων, επενδύσεις. Έχει υποσχεθεί παράλληλα μείωση της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις.

Αυτά σε ότι αφορά στα απτά, μετρήσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την ζωή των κατοίκων της αυτής χώρας.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θεωρητικά δεν αφορούν στην αποκαλούμενη καθημερινότητα αλλά τελικά θέτουν τη σφραγίδα τους στην ποιότητα της Δημοκρατίας και στη θεσμική της κατοχύρωση.

Η αλλαγή του συντάγματος θα αποτελέσει το πρώτο πεδίο θεσμικής σύγκρουσης. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου θεωρείται δεδομένη, αλλά «κολλάει» στην πλειοψηφία των 200 εδρών, προκειμένου να ισχύσει από την επόμενη Βουλή. Είναι έτσι; Ίσως όχι. Το Hellas Journal έχει επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο ότι επιδίωξη της σημερινής κυβέρνηση είναι να ξεπεράσει τον σκόπελο μέσα από την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου 54 παράγραφος 1. Είναι άρθρο που τέθηκε προς αναθεώρηση με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσε 155 ΝΑΙ. Άρα για την τροποποίησή του απαιτούνται 180 βουλευτές, όσους για παράδειγμα έχουν μαζί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Σε περίπτωση, δηλαδή, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρει με τη Φώφη Γεννηματά τη χρυσή τομή -την οποία αναζητούν- για τον νέο εκλογικό νόμο, προκειμένου να μην ισχύσει η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν και την εφαρμογή του μέσα από την καθιέρωση του Συντάγματος.

  • Επίσης κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει στην περίπτωση αυτή κάθε νέα αλλαγή εκλογικού νόμου στο μέλλον να χρειάζεται τουλάχιστον 180 ψήφους, όχι 151 όπως σήμερα, και επίσης αυτό να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα. Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται το ενδεχόμενο μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί μόνη της να ψηφίσει εκλογικό νόμο.

Επίσης, θεωρείται βέβαιη -και πιθανότατα χωρίς ουσιαστικά προβλήματα- η αποδέσμευση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το άρθρο 31 του Συντάγματος έλαβε ως αναθεωρητέα διάταξη στην πρώτη ψηφοφορία 224 ψήφους και άρα χρειάζεται τώρα μόλις 151.

Το κόλπο γκρόσο

Όμως, το κόλπο γκρόσο αναμένεται να γίνει στην ψηφοφορία για την αλλαγή των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών. Επίσης χρειάζεται απλή πλειοψηφία καθώς στην πρώτη ψηφοφορία έλαβε τον εντυπωσιακό αριθμό των 255 θετικών ψήφων. Όμως το σημείο αυτό θα παιχθεί όλο το παιχνίδι των επομένων μηνών.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μια αποστροφή του λόγου του ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει το θέμα της Novartis, το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και το θέμα της Υγείας συνολικά.

Ήταν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μια κίνηση εντυπωσιασμού αλλά ταυτόχρονα και άμυνας. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι κάποια στιγμή θα φτάσουν στη Βουλή οι μηνύσεις των 10 πολιτικών που βρέθηκαν υπό κατηγορία με βάση τις μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίες τελικά αποδεικνύονται έωλες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό οι δικηγόροι τους βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Γνωρίζει επίσης πρώτον ότι αυτό είναι ένα θέμα που «δένει» πολιτικά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και δεύτερον ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά του λάθη μαζί με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Θα προτιμούσε, λοιπόν, μια γενικότερη συζήτηση μέσα από την οποία θα διαχέονταν θέματα και ευθύνες παρά μια σκληρή συζήτηση που θα αναζητά σκευωρίες και σκευωρούς πολιτικούς, πρώην υπουργούς και θα αγγίζει ενδεχομένως και τον ίδιο προσωπικά.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη Βουλή θα φτάσουν σύντομα, μέσα στο Φθινόπωρο το αργότερο και άλλες δικογραφίες που θα αφορούν σε πρώην υπουργούς. Τον κ. Νίκο Κοτζιά, τον κ. Πάνο Καμμένο και άλλους. Και υπάρχει πάντα ανοικτό, ως εφεδρεία, το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης για διερεύνηση των συνθηκών που επικράτησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μας οδήγησαν στα capital contols, το δημοψήφισμα και τελικά στο τρίτο μνημόνιο.

  • Το θέμα είναι, λοιπόν, όταν αλλάξει το Σύνταγμα και έχει καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αν αυτό θα επηρεάζει τις υποθέσεις που εκκρεμούν; Ποια θα είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Θα προτιμήσει να στηθούν προανακριτικές επιτροπές μέσα στη Βουλή και ενδεχομένως μετά ειδικά δικαστήρια ή θα παραπέμψει όλους τους πρώην υπουργούς στη Δικαιοσύνη; Σε αυτό δεν υπάρχει προς το παρόν καθαρή απάντηση. Μόνο εισηγήσεις και συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αγνόησε επιδεικτικά την πρόταση Τσίπρα και δεν απάντησε καν, μόνο ως φυγομαχία δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Αποτελεί μια πολύ συγκεκριμένη μεθόδευση να μην ανοίξει από τώρα αυτά τα θέματα και κυρίως να μην τα ανοίξει με τους όρους που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι εδώ, είναι μπροστά μας και μας προϊδεάζουν για ένα εξαιρετικά καυτό πολιτικό φθινόπωρο ίσως και χειμώνα.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο: 162 ψήφοι υπέρ, 15 κατά και 21 «παρών»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: