ΕΚΤ, Ντράγκι και …Μητσοτάκης στηρίζουν απόλυτα Στουρνάρα




Οι σφοδρές επιθέσεις που δέχεται ο διοικητής της ΤτΕ, αν και ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύεται μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΚΤ στέλνει μήνυμα στήριξης προς τον Γιάννη Στουρνάρα δείχνοντας τη δυσφορία της για τις πιέσεις και την κριτική που ασκείται στον επικεφαλής της ΤτΕ.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, τονίζουν πως οι επιθέσεις που γίνονται προς τον κ. Στουρνάρα από στελέχη της κυβέρνησης δημιουργούν πρόβλημα, καθώς αμφισβητείται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την είδηση, ο Ούγκο Ντίξο, από το πρακτορείο Reuters, σημείωσε χαρακτηριστικά, μέσω Twitter, ότι «Θα ήταν ανοησία εκ μέρους του Τσίπρα να απολύσει τον Στουρνάρα. Εκτός και αν θέλει Grexit».

Παρέμβαση Μητοστάκη υπέρ του Στουρνάρα: Θεσμική υποχρέωσή του να ενημερώνει και ‘για τα χάλια της οικονομίας’

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΑΘΗΝΑ

Ενώ αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «είναι εχθρός της κυβέρνησης» και ζητούν την παραίτησή του, υπέρ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, (ΤτΕ) τάχθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητοστάκης, λέγοντας πως είναι θεσμικό χρέος του κεντρικού τραπεζίτη να ενημερώνει τους πολίτες και «για τα χάλια της οικονομίας».

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την πληροφορία που δημοσίευση φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ότι ο κ. Στουρνάρας διοχέτευσε σε φιλικό του δημοσιογραφικό πρόσωπο προς δημοσίευση, ένα e-mail με τίτλο “ο λογαριασμός των 100 ημερών”, στο οποίο, κατά την εφημερίδα, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας “πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία…”».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να κατηγορηθεί «γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη, τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση».

«Επί πολλά χρόνια», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, «όταν η Ελλάς αφρόνως εβάδιζε προς τον υπερδανεισμό και την χρεοκοπία, κατηγορούσα τους εκάστοτε διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος, διότι, αυτοί τουλάχιστον δεν ενημέρωναν, όπως είχαν θεσμικό χρέος, τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο για τους κινδύνους, εις τους οποίους η χώρα εξετίθετο».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τον Γιάννη Στουρνάρα».

Σημειώνεται ότι ο Διοικητής της ΤτΕ διέψευσε ότι έφυγε ποτέ από αυτόν, από το γραφείο του στην Τράπεζα, ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της, το e-mail στο οποίο αναφερόταν η εφημερίδα, και που προκάλεσε την αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η εφημερίδα δεν αντέδρασε στην διάψευση, αλλά χθες Δευτέρα, συντάκτες που εργάζονται σε ενημερωτικό ιστότοπο υποστήριξαν ότι αυτοί έλαβαν το επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Οι σχέσεις Στουρνάρα-Τσίπρα δεν ήταν ποτέ καλές, ιδίως δε από το διάστημα στο οποίο ο δεύτερος ήταν Υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο κ. Τσίπρας, σε κάθε επίσημη τοποθέτησή του στη Βουλή στα οικονομικά, θεωρούσε τον κ. Στουρνάρα «βασικό υπεύθυνο της εφαρμογής της καταστροφικής  πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας», και συχνά τον ονόμαζε πειθήνιο όργανο των Γερμανών.

Όταν αντικαταστάθηκε στη κυβέρνηση, μετά τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 από τον Γκίκα Χαρδούβελη, και ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως διάδοχος του Γιώργου Προβόπουλου, του οποίο η θητεία στην ΤτΕ ολοκληρώθηκε, ο κ. Τσίπρας είχε αντιδράσει έντονα για την συγκεκριμένη επιλογή, λέγοντας ότι δεν είναι ηθικώς σωστό ο κ. Σαμαράς «να δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με τον διορισμό ενός μη αποδεκτού προσώπου».

Οι Διοικητές της κεντρικής τράπεζας όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, υπάγονται στην δικαιοδοσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόνο σε αυτόν απαντούν και μόνο αυτός μπορεί να τους παύσει.

Ο μόνος άλλος τρόπος για να διακοπεί η θητεία ενός διοικητή κεντρικής τράπεζας, εκτός από τον απευκταίο της ασθένειας ή του θανάτου, είναι η παραίτησή του – οικειοθελής, ή συμπεφωνημένη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: