Το νέο μεγάλο λάθος της Λευκωσίας: Πάει σε συνομιλίες με τα τουρκικά πλοία στην ΑΟΖ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέα συνάντηση- μετά από πολύ καιρό- θα έχουν ως φαίνεται ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης,Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει προκύψει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Ακιντζί κατά την οποία ευχήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ταχεία ανάρρωση, μετά από το ατύχημα που είχε το περασμένο Σάββατο στη Λεμεσό. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την ανάρρωση του Προέδρου Αναστασιάδη, που υπολογίζεται χρονικά να γίνει μετά από 2-3 εβδομάδες.

Συμφώνησαν «να διαβουλευθούν για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ενώ όπως μετέδωσαν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στα κατεχόμενα συμφώνησαν να συναντηθούν και να εστιάσουν σε μέτρα οικοδομής εμπιστοσύνης.

  •  Εάν θα συναντηθούν για να συζητήσουν για μια ακόμη φορά ΜΟΕ σαφώς τούτο και ξεφεύγει από το στόχο, που είναι η τελική, οριστική λύση. Σαφώς και ροκανίζεται ο χρόνος υπέρ των τουρκικών επιδιώξεων, για εδραίωση των κατοχικών δεδομένων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή και αναφερόμενος στις επιστολές που έχει στείλει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως έχει τονίσει την ετοιμότητά του να επαναρχίσει ο διάλογος «από εκεί που έχει διακοπεί στο Κρανς Μοντανά, αφού θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα».

Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό:

• «Ουδέποτε αρνήθηκα την όποια άτυπη συνάντηση, αρκεί να είναι στη σύνθεση της συνόδου για την Κύπρο, που είχε πραγματοποιηθεί στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. Τι ενοχλεί εάν η Ε.Ε. βοηθήσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ενός διαλόγου;».

  • Είναι ξεκάθαρο πως την ώρα που οι Τούρκοι κάνουν πάρτι στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι δυνατόν να συζητούνται σενάρια επανέναρξης των συνομιλιών. Η αποκλιμάκωση επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την άρση των παράνομων ενεργειών και όχι διά της διαπραγμάτευσης των τετελεσμένων, που επιχειρούνται να επιβληθούν από την κατοχική Τουρκία.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Η χειρότερη συνταγή είναι να γίνονται παράλληλες κινήσεις:

• Την ώρα που συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι δυνατόν να προετοιμάζεται το έδαφος για μια νέα- έστω άτυπη- Πενταμερή Διάσκεψη. Κι αυτό γιατί θα καταντήσουμε να συζητάμε αυτά που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα.

Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σταματήσει την προώθηση των σχεδιασμών της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ενδεχομένως να σταματήσει μετά την πρώτη φάση των γεωτρήσεων και να επανέλθει. Σε αυτό το διάστημα ενδεχομένως να «βολέψει» και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Τι θα γίνει, ωστόσο, όταν θα επανέλθουν, για παράδειγμα, τα γεωτρύπανα;

Και δεν μπορούν να ξαναρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγματεύσεων όταν γίνονται ενέργειες από το κατοχικό καθεστώς, εκ μέρους της Άγκυρας, για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Το «Μπαρμπαρός» ένα αξεσουάρ στην κυπριακή ΑΟΖ: Πέσαμε στα βαθιά, να μην πνιγούμε κιόλας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: