Πολύ βαρύ το κλίμα για την ελληνική αποστολή στη Ρίγα καθώς οι επίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης έδειξαν ότι επικρατεί μεγάλη δυσφορία σχετικά με την στάση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τελειώνουν τα περιθώρια» ήταν το συμπέρασμα του Eurogroup ανατρέποντας έτσι το ευνοϊκό κλίμα που είχε διαμορφωθεί.

«Ο χρόνος τελειώνει» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup, δηλώνοντας ότι υπάρχει κάποια πρόοδος αλλά οι διαφορές με την Ελλάδα είναι μεγάλες.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν χρήματα», ενώ τόνισε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο Eurogroup του Μαϊου.

«Εχει σημειωθεί πρόοδος αλλά περιορισμένη. Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε συμφωνία» δήλωσε αμέσως μετά ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβίσι Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών είναι η μόνη λύση για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Το μήνυμά μας σήμερα είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να επιταχύνουμε… δεν υπάρχει άλλη λύση για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι μία σταθερή ευημερούσα Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

«Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο  για «περιορισμένη πρόοδο» τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Από τη μια χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της αλλά πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές.

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ όταν πήρε τον λόγο σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο στο τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο κλίμα, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, που δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως σημειώθηκε «πλήρης κατάρρευση στην επικοινωνία».

«Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά μιλάμε διαφορετική γλώσσα», δήλωσε.

Την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, εξέφρασαν στην ίδια συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε μέσω Twitter, αμέσως μετά τη λήξη των συζητήσεων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις. Διαπιστώθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν επειγόντος οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Dutch Finance Minister and president of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ: Το “μπαλάκι” στο ελληνικό “γήπεδο” έριξε το Eurogroup

Του Μανώλη Σπινθουράκη*

Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά το πέρας της σημερινής άτυπης υπουργικής συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως την ερχόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που θα κλείσουν οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Ο Ολλανδός υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων, ενώ δεν έκρυψε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρά και τον Γιανη Βαρουφάκη προσωπικά υπήρξε αρνητικό.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι ναι μεν έχουν γίνει κάποιες πρόοδοι από ελληνικής πλευράς – κυρίως τις τελευταίες ημέρες, πλην όμως σημείωσε ότι αυτές είναι ανεπαρκείς. Είμαστε ακόμη μακριά, τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία όπως είπε με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα ζήτησε και αυτός επιτάχυνση των διαβουλεύσεων.

* Ανταποκριτής Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στις Βρυξέλλες, απεσταλμένος στη Ρίγα της Λετονίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: