Γιούνκερ: Ευθύνομαι και εγώ για τη δημιουργική λογιστική της Ελλάδας την περίοδο 2004-2009

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. EPA/ROBERT GHEMENT




Εκ βαθέων παραδοχές έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν τελειώσει η θητεία του.

Μιλώντας σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία αναφέρθηκε στην ιστορία του ευρώ, από τη δική του σκοπιά και μίλησε για συγκεκριμένα μαθήματα-παραδείγματα.

Προφανώς, από αυτή την εξιστόρηση δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα και τα όσα έζησε από διάφορες θέσεις. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι φέρει και αυτός μέρος της ευθύνης γιατί η ΕΕ επέτρεψε στις κυβερνήσεις να μη συμμορφώνονται με τους κανόνες

Είπε χαρακτηριστικά:

«Η τρίτη φορά, το τρίτο μάθημα, προέρχεται από την Ελλάδα όταν, τον Οκτώβριο του 2009, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι οι επίσημες στατιστικές είχαν παραπλανήσει τα πραγματικά στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα για χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό ήταν πάνω από 15%. Ομοίως, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισεκ. Ευρώ σε 301,1 δισ. Ευρώ, ενώ ο υψηλότερος λόγος χρέους προς το ΑΕΠ για κάθε χώρα της ΕΕ.

Αυτό τροφοδότησε την έλλειψη εμπιστοσύνης και αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα. Και αποκάλυψε μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις και παραλογισμούς της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι η Eurostat είχε αποστείλει 10 αντιπροσωπείες στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών από το 2004 έως το 2010. Ωστόσο, τα κράτη μέλη αντιστάθηκαν εδώ και χρόνια αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τις στατιστικές, πρωθυπουργοί, υπουργοί οικονομικών, κυβερνήσεις, ότι η εθνική κυριαρχία ήταν πιο σημαντική από αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα.

Πρέπει να δεχθώ το μέρος της ευθύνης μου, επειδή ήμουν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν από την Επιτροπή να μην ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο. Ψήφισα κατά της πρότασης της Επιτροπής για μεγαλύτερη εξουσία και μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Eurostat. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Θα κάναμε το σωστό, δεν θα είχαμε βιώσει ποτέ την ελληνική κρίση όπως κάναμε.

Οι δράσεις αυτών των θεσμικών οργάνων, της Eurostat και άλλων, πρέπει να είναι υπόλογες και διαφανείς, γεγονός που σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος που πιέζω για τις διακυβερνητικές λύσεις που κληρονόμησε από τα έτη κρίσης, ώστε να ενσωματωθούν στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πάροδο του χρόνου.»

Πηγή marketscreener.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: