“Δεν δέχομαι πιέσεις και εκβιασμούς” διεμήνυσε από τη Μόσχα ο Τσίπρας…




Σκληραίνει τη στάση του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέναντι στους εταίρους και δανειστές της χώρας, όπως φάνηκε από την ψυχρή απάντηση στην ενόχληση Ευρωπαίων και τη δυσφορία των Αμερικανών για όσα προέκυψαν στη Μόσχα, ήτοι τη γενική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στα θέματα ενέργειας και κυρίως το σχέδιο για τον αγωγό, που – αν υλοποιηθεί – θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω και της Ελλάδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροή από το Μαξίμου, διερευνάται δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών από την λειτουργία του αγωγού, που μπορεί να φθάσει τα δύο δισ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ξανά τους δανειστές, ότι αν οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, την μεγαλύτερη ζημιά δεν θα την υποστεί η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη.

“Επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Αν αυτή η συμφωνία δεν επέλθει τότε ζημία δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα, μεγαλύτερη ζημία θα έχει η ευρωζώνη, το ευρωπαϊκό κοινό όραμα. Γι’ αυτό το λόγο και είμαι αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες ότι στο τέλος της ημέρας όλες οι δυνάμεις θα έρθουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Τα “κέρδη” των επαφών στη Μόσχα

Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει ικανοποιημένος στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση να εκτιμά ότι υπήρξαν σημαντικά κέρδη από τις επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κυρίως όσον αφορά στην επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Mega, η Αθήνα θεωρεί ακόμα ότι ουσιαστικά ξεπεράστηκε το πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς όσον αφορά τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, ενώ αποδίδει μεγάλη σημασία στο ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις και στην υπόσχεση για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

O αγωγός Turkish Stream, όταν κατασκευαστεί, θα ξεκινά από τη Ρωσία, θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, θα φτάνει στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη συνέχεια ο ελληνικός αγωγός, όπως είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα λέγεται, διασχίζοντας τη Μακεδονία θα περνάει από τα Σκόπια και μέσω Σερβίας θα καταλήγει στην Ουγγαρία ή και την Αυστρία.

Προβλέπεται να αρχίσει τη λειτουργία του 2019 και η κατασκευή του αναμένεται να κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ. Η Αθήνα ποντάρει στην υπόσχεση Πούτιν ότι τα κέρδη που υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατ. ετησίως θα δοθούν ως προκαταβολή από τους Ρώσους με αποπληρωμή μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα απασχολήσει περίπου 20.000 άτομα.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για ξεκινήσει η κατασκευή στο ελληνικό έδαφος είναι τι θα πούνε οι Βρυξέλλες, οι οποίες ζητούν να τηρηθεί αυστηρά το ευρωπαϊκό δίκαιο.

“Από τον ελλαδικό χώρο περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος. Αυτή τη σημαντική γεωπολιτική δυναμική εμείς θα την αξιοποιήσουμε. Αυτή ήταν η προεκλογική μας δέσμευση. Προεκλογική δέσμευση που θα υλοποιήσουμε ανεξάρτητα από πιέσεις και εκβιασμούς διότι κυρίαρχος σε κάθε χώρα και τελικός μας κριτής είναι ο λαός”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη δεύτερη και τελευταία ήμερα της επίσκεψής του στη Ρωσία ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “για την Ελλάδα η Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή και όχι ευκαιριακή λύση. Για την Ελλάδα η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργειακής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: