Σάλος στις ΗΠΑ: Η Mossad παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις για το Ιράν




Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μετά βδελυγμίας αρνείται η ισραηλινή πλευρά ότι είχε βρει τρόπο και κατασκόπευε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων του Ιράν με τη Δύση, αξιοποιώντας στη συνέχεια την πληροφόρηση αυτή για να τορπιλίσει την προοπτική κατάληξης σε συμφωνία.

Την αποκάλυψη έκανε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, ενώ εάν αποδειχθεί θα αποτελέσει έναν ακόμα σοβαρότατο «αγκάθι» στις εξαιρετικά δύσκολες πλέον σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, με το δεύτερο να έχει δεσμευθεί, μετά την υπόθεση του Τζόναθαν Πόλαρντ, να απόσχει από τέτοιες πρακτικές.

Ασφαλώς βέβαια, όποιος θεώρησε ποτέ ότι τέτοιες δεσμεύσεις θα ήτο ποτέ δυνατό να τηρηθούν επί μακρόν, θα αμφισβητούσε με την αφέλειά του τους πλέον θεμελιώδεις ιστορικά «κανόνες» του διεθνούς κατασκοπευτικού «παιχνιδιού». Ένας από αυτούς βέβαια, είναι ότι δεν πρέπει να αφήσεις να σε πιάσουν! Κατά συνέπεια, τα πάντα στον «γκρίζο» κόσμο των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα με ιδιαίτερη προσοχή και περίσκεψη.

Δεδομένο δεν είναι ούτε το ότι το Ισραήλ κατασκόπευε, υπό την έννοια ότι ο καταγγέλλων (ο έχων την ευθύνη για τη διαρροή της είδησης σε κορυφαία αμερικανικά ΜΜΕ) θα μπορούσε να έχει κίνητρο ακόμα και να κατασκευάσει την υπόθεση για να πλήξει το εβραϊκό κράτος, η αρνητική στάση του οποίου έναντι της προοπτικής συμβιβασμού με το Ιράν, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες.

Θα μπορούσε όμως να έχει και άλλο κίνητρο. Δεδομένης της καχυποψίας – σε βαθμό πραγματικής ψύχωσης – των Ιρανών με το ενδεχόμενο… συνωμοσίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το πρώτο θα μπορούσε να παριστάνει ότι συγκρούεται με τις ΗΠΑ, για να προσφέρει επαρκή… αντισιωνιστικά διαπιστευτήρια τους Αμερικανούς, απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η οποιαδήποτε συμφωνία, η κατασκευή υποτίθεται μιας δημόσιας αντιπαράθεσης θα καθησύχαζε τις «φοβίες» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Δεδομένο όμως δεν είναι ούτε το ότι το Ισραήλ δε διενήργησε κατασκοπεία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η Ιστορία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας σε τέτοιες δραστηριότητες, όπως αυτές έχουν τεκμηριωθεί σε πλήθος ιστορικού προσανατολισμού βιβλίων, με αντικείμενο την κατασκοπευτική δραστηριότητα των Ισραηλινών, ιδίως μέσω της Mossad.

Η εφημερίδα που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι Ισραηλινοί πράκτορες είχαν κατορθώσει να παγιδεύσουν την αίθουσα όπου γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ επικαλείται και πλήθος άλλων πηγών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών.

Η αμερικανική πλευρά όμως, έχοντας προφανώς ιδίαν πείρα – όπως κάθε χώρα που διαθέτει ισχυρές και «δραστήριες υπηρεσίες πληροφοριών – στην εξασφάλιση «προνομιούχου πρόσβασης» σε συνομιλίες ενδιαφέροντος (ο πρώην διοικητής της Mossad, Ντάνι Γιατόμ, είχε μιλήσει ευθέως για αμερικανική κατασκοπεία στις επικοινωμίες Ισραηλινών αξιωματούχων), όπου κι αν αυτές πραγματοποιούνταν, δεν δείχνει να εξοργίστηκε τόσο για κάτι που θεωρείται πως εμπίπτει στην «άτυπη συμφωνία» που διέπει τις υπηρεσίες πληροφοριών, δηλαδή την ανοχή μιας καταφανώς «παράνομης» υπό τη στενή έννοια δραστηριότητας, αλλά για τη χρήση του «τελικού προϊόντος».

Οι Ισραηλινοί φέρονται να τροφοδοτούσαν με υλικό αντιπολιτευόμενα τον Ομπάμα μέλη του Κογκρέσου, κάνοντας τη ζωή του Λευκού Οίκου και του προέδρου των ΗΠΑ, απλώς πολύ δύσκολη… Στο πλευρό του εβραϊκού κράτους στέκεται ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δηλώνοντας ότι ουδέποτε έλαβε ο ίδιος ή πληροφορήθηκε για τη διοχέτευση τέτοιας πληροφόρησης από τους Ισραηλινούς.

Απαντώντας στις κατηγορίες, μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Πληροφοριών Στέινιτζ και ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν, έριξαν στο «τραπέζι» το επιχείρημα, «ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ευθύνεται για τις διαρροές στα μέλη του Κογκρέσου, με τόσα άτομα που συμμετέχουν»!

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: