Πίεζε για  συνομιλίες στην Γενεύη: Βολιδοσκοπήσεις από τον κ. Άιντα για μεταφορά της διαδικασίας εκτός Κύπρου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη ευνοούσαν την πραγματοποίηση της επόμενης φάσης του Κυπριακού, με την επανέναρξη της διαδικασίας στην Ελβετία. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κατά το τελευταίο ταξίδι του στο νησί, την περασμένη εβδομάδα, βολιδοσκόπησε τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, για το ενδεχόμενο αυτό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τούτο μπορεί να γίνει εάν η διαδικασία προχωρήσει και επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ενώ από δημόσιες δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου φαίνεται να ευνοεί όπως ο Γενικός Γραμματέας προεδρεύσει της πρώτης συνάντηση τους, όταν επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο κατοχικός ηγέτης δεν φαίνεται να αποκλείει αυτή η πρώτη συνάντηση να γίνει εκτός Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο κ. Άιντα ενημερώνοντας ξένους διπλωμάτες ανέφερε πως εάν η διαδικασία μεταφερθεί εκτός Κύπρου, «οι ηγέτες δεν θα δέχονται τις επιρροές των κομμάτων και των ΜΜΕ».

Η κίνηση αυτή του ΟΗΕ δείχνει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του ως προς τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Εάν οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν στη Γενεύη, πόλη στην οποία εργάζεται ως γνωστό ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα είχε περισσότερο χρόνο να αφιερώσει. Περαιτέρω, θα έστελναν το μήνυμα πως η διαδικασία θα εισέλθει σε μια «σημαντική φάση», δημιουργώντας εικόνες που παραπέμπουν στην «τελική στροφή». Αυτό το σενάριο βεβαίως επί του παρόντος μπαίνει στο συρτάρι, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει στη συνέχεια. Άλλωστε η Γενεύη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν πολλές φορές συνομιλίες για το Κυπριακό( γενικά η Ελβετία: Ζυρίχη, Μπούργκερνστοκ).

Είναι προφανές πως όλοι οι σχεδιασμοί εξαρτώνται από τη στάση που τηρήσει στο τέλος η Άγκυρα και συγκεκριμένα κατά πόσο θα ανανεώσει ή όχι την NAVTEX, που ως γνωστό λήγει στις 6 Απριλίου και θα αποσύρει από την περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες πως  «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως να ανασταλούν οι λόγοι, να εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αναστάληκαν. Εάν εκλείψουν οι λόγοι οι συνομιλίες θα ξαναξεκινήσουν από το σημείο που αφέθησαν». Ο ΥΠΕΞ ρωτήθηκε  τί αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία για να επιστρέψει στις συνομιλίες και αυτός απάντησε πως «όταν εκπνεύσει η Νavtex να μην εκδοθεί νέα και να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός». Σε ερώτηση κατά πόσον έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για αυτές τις ενέργειες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις συνομιλίες ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «στην πολιτική και ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με την Τουρκία δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις, ούτε συμβόλαια, χωρίς ‘ππούλια’ μάλιστα. Επομένως θα περιμένουμε να δούμε».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου στο παρελθόν ότι ξεγελάστηκε από κάποιους που του έδωσαν ορισμένες διαβεβαιώσεις για αντίστοιχα θέματα στις συνομιλίες, ο ΥΠΕΞ είπε πως αυτό αναφερόταν «στην ενδιάμεση περίοδο όταν τέλειωσε η πρώτη Νavtex και πριν ξεκινήσει η δεύτερη. Εκεί όντως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να πει και δημόσια εκείνο το οποίο είχε πει από την αρχή ότι δηλαδή ήταν έτοιμος να συζητήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα όσα υπολείπονται και δεν έχουν ήδη συμφωνηθεί  αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες. Αυτό το κατέστησε σαφές ότι θα το έκανε στο τέλος», είπε, και σημείωσε πως «αυτή τη δήλωση την έκανε και όμως η τουρκική πλευρά δεν την έκρινε ικανοποιητική».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ: Απεσταλμένοι ελληνικού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία – Συστήνονται ομάδες εργασία στην Αθήνα για ενίσχυση των προσπαθειών για λύση

ΣΤΗ Λευκωσία βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα τρεις απεσταλμένοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για να ενημερωθούν για τη μέχρι σήμερα πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ( μέχρι τη διακοπή του περασμένου Σεπτεμβρίου) αλλά και τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Οι τρεις απεσταλμένοι, ο επίκουρος καθηγητής Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών  Άγγελος Συρίγος, ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πέτρος Λιάκουρας και ο κυπριακής καταγωγής Χρήστος Αβραάμ σύμβουλος του ΥΠΕΞ, συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβη Αντρέα Μαυρογιάννη, τον συντονιστή των τεχνικών επιτροπών, Ανδρέα Πιρίσιη και τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτη Φωτίου. Με τον τελευταίο, η συζήτηση αφορούσε τα θέματα των Ελλαδιτών αγνοουμένων.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, με οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά, θα συσταθούν ομάδες ειδικών στο ΥΠΕΞ, οι οποίες θα βοηθούν και τη Λευκωσία με τεχνογνωσία για τις συνομιλίες. Οι επιτροπές αυτές θα ασχολούνται με νομικά ζητήματα, γεωστρατηγικά και διαμόρφωσης πολιτικής.

Είναι προφανές από τις κινήσεις της Αθήνας ότι θα έχει εμπλοκή και θα βοηθά τη Λευκωσία σε διάφορα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Είναι σαφές πως τούτο σημαίνει αλληλοενημέρωση και συντονισμό. Κάτι το οποίο συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Λευκωσία αλλά και στη συνάντηση που είχαν, τότε και οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς.

Οι ανταλλαγές επισκέψεων θα συνεχιστούν και σύντομα θα έχουν με τη λειτουργία των ομάδων αυτών στο ελληνικό ΥΠΕΞ και πιο ουσιαστικό χαρακτήρα.

«Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό» – Ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε. βλέπει έντονη κινητικότητα την προσεχή περίοδο

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως «φθάσαμε στην Κύπρο σε σημείο που περιμένουμε κάποια κινητικότητα». Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Μποζκίρ, ο οποίος μετέβη για έβδομη φορά στις Βρυξέλες, αφότου διορίσθηκε Υπουργός, τόνισε από την βελγική πρωτεύουσα πως: «η λύση στην Κύπρο είναι ευκολότερη απ’ ότι το θέμα της Συρίας, της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης. Στην περίπτωση που επιλυθεί το Κυπριακό θα αποβεί άδικο το μπλοκάρισμα των 17 κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μας με την Ε.Ε.». Συνέχισε πως ήταν «η 7η ή η 8η φορά που έβλεπε με τον Υπεύθυνο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Johanes Hahn εντός ενός έτους. Είχαμε δώσει την περασμένη Παρασκευή το έγγραφό μας αναφορικά με τη θέση μας για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το 17ο κεφάλαιο. Ανανεώσαμε το έγγραφο αυτό το οποίο είχαμε δώσει πριν από 7 χρόνια. Οι ίδιοι είχαν ορισμένες απόψεις. Δουλέψαμε πάνω σ’ αυτές. Σε κανονικές συνθήκες, γίνεται μια εργασία περίπου 8 εβδομάδων. Στην περίπτωση που δεν παρεμποδισθεί για κάποιο πολιτικό λόγο, έχουμε τη γνώμη ότι θα μπορέσει να ανοίξει. Οι εξελίξεις, που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, καθιστούν την κάθε ομιλία μας περισσότερο επιφυλακτική. Βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο που θα πρέπει να αυξήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό θα καταστεί δυνατό με την αλλαγή της λανθασμένης φωτογραφίας αναφορικά με την Τουρκία, με τη σωστή. Το 17ο κεφάλαιο δεν υπήρχε καθόλου στην ημερήσια διάταξη. Το 17ο κεφάλαιο ήταν ένα κεφάλαιο, το οποίο είχε μπλοκάρει ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλία Σαρκοζί. Εμείς είπαμε ‘να πείτε όποιο κεφάλαιο θέλετε να το ανοίξουμε εντός 2 μηνών’.
Είχαμε αντιταχθεί πάντοτε στο να μεταφερθούν στην Ε.Ε. για το άνοιγμα κεφαλαίων τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την επίλυση του Κυπριακού. Γι’ αυτό λέμε στις Βρυξέλλες ‘αν είναι να το χρησιμοποιήσουμε για το άνοιγμα κεφαλαίων θα το μπλοκάρουμε’. Τα 17 κεφάλαια έχουν μπλοκαρισθεί λόγω της Κύπρου. Όμως, στην Κύπρο σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις. Φθάσαμε στο σημείο να περιμένουμε την προσεχή περίοδο κάποια κινητικότητα στην Κύπρο. Η επίλυση του Κυπριακού είναι ευκολότερη από την επίλυση των προβλημάτων όπως η Συρία η Ουκρανία και το Παλαιστινιακό. Έφθασε να είναι ένα πρόβλημα με συγκεκριμένες παραμέτρους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: