Ιδεοληψίες, ιδεολογίες και η θεωρία των παιγνίων




Το Θεόδωρου Χατζηπαντελή

Αντί να ασχολούμαστε με την πολιτική και τα απαραίτητα μέτρα, ασχολούμαστε με πλήθος ιδεοληψιών και ιδεοληπτικών καταστάσεων. Αν είναι θεμιτό στην ηλικία των 18 να είσαι αριστεριστής, στην ηλικία των 50, 60, 70 είναι επικίνδυνο.

Σε μια γενική συνέλευση φοιτητικού συλλόγου (το υπέρτατο πολιτικό όργανο) οι συνδικαλιστικοί χειρισμοί, οι τακτικισμοί, οι καταγγελίες και οι λεκτικές υπερβάσεις είναι αποδεκτές. Aλλωστε, φοιτητικές παρατάξεις υπάρχουν, με τον ίδιο (δυστυχώς) τρόπο σκέφτονται.

Από την άλλη, μετά τη συνέλευση όλοι μια παρέα τα πίναμε και γλεντούσαμε μαζί. Oταν όμως έχεις να κάνεις με την Ευρωπαϊκή Eνωση και με άλλα κράτη, τότε τα πράγματα μπερδεύονται. Η καταγγελία με διάφορους τρόπους της «κακής» Γερμανίας που δεν μας φροντίζει είναι και παράταιρη και επικίνδυνη. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η υπέρβαση της λογικής.

Λέει π.χ. κάποιος (και μάλιστα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): Εμείς δεν θα κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά, άρα δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Πράγματι, αν έκανε του κεφαλιού του θα ήταν μονομερής ενέργεια. Αρα και αυτοί πρέπει να μας δώσουν τα λεφτά (να μη θυμηθώ ότι δεν θέλαμε λεφτά…) γιατί αλλιώς θα είναι μονομερής ενέργεια από την πλευρά τους! Η αποθέωση του λεκτικού παραλογισμού…

Αλλος ισχυρίζεται ότι η Γερμανία θα φταίει αν ανέβουν τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα! Μια απλή απάντηση θα ήταν να δει στον καθρέφτη τις απόψεις και τις αντιλήψεις που καλλιεργεί, καθώς και τις δυνάμεις που τον στηρίζουν.

Αλλωστε κανείς δεν παραδέχεται ότι είναι λαϊκιστής. Η άποψη ότι αν δεν επικρατήσει αυτός τότε δεν έχει νόημα να συμμετέχει μπορεί να έχει εφαρμογή στη γενική συνέλευση ή στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου (είπαμε το υπέρτατο πολιτικό όργανο), αλλά δεν έχει κανένα νόημα όταν πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη. Σάμπως φταίει ο άλλος που λέει για τη δραχμή; Ας μην τον ψήφιζαν…

Δειλά δειλά είναι η αλήθεια φωνάζει το πιασάρικο σύνθημα του «ή αυτοί ή εμείς» ώστε να διατηρήσει τη δυναμική που σπαταλά. Αυτήν τη φορά αναφέρεται σε άλλους που κατά τη γνώμη του θα εκβιαστούν γιατί θα τους κοστίσει περισσότερο να τον διώξουν παρά να του κάνουν τα χατίρια. Θεωρία παιγνίων… Μόνο που το παιχνίδι μετά το GAME OVER δεν θα ξαναρχίσει από την αρχή. Δυστυχώς…

* Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, είναι καθηγητής του ΑΠΘ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: