Χρόνια, ίσως δεκαετίες για τις εργασίες αποκατάστασης: Σώθηκε το μεγάλο όργανο (photos)




Παγκόσμια θλίψη επικρατεί για την καταστροφή της Νοτρ Νταμ από την χθεσινή πυρκαγιά.

  • Όλος ο κόσμος είναι από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των Γαλλών καθώς πρόκειται για ένα μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Μηνύματα συμπαράστασης από ήγέτες φτάνουν απο χθες στην γαλλική πρωτεύουσα ενώ έχουν αρχίσει και οι δωρεές για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα.

  • “Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος”, είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται σε μια “μακρά” και “πολύπλοκη” έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

Η δομή του ναού «αντέχει», αλλά υπάρχουν «ευάλωτα σημεία».

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

  • «Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους.
  • «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.
A handout photo made available by the Brigade de Sapeurs-Pompiers de Paris (BSPP) on 16 April 2019 shows French fire fighters in operation to extinguish a fire burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA, BENOIT MOSER, BSPP

Σώθηκε το μεγάλο όργανο, όμως βρίσκεται σε κίνδυνο

Το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.

Charred debris inside Notre-Dame-de Paris in Paris, France, 16 April 2019, in the aftermath of a fire that devastated the cathedral. A raging fire that tore through Notre-Dame Cathedral in central Paris was extinguished, the city’s fire service announced on April 16, around 15 hours after it first broke out. The blaze brought its towering spire and roof crashing to the ground, wiping out centuries of priceless heritage central to French culture and history. EPA, LUDOVIC MARIN, POOL MAXPPP OUT

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.

  • «Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο εβδομηντάχρονος οργανίστας.
  • «Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
  • Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

A firefighter walks along Notre-Dame-de Paris in Paris, France, 16 April 2019, in the aftermath of a fire that devastated the cathedral. A raging fire that tore through Notre-Dame Cathedral in central Paris was extinguished, the city’s fire service announced on April 16, around 15 hours after it first broke out. The blaze brought its towering spire and roof crashing to the ground, wiping out centuries of priceless heritage central to French culture and history. EPA, LUDOVIC MARIN, POOL MAXPPP OUT

Δωρέες για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες.

  • Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές.
  • Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης.
  • Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco.

«Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

  • Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

  • «Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.
Fire fighters stand on an exterior passageway after a massive fire destroyed the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 16 April 2019. A fire started in the late afternoon 15 April in one of the most visited monuments of the French capital. EPA, IAN LANGSDON

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

  • «Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Ο Πάπας προσεύχεται και ζητεί να κινητοποιηθούν όλοι για την αποκατάστασή της

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα να κινητοποιηθούν όλοι για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά τη χθεσινή πυρκαγιά, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί “το αρχιτεκτονικό κόσμημα μιας συλλογικής μνήμης”.

“Χαιρετίζοντας το θάρρος και τη δουλειά των πυροσβεστών που επενέβησαν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, εκφράζω την ελπίδα ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ να μπορέσει να ξαναγίνει, χάρη στις εργασίες αποκατάστασης και στην κινητοποίηση όλων, αυτό το όμορφο κόσμημα στην καρδιά της πόλης, σύμβολο της πίστης αυτών που τον ανέγειραν, μητρόπολη της επισκοπής σας, η αρχιτεκτονική και πνευματική πολιτιστική κληρονομιά του Παρισιού, της Γαλλίας και της ανθρωπότητας”, αναφέρει ο Ποντίφικας σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Μισέλ Οπετί.

“Ο Πάπας βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας, προσεύχεται για τους Γάλλους καθολικούς και για τον πληθυσμό του Παρισιού που έχει συγκλονιστεί από την τρομερή πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Νοτρ Νταμ”, καταλήγει στο μήνυμά του στο Twitter.

“Λαβωμένη” η Ευρώπη από την πυρκαγιά, δεσμεύεται να βοηθήσει το μπλοκ

Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα πλήγμα σε σύσσωμη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάστασή του, δήλωσαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ηγέτες της ΕΕ.

  • “Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε”, είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποσχέθηκε την “αλληλεγγύη” της ΕΕ.

Πολλοί ομιλητές που συμμετείχαν σε μια ομάδα συζήτησης με θέμα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησαν την πυρκαγιά ως αφορμή για να υπογραμμίσουν ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια κοινή ευρωπαϊκή κοινωνία με βαθιές ρίζες.

  • “Όλοι μας θρηνούμε λίγο. Η χθεσινή ημέρα ήταν φρικτή για όλους εκείνους που αγαπούν τη Γαλλία και αγαπούν το Παρίσι”, δήλωσε ο Γιούνκερ.
  •  “Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι” είπε ο Ντόναλντ Τουσκ .

Η βασίλισσα Ελισάβετ εκφράζει βαθιά λύπη για την καταστροφή

Η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη “βαθιά της λύπη” για τη φωτιά που έπληξε τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

  • “Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι από τις εικόνες της πυρκαγιάς που είδαμε, η οποία κατέστρεψε τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων”, αναφέρει η βασίλισσα που είναι και αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας. “.

Η Ισπανία επανεξετάζει την ηλεκτρολογική ασφάλεια των μνημείων της

Η Ισπανία θα επανεξετάσει την ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των μνημείων της, «ως προφανή συνέπεια» της πυρκαγιάς που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Χοσέ Γκιράο.

  • «Προφανώς, είναι ένα σήμα συναγερμού και ξεκινάμε επιθεώρηση όλων των εγκαταστάσεων» των μεγάλων μνημείων, δήλωσε ο Γκιράο, στη δημόσια ραδιοφωνία RNE, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το ποια μνημεία πρόκειται.

Είναι μια «προφανής συνέπεια» της πυρκαγιάς που παραμόρφωσε την Παναγία των Παρισίων, τον θόλο, τον σκελετό και ένα μεγάλο μέρος της οροφής του, πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός.

  • «Οι κίνδυνοι είναι πάντα οι παλιές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που πρέπει να επιθεωρηθούν», υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας πως «γενικά οι εγκαταστάσεις των μεγάλων μνημείων μας είναι ασφαλείς».

Ο Χοσέ Γκιράο ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανκ Ριστέρ ώστε να τεθεί «πλήρως στη διάθεσή του». «Προς το παρόν, πρόκειται κυρίως για ηθική υποστήριξη, αλληλεγγύη, και από κει και πέρα, για ό,τι θα έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

16/04/2019 14:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Παρίσι, Γαλλία

 

Στις στάχτες μεγάλο τμήμα της Παναγίας των Παρισίων: Tο δομικό ο κυριότερος κίνδυνος (photos,videos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: