Τουσκ: Ε.Ε. και ΗΒ συμφώνησαν σε ευέλικτη παράταση της διαδικασίας του διαζυγίου




Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι η ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αναβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ των 27 και το ΗΒ συμφώνησαν σε μια ευέλικτη παράταση [της διαδικασίας του Brexit] ως την 31η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ΗΒ θα έχει έξι μήνες για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση», εξήγησε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέτρεψε τη Βρετανία να μην κατασπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο που της δόθηκε για να άρει το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να παραταθεί η διαδικασία ως το αργότερο την 31η Οκτωβρίου.

«Σας παρακαλώ να μην σπαταλήσετε αυτόν τον χρόνο», τόνισε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε έπειτα από τη διαπραγμάτευση των 27 και του ΗΒ, που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Βρετανία συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της όλες τις επιλογές κατά τη διάρκεια της παράτασης: την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, την αλλαγή των ζητούμενων όσον αφορά το διαζύγιο, ή ακόμη και την ακύρωση του Μπρέξιτ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa-AFP
Βρυξέλλες, Belgium

Brexit τέλος; Οι 27 της Ε.Ε. συμφώνησαν αναβολή αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: