Με βόμβες laser και στόχευση ακριβείας έκαναν ντεμπούτο τα F-35 στην πρώτη τους πτήση




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Στο πεδίο βολής Καράβια, Ανατολικά της Μονεμβασιάς έκαναν ντεμπούτο τα Ιταλικά F-35 τα οποία συνοδεύτηκαν από τα Ελληνικά αεροσκάφη, αλλά και στο Ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπάρξει η απαραίτητη διαλειτουργικότητα ανάμεσα σε ιπταμένους που πετούν με την 5η και 4η γενιά.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες στο πεδίο βολής, τα 5ης γενιάς αεροσκάφη, προχώρησαν στην άφεση βομβών Laser. Όπως οι περισσότερες ξένες αποστολές, έτσι και οι Ιταλοί έχουν περιορισμένο πεδίο δράσης στην πατρίδα τους με αποτέλεσμα στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην διασυμμαχική άσκηση Ηνίοχος να έχουν πολλές ευκαιρίες για πτήσεις με ποικιλία υψών και αποστολών.
  • Όπως σημειώνουν ιπτάμενοι έως στιγμής οι Ιταλοί με τα F-35 δείχνουν αρκετά «σφιγμένοι» και δεν είναι παράλογο, καθώς είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουν μέρος σε μια αεροπορική άσκηση εκτός συνόρων. Αν λάβει κανείς υπόψη του τους περιορισμούς ασφαλείας που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω από τα F-35, τότε καταλαβαίνει κανείς πως δεν έχουν πολλά περιθώρια.
  • «Θυμίζει αυτή η συμπεριφορά τους Έλληνες ιπταμένους όταν ήρθαν στην Ελλάδα τα F-16 Block 30, που πίστευαν τότε πως έφτασε στην χώρα μας το απόλυτο όπλο» έλεγε με νόημα ανώτατο στέλεχος της ΠΑ. Για να μην υπάρχει το πρόβλημα του stealth, τα F-35 πετάνε με ανακλαστήρες που αυξάνουν το λεγόμενο RCS κι αυτό γίνεται για λόγους ασφάλειας πτήσεων ώστε να φαίνεται και στα ραντάρ των αεροσκαφών 4ης γενιάς.
  • Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται με ενδιαφέρον η εκτέλεση αεροναυτικών σεναρίων με τη συμμετοχή τόσο φρεγατών του Ελληνικού Στόλου, όσο και πυραυλακάτων, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία και για το Πολεμικό Ναυτικό να βρεθεί σε μια άσκηση με τη συμμετοχή διαφορετικών δυνάμεων.

Στον φετινό Ηνίοχο εκτός του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αμερικανού πρεσβευτή, που πάντα βρίσκεται στην Ανδραβίδα, τονίζοντας τη σημασία της άσκησης και τον ρόλο της χώρας μας στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, αναμένονται πλήθος Αξιωματούχων κι από τις άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες ιδίως αυτό το διάστημα έχουν τεράστιο νόημα, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί ένας υγιή σύμμαχο των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η νευρικότητα της Άγκυρας οδηγεί σε υπερπτήσεις μέσα στον Ηνίοχο

Νεύρων συνέχεια για την Τουρκία και ο λόγος είναι η πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος, οι πτήσεις των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που μπορεί να μην έκαναν ακόμη την εμφάνισή τους στο Αιγαίο, αλλά στην Νότια και κεντρική Ελλάδα, όμως οι Τούρκοι καταλαβαίνουν πως αυτό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Έλληνες πιλότους να «διαβάσουν» την 5η γενιά, ενώ το επόμενο διάστημα θα φανούν κατά τ’ αεροπορικά δρώμενα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

  • Δείγμα της νευρικότητας αποτελεί και το γεγονός πως κλήθηκε από την Τουρκία ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με την άσκηση Ηνίοχος τους «ανήσυχους» γείτονες, που βλέπουν μέσω των ΝΟΤΑΜ το κλείδωμα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, για τα διάφορα αεροπορικά σενάρια που πρόκειται να εκτυλιχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Βέβαια ανώτατες πηγές σημείωναν πως η κίνηση αυτή από την πλευρά της Άγκυρας, είναι πάγια σε μεγάλες ασκήσεις κατά τις οποίες δεσμεύονται μεγάλης κλίμακας περιοχές. Επιπλέον η Τουρκία έχει προχωρήσει εδώ και μέρες στην έκδοση «αντί-Νοταμ» μη δεχόμενη τις περιοχές ασκήσεων στο Βορειανατολικό Αιγαίο αλλά και στο Καστελόριζο.
  • Ο Έλληνας Αξιωματούχος με απλά λόγια, ενημέρωσε την Άγκυρα πως η άσκηση Ηνίοχος, στην οποία συμμετέχουν σημαντικές δυνάμεις από το εξωτερικό διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.
  • Παραδοσιακά η Τουρκία παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια τόσο μεγάλη άσκηση και με τη συμμετοχή μεγάλου όγκου αεροπορικών δυνάμεων, μέχρι να περάσουν στο επόμενο στάδιο οι πτήσεις που είναι το περιβάλλον του Αιγαίου, προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, δείχνοντας τόσο στην Ελλάδα αλλά και στις σύμμαχες χώρες, πως δεν υπολογίζουν ούτε διασυμμαχικές ασκήσεις, ούτε πως υπάρχουν στο αέρα μεγάλοι αριθμοί αεροσκαφών.

Όμως μέσα από τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, τις παραβάσεις του FIR Αθηνών και την κινητοποίηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όλες αυτές τις ημέρες η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια των ιπταμένων των χωρών που συμμετέχουν στον Ηνίοχο.

Ηνίοχος και F-35 εκνευρίζουν την Άγκυρα: Υπερπτήσεις και αερομαχίες στο Κεντρικό Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: