Πούτιν και Αναστασιάδης συμφώνησαν σε όλα, αλλά θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της Μόσχας;




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσαν χθες, στη Μόσχα, κοινή συνέντευξη Τύπου. Μετά τις εναρκτήριες τους δηλώσεις οι δύο Πρόεδροι απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς πώς συμβάλλουν οι δύο στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί καθώς και η συμφωνία που καλύπτει τον τομέα της ενέργειας στην υλοποίηση των πολιτικών τους και στη μεταξύ τους συνεργασία, ο Πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «δεν είμαστε φίλοι εναντίον κάποιου αλλά για την υλοποίηση των πανεθνικών μας προβλημάτων για το καλό των λαών μας. Και η συνεργασία μας δεν εμποδίζει κανέναν. Εχουμε δει σήμερα την υπογραφή μια σειράς κειμένων που αφορά τη συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα. Αυτό αφορά παραδείγματος χάρη τον ελλιμενισμό των σκαφών μας στα λιμάνια της Κύπρου. Πρόκειται για τα σκάφη μας που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της διεθνούς πειρατείας. Δεν πρέπει να απασχολεί αυτό το θέμα κανέναν.

Πρέπει να μιλάμε και για τη συμβολή της Κύπρου σε αυτό και είμαι σίγουρος θα φέρει αποτελέσματα σε αυτούς τους βασικούς τομείς.

Αναφορικά με την ενέργεια αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας μας. Υπάρχουν προοπτικές. Γνωρίζουμε ότι ξένες εταιρείες, αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εργάζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Πολλοί από τοςυ εταίρους μας, περιλαμβανομένης και της ηγεσίας της Κύπρου, ενδιαφέρονται για πιο δραστήρια συνεργασία και με τις ρωσικές εταιρείες. Θα μελετήσουμε αυτές τις δυνατότητες και δεν αποκλείουμε ότι θα γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία».

Κληθείς να πει πώς εκτιμά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρα από ρωσικής πλευράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «από την αρχή ήμασταν υπέρ του διπλωματικού διαλόγου για επίλυση της κρίσης. Ως θέμα αρχής υποστηρίζουμε βεβαίως την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όπως εξάλλου έπραξε και ο Πρόεδρος Πούτιν τόσο στη συνάντηση κορυφής το Σεπτέμβρη με την κα Μέρκελ και τον κ. Ολάντ όπως και κατά τη συνάντηση του Φεβρουαρίου μεταξύ του κ. Πούτιν, της κας Μέρκελ, του κ. Ολάντ και του κ. Ποροσένκο.

Πιστεύουμε ότι η διπλωματία πρέπει να δώσει την απάντηση και όχι τα στρατιωτικά μέσα. Την ίδια ώρα ήταν και παραμένει θέση μας – παρά το γεγονός ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε μια κοινή πολιτική, αλλά έχουμε τις δικές μας απόψεις, τη δική μας φωνή προτού καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματα – ότι όποιες κυρώσεις στη Ρωσία θα είχαν αντανάκλαση και στα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η μικρή μου πατρίδα η οποία εξαρτάται πολύ από τη Ρωσική Ομοσπονδία είτε αυτό αναφέρεται στην οικονομία είτε στις υπηρεσίες είτε στον τουρισμό είτε στην άμυνα είτε στη συμπαράσταση στο Κυπριακό.

Συνεπώς υπήρχαν πολλοί λόγοι να είμαστε μετριοπαθείς αλλά και ειλικρινείς και θετικοί στις προτάσεις έτσι ώστε να επιτύχουμε – από την ώρα που είδαμε την αποφασιστικότητα για επιβολή κυρώσεων – τις ηπιότερες δυνατές πιέσεις. Σταδιακά γίνεται αντιληπτό πιστεύω από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε μια μεγάλη χώρα, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, θα έχουν αντίμετρα ή τις αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για σειρά χωρών της ΕΕ, των μεγάλων βιομηχανικών χωρών μη εξαιρουμένων.

Η θέση μας παραμένει μία, ότι η διπλωματία θα πρέπει να δώσει τη λύση σε ένα πρόβλημα που τείνει να πάρει εκτάσεις εμφυλίου πολέμου». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ακρότητες που σήμερα προκαλούν δυστυχία και ζημιά γενικότερα στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας είτε και άλλων υπερατλαντικών εταίρων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις προκαλούν ζημιά και σε εμάς και τους εταίρους μας και αυτό καταδεικνύουν και οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που θεωρούν ότι η ίδια η ευρωζώνη έχει ζημιές που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται στη βάση και των εθνικών συμφερόντων – και όχι στη βάση ιδεών γενικού χαρακτήρα – όπως κάνει η Κύπρος και άλλες χώρες που υπερασπίζοντας τη θέση τους υπερασπίζουν τα συμφέροντα όλης της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να βοηθήσει η Κύπρος στη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ και πώς μπορεί να συμβάλει η Ρωσία στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν το πρόβλημα χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις. Η αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών που θα οδηγήσουν σ’ αυτή τη λύση. Αυστηρά τηρούμε τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, έχοντας ως γνώμονα τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η θέση δεν είναι συγκυριακή».

Ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση θα καταστεί κατορθωτή η επίτευξη λύσης, με στόχο να επωφεληθεί ο λαός της Κύπρου και ολόκληρη η Ευρώπη. «Με κάθε τρόπο θα επιδιώξουμε να το πετύχουμε. Η θέση μας γνωρίζετε δεν έχει αλλάξει ποτέ», είπε.

Πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε ότι η Κύπρος δεν είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και από αυτή την άποψη η φωνή της έχει την ίδια σημασία όπως και οι φωνές των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Γι αυτό η στάση της Κύπρου, την οποία δηλώνει ανοιχτά η Κύπρος πάνω σε μια σειρά από θεμελιακά θέματα, προκαλεί την ευγνωμοσύνη μας».

Σε ερώτηση για το θέμα της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ Gazprom και Ουκρανίας για την προμήθεια φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι στις συμφωνίες του Μινσκ υπάρχει πρόνοια που αφορά την αποκατάσταση της οικονομίας και της κοινωνικής σφαίρας ορισμένων περιοχών, αυτών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Πρόσθεσε ότι οι Αρχές στο Κίεβο πρέπει να εξασφαλίσουν την κάλυψη με ενέργεια σ’ αυτές τις περιοχές. «Μας έχουν αναφέρει ότι λόγω βλαβών στους αγωγούς σταμάτησε πριν από μερικές μέρες η προμήθεια φυσικού αερίου σ’ αυτές τις περιοχές. Πρέπει να εξασφαλίσουν την κάλυψη με ενέργεια αυτών των περιοχών».

Είπε ακόμη ότι η Gazprom σύμφωνα με το συμβόλαιο της προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ουκρανία και δεν έχει προχωρήσει σε καμία παράβαση. «Δεν γνωρίζω αν υπάρχει βλάβη στους αγωγούς αλλά ξέρω ότι εκεί κατοικούν περίπου 4 εκ. άνθρωποι. Φανταστείτε ότι εκεί θα βρεθούν χωρίς φυσικό αέριο το χειμώνα».

Πρόσθεσε ότι «ο ΟΑΣΕ έχει εντοπίσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Αν χαθεί και η προμήθεια το φυσικού αερίου, πώς μπορεί να ονομαστεί αυτό. Αυτό θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει γενοκτονία».

Είπε ακόμη ότι η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το συμβόλαιο και θα συνεχίσει να το κάνει. “Η προπληρωμή που έγινε από την ουκρανική πλευρά ήταν για προμήθεια αερίου για τέσσερα εικοσιτετράωρα. Αν η προπληρωμή δεν γίνει η Gazprom, σύμφωνα με το συμβόλαιο, θα καταστείλει τις προμήθειες. Φυσικά, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες απειλές για τη διέλευση του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη».

Είπε τέλος ότι από ρωσικής πλευράς καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να υπάρξει επίλυση του θέματος. «Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν στα άκρα. Όμως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, εξαρτάται και από την πειθαρχία στα οικονομικά από μέρους των Ουκρανών».

Φωτογραφία ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: