“Όχι” εισέπραξε από το Eurogroup η Αθήνα: Δεν θα εκταμιευθεί τελικά η δόση του ενός δισ. ευρώ




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος ολοκληρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή η συζήτηση ήταν σύντομη και σε θετικό κλίμα, ενώ οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Σε ό,τι αφορά το βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη διαπιστώθηκε μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Εξάλλου, στο Eurogroup τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το τηλεοπτικό κανάλι OPEN TV μετέδωσε ότι η συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης αποφάσισε αρνητικά αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο.

Bέβαια μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση τoυ Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν αποφάσισε, όπως άλλωστε αναμενόταν, την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. προς την Ελλάδα το Eurogroup, που συνεδρίασε την Καθαρά Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Εμπόδιο παραμένει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για το οποίο Αθήνα και θεσμοί δεν έχουν βρει ακόμη τη «χρυσή τομή».

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν είμαστε ακόμη εκεί, παρόλο που έχει συντελεστεί πρόοδος», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Θετική θα είναι η τοποθέτησή μας για την Ελλάδα, αφού έχει υλοποιηθεί η πλειοψηφία των δεσμεύσεων και σήμερα το θέμα θα εστιαστεί στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το αργότερο ως το Eurogroup Απριλίου θα υπάρξει το πράσινο φως», συμπλήρωσε ο Επίτοπος Μοσκοβισί.

«Η Ελλάδα βγήκε ήδη στις αγορές και αυτό είναι πολύ θετικό. Οι συζητήσεις συνεχίζονται» τόνισε με θετική διάθεση ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Θετικό τόνο είχε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Εξαιρετική χαρακτήρισε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Ελλάδα ο πρόεδρος Eurogroup

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: