Το έγγραφο του Eurogroup που απέρριψε η Αθήνα




Το γύρο του Ιντερνετ κάνει την τελευταία ώρα η φωτογραφία του κειμένου του Γερούν Ντάισελμπλουμ που η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με την Ημερησία (www.imerisia.gr), το κείμενο διέρρευσε από ξένους δημοσιογράφους μέσω του Twitter, αρχικά από την Telegraph και στην συνέχεια και από άλλα ΜΜΕ αφού έγινε γνωστή η στάση της Αθήνας.

Οπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, το κείμενο δεν έχει σχέση με τη συμφωνία Ντάισλμπλουμ-Τσίπρα, την περασμένη Πέμπτη, καθώς κάνει λόγο για παράταση του τρέχοντος Μημονίου.

Το προσχέδιο του Eurogroup περιλαμβάνει συνέχιση και ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, ρόλο για το ΔΝΤ και δέσμευση για τις ίδιες μεταρρυθμίσεις.

Σημαντικά είναι ορισμένα σημεία του κειμένου όπως εκείνο που αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, ρόλο για το ΔΝΤ και δέσμευση για τις ίδιες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την πρόταση ότι «Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα πλάνα της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα», όπως επίσης ότι «Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν την πρόθεση να ζητήσουν μία εξάμηνη τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα.

Το Eurogroup διατίθεται ευνοϊκά υπέρ ενός τέτοιου αιτήματος από τις ελληνικές αρχές».

Το σημείο εκείνο που αναφέρει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα κι ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά θα συστήνονται από τους δανειστές.

Επειτα από την εξέλιξη αυτή η συνεδρίαση διακόπηκε και σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 χωρίς να υπάρξει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup.

Ολόκληρο το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup που απέρριψε η ελληνική πλευρά έχει ως εξής:

To Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβάλει η Ελλάδα και οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους για μία ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο σταθερά βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) καθώς και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθετικότητας του χρηματοοικονομικού τομέα. Συγκεκριμένα οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή των χρονιζόντων επί μακρόν μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την απαρέγκλιτη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι όλων των πιστωτών τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πλέον αποτελεσματική χρήση των συνεχιζόμενων προβλέψεων της τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης επί τη βάσει της συνεργασίας που είχαν οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές. Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι σε μία σειρά τομέων οι ελληνικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές υπέδειξαν ότι προτίθενται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα κυβερνητικά πλάνα. Στο πλαίσιο αυτό προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπάρχουσα ενσωματωμένη ευελιξία του υπάρχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν την ισχυρή υπόσχεση να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες και να εργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του ασφαλιστικού.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την επίτευξη των κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων και δημοσιονομικών αποτελεσμάτων ώστε να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, στο πλαίσιο των στόχων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, τα όποια νέα μέτρα πρέπει να είναι προϋπολογισμένα και να μην θέτουν εν κινδύνω τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν μια τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες, ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Η περίοδος αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές και στο Eurogroup να εργαστούν για μια επακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα στυνεχίσει να παίζει το ρόλο του και σε αυτή τη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά στο αίτημα αυτό των ελληνικών αρχών.

Επίσης, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν συνετό να επεκταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο μηχανισμό «μαξιλάρι» του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) για έξι μήνες, παράλληλα με την επεκτάση του προγράμματος του EFSF. Κατόπιν του αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF θα μπορούσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Το Eurogroup δίνει έμφαση στο ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαλαιοποίηση των τραπεζών και για το κόστος εκκαθάρισης,
[το «σπάσιμο» των τραπεζών σε «καλή» και «κακή»). Θα αποδεσμευτούν δε μόνον στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μετά από απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρι να επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της, στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: