Χαμηλοί τόνοι από τις ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία




Συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά την -καταρχήν- ικανοποίηση για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, εξέφρασε με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η αμερικανική πλευρά, προτρέποντας τα εμπόλεμα μέρη να εφαρμόσουν άμεσα και κατά γράμμα τη συμφωνία, ώστε να προκύψει αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ενδεχομένως μία πολύ σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής διευθέτησης της σύρραξης και της αποκατάστασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι «η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί και να τηρηθεί».

Η αμερικανική πλευρά προειδοποιεί, ότι «τη συμφωνία πρέπει τώρα να ακολουθήσουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, με τα οποία θα εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων μερών», επισημαίνοντας πως «το πραγματικό τεστ της συμφωνίας θα είναι η πλήρης και σαφής εφαρμογή της, περιλαμβανομένου του βιώσιμου τερματισμού των εχθροπραξιών και της αποκατάστασης του ελέγχου από την Ουκρανία των συνόρων της με τη Ρωσία».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις του Μινσκ μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας. Εντύπωση προκαλεί το ότι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις της για τη συμφωνία του Μινσκ:

«Κατά το παρελθόν οι συμφωνίες του Μινσκ δεν εφαρμόστηκαν», ανέφερε η Αμερικανίδα αξιωματούχος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, εννοώντας την προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του περασμένου Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας, ότι στερείται νοήματος από τη μία να καταλήγουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία ειρήνης και από την άλλη να παραδίδονται σύγχρονα αντιαεροπορικά.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, «να αποσύρουν τα βαρέα όπλα από την εμπόλεμη ζώνη» και ειδικότερα από τη Ρωσία «να τερματίσει τη στήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές» και να αποσύρει στρατιώτες και οπλικά συστήματα από την ανατολική Ουκρανία».

PHOTO via http://foxct.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: