Με πακέτο ιδεών στον Ακιντζί ο Αναστασιάδης: Η Τουρκία δεν συζητά τίποτα μέχρι τον Ιούνιο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με επεξεργασμένες ιδέες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, για να αποτελέσει σημείο εκκίνησης νέων συζητήσεων, θα προσέλθει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην άτυπη συνάντηση που θα έχει με τον Μουσταφά Ακιντζί, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ακαδημαϊκούς να επεξεργασθούν ιδέες και να τις παρουσιάσουν. Είναι σαφές πως εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει τη Λευκωσία είναι να αποφύγει την τουρκική επιμονή για «θετική ψήφο», που θα εμποδίζει τη λειτουργικότητα του κράτους. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κ. Ακιντζί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήσει οποιοδήποτε σενάριο και μοντέλο λύσης, κάνοντας αναφορά στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν δυνατότητες για επανέναρξη συνομιλιών. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν συζητά πριν τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση, από την άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο η τουρκική πλευρά συντηρεί τις… ανεπίσημες επαφές, αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως «εκτός κουτιού» συναντήσεις.

Εκ των πραγμάτων και ο ΟΗΕ άρχισε να αναδιαμορφώνει τους σχεδιασμούς του. Κυρίως ως προς τους ρυθμούς. Σχεδίαζε μια διαδικασία-εξπρές, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΒΡΟΦ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Αυτή την εβδομάδα, στις 22 Φεβρουαρίου, συνάντηση θα έχουν στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ. Στην ατζέντα θα βρίσκεται το Κυπριακό, διμερή θέματα, σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. και περιφερειακά ζητήματα.

Σημειώνεται συναφώς ότι η συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει μετά τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο».

Χαμός στην θάλασσα και στον αέρα της Κύπρου: Η δράση του “Μπαρμπαρός” και του Nautical Geo

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: