Ο Αλέξης “σκότωσε” την Τρόικα – Σε μετωπική με τους δανειστές που παίζουν “σκληρά”




Ενα μεγάλο “ΟΧΙ” στο αίτημα για παράταση του μνημονίου είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση των δανειστών, οι οποίοι ετοιμάζονται για μεγάλη κόντρα με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί διπλωμάτες στο εξωτερικό, προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης.

Στα γερμανικά μέσα, έντονη είναι η δυσαρέσκεια από την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, καθώς το περιοδικό Spiegel αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει αποτύχει και σημειώνει:

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ζητήσει επέκταση του ελληνικού προγράμματος γιατί, όπως είπε, «δεν μπορεί να ζητήσει επέκταση σε ένα λάθος».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ και της 13ης σύνταξης, αλλά και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των συναδέλφων του Mega:

Μηνύματα προς εταίρους

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ρεαλιστικό σχέδιο και στρατηγική διαπραγματευτική, ενώ διεμήνυσε πως δεν έχει δεσμεύσεις. Μόνη δέσμευση, όπως είπε, είναι να υπηρετήσει το συμφέρον του λαού.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ο δρόμος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι “ανηφορικός”, ωστόσο επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα “στη διαπραγμάτευση καταθέτει προτάσεις και δεν δέχεται εντολές και μάλιστα μέσω ηλεκρονικής αλληλογραφίας”.

Έστειλε ακόμη μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται “την εθνική μας κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη”, καθώς και ότι “δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου, διότι δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής”.

Αυτό που, όπως εξήγησε, επιδιώκει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις είναι “μια νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα – γέφυρα μέχρι και τον Ιούνιο ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων”.

Μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης από την Τετάρτη το πρωί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ληφθούν μέτρα για δωρεάν σίτιση, στέγη, ρεύμα και φαρμακευτική περίθαλψη σε χιλιάδες νοικοκυριά που “έπεσαν θύμα της μνημονιακής βαρβαρότητας”, αλλά και η αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα (καθαριστριών ΥΠΟΙΚ, σχολικών φυλάκων, διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ), που, όπως σημείωσε, δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπονται ήδη στον προϋπολογισμό.

Δημόσια διοίκηση: Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα υλοποιηθεί η μεγαλύτερη θεσμική ανασυγκρότηση στην ιστορία χώρας, η οποία “έχει ήδη ξεκινήσει με τη μεγάλη αλλαγή στη δομή κυβέρνησης”.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η δημόσια διοίκηση θα αποσυμφορηθεί από στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων και θα καταργηθούν προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο στόλος των 700 περίπου αυτοκινήτων στα υπουργεία, θα πωληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν άνω των 700.000 ευρώ, αλλά και το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ζητήσει από την πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.

Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ένα νέο “ήθος εξουσίας”, ανέφερε ότι θα περιοριστεί κατά 30% το προσωπικό του Μαξίμου και κατά 40% η φρουρά του Μαξίμου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και το υπουργικό συμβούλιο.

Φορολογικά: Στο πεδίο της φορολογίας η κυβέρνηση δεσμεύεται να επεξεργαστεί και να υιοθετήσει ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη.

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την θέσπιση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, την καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω του περιουσιολογίου καθώς και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο πρωθυπουργός ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στον φόρο (ΕΝΦΙΑ) του 2014.

Ρύθμιση για οφειλές: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνοντας πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελούν “αιμορραγία”.

Καταργείται επίσης η ρύθμιση που μετατρέπει αντισυνταγματικά, όπως ανέφερε, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές.

Εργασιακά: Σε ό,τι αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016 ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας.

Εξήγγειλε ακόμη ότι παίρνουν τέλος οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών “που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια”.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών και την ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων. Με βάση αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει σε στενή συνεργασία με τον ILO την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.

Συντάξεις: Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν θα μειωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις, ενώ στα τέλη του 2015 θα δοθεί η 13η σύνταξη ως Δώρο Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν μηνιαία κάτω από 700 ευρώ.

Μεταξύ των εξαγγελιών ήταν και η ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Μάχη” κατά της διαφθοράς: Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει αδυσώπητη μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά και στη φοροδιαφυγή και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση:

– Άμεση κινητοποίηση του ΣΔΟΕ ώστε να ελεγθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών, η λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειας, η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Λιχτενστάιν.

– Σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών & σωμάτων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.

– Υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων πρακτικών για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.

– Κινητοποίηση του σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθευτών του δημοσίου.

– Τέλος στα θαλασσοδάνεια

Εξήγγειλε ακόμη την άμεση κατάργηση των “ούτως ή άλλως αντισυνταγματικών διατάξεων που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος”.

“Δεν διαγράφουμε το αμαρτωλό παρελθόν, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν”, υπογράμμισε.

Τράπεζες – Πλειστηριασμοί

Στον τραπεζικό τομέα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χρειάζεται ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας του, καθώς και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα στηρίζει καινοτόμες και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που κρίνονται σε αυτό το πλαίσιο αναγκαίες από την κυβέρνηση είναι η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε το Δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και των ιδιωτών μετόχων, η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας ώστε οι τράπεζες να αναλαμβάνουν την εκπλήρωση ποσοτικών και ποιοτικών στόχων με στόχο να υπηρετούν την οικονομία και την ανάπτυξη, η ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για την διαχείριση των “κόκκινων” και επιχειρηματικών δανείων που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.

Μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Eπενδύσεις

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά “δεν πρόκειται να συνεχίσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημόσιου πλούτου”. “Δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο”, σημείωσε.

Εξεταστική για τα μνημόνια

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές και όχι, όπως είπε, για να “εκδικηθούμε πολιτικούς αντιπάλους”.

Αστυνομία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο δόγμα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τις σχέσεις αστυνομίας – πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία του πολίτη από το έγκλημα και την ασφάλεια των πολιτών. Επανέρχεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς και εκσυγχρονίζεται η εκπαίδευση των αστυνομικών. Επιπλέον, η ΕΥΠ μετονομάζεται σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας με αποκλειστική αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια.

Μεταναστευτική πολιτική

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την άμεση ψήφιση νόμου ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

Υγεία

Στον χώρο της Υγείας, υποσχέθηκε ένα “δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας με εργαλεία την ανάσχεση της ροής δημόσιων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, την ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές και τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της διοίκησης του συστήματος”.

Προτεραιότητα είναι επίσης “η καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού”.

Παιδεία

Για την παιδεία οι στόχοι της κυβέρνησης είναι “εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης”.

Η νέα κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, “θα ξεκινήσει έναν μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων, που πάσχει βαθύτατα”. Αυτό θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας και χωρίς αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις, αλλά με διάλογο και με συναινέσεις, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Θα καταργηθεί δε άμεσα η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων.

Σε ό ,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια ιδρυμάτων, ενώ δίνεται έμφαση στην προώθηση της έρευνας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα εγγυάται την ανεξάρτητη λειτουργία ερευνητών και ερευνητικών κέντρων, αλλά και η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, ώστε να επιστρέψουν οι χιλιάδες νέες και νέοι ερευνητές που εγκατέλειψαν τη χώρα και σήμερα απασχολούνται σε πανεπιστήμια και σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού”.

Επανασύσταση ΕΡΤ

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πόρους από το ανταποδοτικό τέλος.

Η κυβέρνηση εγγυάται ακόμη, όπως ανέφερε, την καθολική πρόσβαση του ελληνικού λαού στο αγαθό της αντικειμενικής και αυτόνομης από πολιτικές παρεμβάσεις ενημέρωση, ενώ θα εφαρμόσει άμεσα θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης και θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμών για ανοιχτή, διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Εξωτερική πολιτική

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην υποστήριξη διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ με επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μίας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα.

Τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντική η εξεύρεση, στο πλαίσιο συνομιλιών υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για όνομα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Διεκδίκηση κατοχικού δανείου – επανορθώσεων

Ιστορική υποχρέωση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διεκδίκηση θα παίξει η Εθνική Επιτροπή, αλλά και ο Μανώλης Γλέζος. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος και για τη συνδρομή της Βουλής και όλων των πτερύγων του συνταγματικού τόξου.

Έκκληση για συναίνεση

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, τη διαπραγμάτευση και την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. “Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή, όπως μας ζητούσαν προηγουμένως άλλες κυβερνήσεις. Εμείς ζητάμε συναίνεση για τη λύτρωση, για τη σωτηρία, για την προκοπή, για την πρόοδο, συναίνεση για να ξανακάνουμε την πατρίδα μας ισότιμη, περήφανη, με φωνή, με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη”, είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: