Bloomberg: Ελκυστικό αλλά όχι πειστικό το επιχείρημα για διαγραφή του χρέους




Ελκυστικό, αλλά όχι πειστικό θεωρεί το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του ελληνικού χρέους, ανάλογη με αυτή που εφαρμόσθηκε στην μεταπολεμική Δυτ. Γερμανία, ο Leonid Bershidsky σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Germany Deserved Debt Relief, Greece Doesn’t», σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις της Δυτ. Γερμανίας που επωφελήθηκαν από την ελάφρυνση του χρέους ήταν αντικομουνιστικές και αντιμαρξιστικές.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κας Μέρκελ ήταν αυτό που κυβέρνησε για δύο δεκαετίες την μεταπολεμική Δυτ. Γερμανία, ενώ μολονότι ήταν λιγότερο φιλελεύθερο από ότι σήμερα, καθώς οικοδόμησε ένα εκτεταμένο κράτος πρόνοιας, παρέμεινε μια κεντροδεξιά καπιταλιστική δύναμη που θεωρούσε ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να οδηγήσει σε μια λίγο-πολύ καθολική ευημερία. Οι ακροαριστερές δυνάμεις δεν συμμετείχαν στην διαδικασία του Λονδίνου το 1953. Βρίσκονταν στην Αν. Γερμανία.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι μέσα, με τα σχέδιά του για κρατικοποίηση των τραπεζών και των υπηρεσιών και τις δαπανηρές υποσχέσεις του προς τους ψηφοφόρους. Θα χρησιμοποιήσει την ελάφρυνση του χρέους για να παράσχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά, για να επιδοτήσει τα ενοίκια, για να αποκαταστήσει τα δώρα Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και για να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει σε αυτές ακριβώς τις πρακτικές που οδήγησαν στην συσσώρευση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια ακραία περίπτωση ηθικού κινδύνου την οποία οι μεταπολεμικές γερμανικές κυβερνήσεις απέφυγαν συνειδητά υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-27/germany-deserved-debt-relief-greece-doesn-t-i5fdca2y

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ CHICAGO TRIBUNE: Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΕΙ ‘ΟΧΙ’ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η συμμετοχή σε ένα κλαμπ αποφέρει οφέλη, αλλά ενέχει και ευθύνες: Πρέπει να πληρώνεις τα χρέη σου. Εάν δεν μπορείς, και απορρίπτεις μια ειδική προσφορά για να μείνεις, πρέπει να είσαι έτοιμος για μια άβολη συζήτηση με τον πρόεδρο του κλαμπ και να πεις ‘γεια’ στην αγαπημένη σου δερμάτινη καρέκλα δίπλα στο τζάκι, αναφέρει η CHICAGO TRIBUNE σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Greece votes ‘no‘ on austerity — and reality» προσθέτοντας ότι αυτό είναι το σημείο όπου κατευθύνεται η Ελλάδα μετά τις εκλογές της Κυριακής, έξω δηλαδή από την πόρτα της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν σοκαριστική και δαπανηρή, αλλά ακόμη πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα, καθώς δεν αποτελεί πλέον αδιανόητο σενάριο. Υπάρχει μάλιστα και λέξη γι’ αυτό: Grexit.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι ήγειραν το ενδεχόμενο εξόδου με τη στήριξη που παρείχαν στο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υποσχέθηκε την απομάκρυνση της χώρας από τους οδυνηρούς όρους του σχεδίου διάσωσης των 270 δις δολαρίων. Η ελληνική οικονομία ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2010 όταν δέχτηκε τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων ηγετών με αντάλλαγμα την δέσμευση στην αναμόρφωση της οικονομίας. Αυτό σήμαινε περικοπή των κυβερνητικών δαπανών και αύξηση των φόρων, κάτι που πονάει.

Πέντε χρόνια μετά η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Η ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα υπόφερε αρκετά. Ορκίστηκε Πρωθυπουργός τη Δευτέρα, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας, δηλώνοντας ότι θα θέσει τέλος στον «φαύλο κύκλο της λιτότητας».

Σαν να ήταν εξαιρετικά εύκολο, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του σχεδίου διάσωσης, την διαγραφή του υπέρογκου ελληνικού χρέους και την διοχέτευση χρήματος στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να ελαφρυνθεί ο πόνος και να κινηθεί η οικονομία. Προτίθεται να αποκαταστήσει τους μισθούς και τις συντάξεις και να παράσχει ενισχύσεις στους φτωχούς. Αμφισβήτησε μάλιστα απευθείας την ευρωπαϊκή εξουσία δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ακούσει την Τρόικα. Αυτό δεν άρεσε στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωζώνης σχεδίασαν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη από την χρηματοπιστωτική κρίση, βάσει της ιδέας ότι τα προβληματικά κράτη θα λάβουν στήριξη, αλλά θα πρέπει παράλληλα να μεταβάλλουν τον σπάταλο τρόπο λειτουργίας τους. Εάν ο κ. Τσίπρας υπαναχωρήσει δεν θα πρόκειται μόνο για μια αθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες, όπως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία,  στην ελάφρυνση της λιτότητας, διακινδυνεύοντας την επιστροφή της κρίσης στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες της Ευρώπης δείχνουν τη βούλησή τους να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα τους όρους του σχεδίου διάσωσης, αναπροσαρμόζοντάς τους ελαφρά, αλλά όχι έτσι όπως το εννοεί ο κ. Τσίπρας. «Το πιο σπουδαίο πράγμα είναι ότι εάν παραμένεις στην Ευρωζώνη ακολουθείς τους κανόνες που έχουμε. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Jeroen Dijsselbloem. Κατά συνέπεια θα έχουμε τα αποτελέσματα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης η οποία θα οδηγήσει είτε σε έναν συμβιβασμό, είτε στο Grexit.

Όπως επισημαίνεται, εάν ο κ. Τσίπρας και η Ευρώπη δεν επιτύχουν συμβιβασμό, τα δύο μέρη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους διάφορα πράγματα. Οι συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ δεν είναι προβλέψιμες, αλλά είναι διαχειρίσιμες. Η Ευρώπη θα δέχονταν απώλειες στα δάνειά της και θα ξεπερνούσε το εμπόδιο ότι η μεγάλη ιδέα της ενότητας του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει όρια. Η Ελλάδα θα απαλλάσσονταν από το χρέος της αλλά θα αντιμετώπιζε στο άμεσο μέλλον δυσχερέστερες συνθήκες, εξαιτίας κυρίως της κατάρρευσης της αξίας των καταθέσεων σε ευρώ.

Η Ελλάδα εξάλλου δεν υπήρξε ποτέ μια ισχυρή υποψήφια χώρα για το ευρώ, ενώ το σχέδιο λιτότητας που συγκροτήθηκε είναι ένα φιάσκο. Με την επιστροφή στη δραχμή θα πέσει το κόστος των ελληνικών εξαγωγών και των διακοπών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να εμείνουν στις θέσεις τους. Η Ελλάδα χρειάζεται να πάρει μια ανάσα, αλλά όχι να απομακρυνθεί από την οικονομική πραγματικότητα, επειδή το διεκδικούν οι πολίτες της. Εάν τα δύο μέρη δεν συμφωνήσουν στους όρους συμμετοχής στην Ευρωζώνη, θα πρέπει ίσως να χωρίσουν τους δρόμους τους, καταλήγει το κύριο άρθρο.

http://www.chicagotribune.com/news/opinion/editorials/ct-greece-euro-zone-exit-0127-20150126-story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: