Η πρόοδος της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο κίνητρο για το μέλλον, λέει η Μέρκελ: Το απόγευμα στην Αθήνα




“Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο” τονίζει η Άγκελα Μέρκελ σε αποκλειστική δήλωσή της στην “Καθημερινή”, ενόψει της επίσκεψή της στην Αθήνα, προσβλέποντας σε “καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις”.

Παράλληλα, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη στήριξή της στη συμφωνία των Πρεσπών, στην επίτευξη της οποίας ο παρασκηνιακός ρόλος του Βερολίνου ήταν εξαιρετικά σημαντικός. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής δήλωσης της καγκελαρίου:

Η δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ:

  • «Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων, όσο και ως εταίροι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μία δύσκολη πορεία. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της Γερμανίας».

Το πρόγραμμα της επίεκσεψης στην Αθήνα

Η Καγκελάριος Μέρκελ φτάνει στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης και θα συναντηθεί αμέσως με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις ενώ την Παρασκευή το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 14.00 η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στην γερμανική πρεσβευτική κατοικία και ακολούθως θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα συμπίπτει με την ψήφιση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ των συνταγματικών αλλαγών και της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ελληνική Κυβέρνηση αναμένει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο δήλωση στήριξης στη συμφωνία αλλά και θετική τοποθέτηση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή της στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Στην Αθήνα θεωρούν ότι στήριξη της Μέρκελ στα δύο αυτά επίπεδα θα λειτουργούσε ευεργετικά τόσο ως προς την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την προσπάθεια της χώρας να προσφύγει στις αγορές με ελκυστικό επιτόκιο εντός του επόμενου διμήνου.

Απαγόρευση για πορείες και συγκεντρώσεις στην Αθήνα, με την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ

 

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: