Εγώ πήρα την απόφαση για τη Συρία πριν ενάμιση χρόνο, λέει ο Τραμπ: Μίλησε με Νετανιάχου




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Από τη Βαγδάτη ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση αποχώρησης από τη Συρία, πριν από ενάμιση χρόνο.

Έτσι ξεκαθάρισε ο ίδιος ότι δεν αποφάσισε την αποχώρηση επειδή του το ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο απάντησε ότι έμειναν λίγα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους, όταν προσφέρθηκε να αναλάβει τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντστών.

«Όπως γνωρίζετε», είπε στους δημοσιογράφους, «έχουμε χτυπήσει περίπου το 99%».

Επίσης δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα της απόσυρσης των Αμερικανών στρατιωτών, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργό του Ισραήλ, και τόνισε ότι το Εβραϊκό Κράτος μπορεί να αμυνθεί και μόνο του. «Θα είμαστε πάντα εκεί για το Ισραήλ», υπογράμμισε ο κ. Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να εκβιάζεται από τον Ερντογάν. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την υπόθεση της απόσυρσης από τη Συρία, ως μία πράξη που επιβλήθηκε στον Αμερικανό πλανητάρχη από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Δήλωσε σχετικά:

  • «Είπα στους στρατηγούς – πριν από ενάμιση χρόνο. Τους είπα: “Ας αποχωρήσουμε από τη Συρία.” Και απάντησαν: “Κύριε, μπορούμε να έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο;” Είπα, “ναι, έχετε έξι μήνες ακόμα. Ας φύγουμε (μετά) από τη Συρία”. Το έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Και έπειτα – και από άλλα μέρη πρέπει να φύγουμε. Αλλά ας μιλήσουμε για τη Συρία.
  • Τους είπα: “Ας φύγουμε από τη Συρία, ας φέρουμε τους νέους μας στα σπίτια τους”. Και απάντησαν: “Κύριε, θα μπορούσαμε να έχουμε έξι μήνες;” Είπα, “Έχετε έξι ακόμα μήνες.” Και τους έδωσα έξι μήνες. Τότε τους είπα, “Ας αποχωρήσουμε.” Και είπαν: “Κύριε, θα μπορούσαμε να έχουμε έξι μήνες ακόμα;” Είπα, “Έχετε έξι ακόμα μήνες.”
  • Και τότε, είπαν ξανά πρόσφατα, “Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο χρόνο;” Απάντησα: “Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, είχατε αρκετό χρόνο.”

Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα, ότι δηλαδή αποφάσισε την απόσυρση στις 14 Δεκεμβρίου, κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Ερντογάν.

  • «Ξέρετε, ο τρόπος που δημοσιοποιήθηκε ήταν ως μόλις να το αποφάσισα. Όχι, δεν αποφάσισα την απόσυρση (εννοεί πρόσφατα). Μιλούσα για αυτό για ενάμισι χρόνο. Έχω πει στους στρατηγούς, “Πάμε να φύγουμε. Πάρτε περισσότερο χρόνο. Ας πάμε να φύγουμε.., Πάρτε περισσότερο χρόνο”. Συνεχώς τους έδινα περισσότερο χρόνο. Τελικά τους είπα: “Εντάξει, είναι πλέον καιρός οι άλλοι να αναλάβουν αυτόν τον αγώνα.” Δεν θέλουμε να είμαστε εκεί. 
  • Αν κοιτάξετε τη Συρία -πήγαμε εκεί πριν από περίπου οκτώ χρόνια, και έπρεπε να ήταν για περίοδο τριών μηνών. Δε φύγαμε ποτέ. Ήρθε η ώρα να φέρουμε τους ανθρώπους μας πίσω στα σπίτια τους».

Παρά το γεγονός ότι άλλη είναι η γνώμη των Αμερικανών στρατηγών και της πλειοψηφίας των συνεργατών του, ο πρόεδρος Τράμπ επιμένει ότι το ΙΚ ηττήθηκε.

  • «Τους έχουμε τελειώσει (εννοεί τους τζιχαντιστές). Τους χτυπήσαμε αλύπητα», είπε, και αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
  • «Θα σας πω ότι είχα κάποιες πολύ καλές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να τους χτυπήσει επίσης. Και θα το κάνει. Και άλλοι θα το κάνουν, γιατί είμαστε στην περιοχή τους. Θα πρέπει να μοιράζονται πραγματικά το βάρος του κόστους, και δεν το κάνουν (εννοεί αυτή τη στιγμή).
  •  Και τώρα πρόκειται να το κάνουν. Και αν δεν το κάνουν, οι τζιχαντιστές θα μπούνε μέσα και θα πάνε σε μέρη όπως η Τουρκία και η Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ και πολλά άλλα μέρη. 
  • Έτσι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τη δική τους δουλειά και θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ο χωροφύλακας όλου του κόσμου. Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό. Θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Αυτοί οι άνθρωποι (εννοεί τους στρατιώτες) θέλουν να προστατεύσουν τη χώρα μας. Βρίσκονται (στη Συρία) εδώ και πολύ καιρό».

Ο κ. Τράμπ διέψευσε ότι έχει σχέδια να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις και από το Ιράκ.

«Δεν υπάρχουν σχέδια, όχι», απάντησε και πρόσθεσε:

  • «Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Ιράκ ως βάση αν θέλαμε να κάνουμε κάτι στη Συρία. Εάν – θα το πω αυτό. Αν δούμε κάτι να συμβαίνει με το ISIS που δεν μας αρέσει, μπορούμε να το χτυπήσουμε τόσο γρήγορα και τόσο σκληρά. Δεν θα το κάνουν – (διότι) θα ξέρουν πραγματικά τι εστί κόλαση. 
  • Αλλά ήρθε η ώρα να βγάλουμε τους στρατιώτες μας από τη Συρία, είναι καιρός να βγάλουμε τους νέους μας έξω.
  • Έχω υπογράψει πολλά γράμματα και δεν μου αρέσει να στέλνω τα γράμματα αυτά στα σπίτια των γονιών τους, λέγοντας ότι ο γιος σας ή η κόρη σας έχουν σκοτωθεί. Δεν μου αρέσει να το κάνω. Το έχουμε κάνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 
  • Ήμασταν εδώ, και αν κοιτάξετε το Αφγανιστάν, είμαστε εκεί 19 χρόνια. Το κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Έτσι, έδωσα τη προειδοποίηση για τη Συρία».

Αναφερόμενος στην κριτική ότι αποσυρόμενοι οι στρατιώτες των ΗΠΑ από τη Συρία, αυξάνεται ο κίνδυνος για το Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε:

  • «Λοιπόν, δεν το βλέπω. Και μίλησα με τον Bibi (Μπέντζαμιν Νετανιάχου). Το είπα στο Bibi. Και, ξέρετε, δίνουμε στο Ισραήλ 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Και το κάνουν πολύ καλά αμυνόμενοι για τους εαυτούς τους, αν ρίξετε μια ματιά. 
  • Αλλά θα είμαστε εκεί για το Ισραήλ. Θα είμαστε πάντα εκεί για το Ισραήλ. Είμαι αυτός που μετέφερε την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Ξέρετε, κανείς δεν ήταν πρόθυμος να το κάνει αυτό. Όλοι αυτοί οι Πρόεδροι ήρθαν και έφυγαν. Όλοι είπαν ότι θα το κάνουν. Ποτέ δεν το έκαναν. Πολλοί, πολλοί πρόεδροι, δήλωσαν ότι πρόκειται να μετακινήσουν την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Ποτέ δεν το έκαναν. Το έκανα. Μεγάλη η διαφορά. 
  • Αυτός είναι ο τρόπος. Και θα φροντίσουμε καλά το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα είναι καλά. Αλλά δίνουμε στο Ισραήλ 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Και τους δίνουμε, ειλικρινά, πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά, αν κοιτάξετε τα βιβλία – πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά. Και έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά (αμυνόμενοι) για τους εαυτούς τους».

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Ιράκ είπε ο Τραμπ: Υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη Συρία (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: