ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέα πρόταση αλλά με τον ίδιο στόχο, να προβληθούν προσκόμματα στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων,  παρουσίασε η τουρκική πλευρά για το θέμα του φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, πρότεινε τη σύσταση ταμείου στο οποίο θα κατατίθεται «το δικαίωμα του Τ/Κ λαού» σε ένα λογαριασμό και να τεθεί υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών ή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Λευκωσία, ήταν το σχόλιο αρμόδιας πηγής, η οποία παρέπεμψε στο ταμείο που θα συγκροτηθεί λόγω και των μνημονιακών υποχρεώσεων της Κύπρου.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι είχαν προτείνει τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά.  Αναφερόμενος στις συνεννοήσεις με την Αθήνα έκανε λόγο για εισαγωγή ενός πρόσθετου άρθρου στο Ανακοινωθέν της 11η Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, είπε, θα ξεκινούσαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις και να επιλυθεί το ζήτημα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, που είχε συνομιλίες με την ηγεσία του ψευδοκράτους, ουσιαστικά πραγματοποίησε την επίσκεψη για να υπερασπιστεί την επιδρομική πολιτική της κυβέρνησής του και να ενισχύσει τις πρακτικές αυτές. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έρογλου, είπε πως η αντίθεσή τους έγκειται στις μονόπλευρες ενέργειες των Ε/κ στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα δικαιώματα των Τ/κ στα αποθέματα ΦΑ ή πετρελαίου. Κάνοντας έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού να συνεργασθούν για λύση, υποστήριξε πως την  απόφαση για τη νέα NAVTEX  την πήρε το ψευδοκράτος και η Τουρκία ανταποκρίθηκε στο αίτημα ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη. Είναι καθήκον της Τουρκίας, είπε, να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ. Παράλληλα, επιχείρησε να φορτώσει στη Λευκωσία την επέκταση της NAVTEX αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.  Ανέφερε ότι ο κ. Άιντα ζήτησε χρόνο και του δόθηκε, περίμεναν μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Δεν ήρθε θετική απάντηση από την ε/κ πλευρά «και εμείς προχωρήσαμε στην ανακοίνωση της NAVTEX. Αυτό έγινε».

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου είπε πως «δεν θα φτάσεις πουθενά αν θερμαίνεις τα νερά στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ξέρουν ότι το φυσικό αέριο δεν έφερε πάντοτε την προσέγγιση, αλλά κάποτε την καταστροφή».

«Δεν ξεγελάστηκε ο κ. Άιντα»

ΤΗΝ παρέμβαση της εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προκάλεσαν συζητήσεις γύρω από τη στάση της Άγκυρας στην πρόσφατη πρωτοβουλία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπάρθ Άιντα.

Ο κ. Άιντα δεν ξεγελάστηκε στο θέμα της ανανέωσης της NAVTEX από την Τουρκία και γι` αυτό παραπλάνησε και την ε/κ πλευρά, αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ. Σε δηλώσεις σε τ/κ κανάλι, η εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Λουίζ Μπάρμπαρα είπε ότι τα δημοσιεύματα πως παραπλανήθηκε ο κ.Άιντα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη διαδικασία “κανείς δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις σε κανέναν”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: