China Daily: Οι Κινέζοι μας συστήνουν …λιτότητα




Για ένα καλύτερο μέλλον, η λιτότητα στην Ελλάδα πρέπει να συνεχισθεί, αναφέρει σε άρθρο γνώμης στην China Daily ο Fu Jing, κύριος ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, o οποίος επισημαίνει ότι εάν μετά από πέντε χρόνια, επιτευχθεί η συγκέντρωση των απαραίτητων κρατικών κεφαλαίων, τότε θα μπορέσουν να αυξηθούν και οι κοινωνικές δαπάνες.

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ίσως επιτρέψουν στο ακροαριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει Κυβέρνηση, αναφέρει εισαγωγικά το κινεζικό άρθρο. Ο ηγέτης του κόμματος έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν συμφωνήσουν για τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, ο όρος “Grexit” κάνει και πάλι την εμφάνισή του στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ μετά από την περίοδο 2011 και 2012. Ήδη, οι πρόωρες εκλογές έχουν επηρεάσει αρνητικά την ελληνική Οικονομία και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Χαρδούβελη, να δηλώνει ότι καταθέσεις, ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες κατά το τελευταίο δίμηνο.

Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ο κίνδυνος οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα ΜΜΕ και οι αγορές να μεταδώσουν την ανησυχία τους για την πολιτική του ακροαριστερού κόμματος και η κατάσταση να πάει από το κακό στο χειρότερο για μία ακόμη φορά. Ευτυχώς, όμως, ο Α. Τσίπρας έχει αρχίσει να μαλακώνει τη στάση του, δηλώνοντας ότι δεν θα ληφθούν μονομερείς αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, το ακροαριστερό κόμμα δεν μοιάζει ουσιαστικά να επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε., καθώς τα οφέλη από την Ευρώπη είναι πολύ περισσότερα από τα προβλήματα. Αυτό, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους και να κερδίσει περισσότερη στήριξη, κάνοντας λόγο για αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Οι θέσεις αυτές ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των περισσοτέρων Ελλήνων ψηφοφόρων, που έχουν κουραστεί από τη λιτότητα, σχολιάζει ο Fu Jing.

Όμως, θα είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει σε πράξη τις προεκλογικές αυτές υποσχέσεις του. Και εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν τη χώρα, χάος θα επικρατήσει στην ελληνική Οικονομία, ενώ θα επηρεασθεί και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές. Κατά το παρελθόν έγιναν τεράστια πολιτικά λάθη, με το “μαγείρεμα” των κρατικών οικονομικών στοιχείων, τη συντήρηση της διαφθοράς, τη χαλαρότητα στη φορολογική πολιτική και την ελλιπή δημοσιονομική επιτήρηση. Αυτό, λοιπόν, που απαιτείται σήμερα δεν είναι η αύξηση των κοινωνικών παροχών, αλλά ένα μαζικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα επαναφέρει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή είναι η δυσκολία, που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες, με τη στήριξη των διεθνών πιστωτών της χώρας. Μετά από άλλη μία πενταετία, εάν τελικά έχει επιτευχθεί η συγκέντρωση των απαραίτητων κρατικών κεφαλαίων, τότε θα μπορέσουν να αυξηθούν και οι κοινωνικές δαπάνες, ισχυρίζεται ο Fu Jing, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι, εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να διαχειρισθεί κατάλληλα τα μέτρα λιτότητας, τότε θα υπονομευθεί η σημερινή επιτυχημένη πορεία της και θα ξανακυλήσει στην οικονομική ύφεση.

Ο Κινέζος αρθρογράφος αναφέρει ότι μέχρι στιγμής η συζήτηση διεθνώς έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αβεβαιότητα και το μέλλον της Ελλάδας. Αυτή, όμως, η αβεβαιότητα στην Ε.Ε. θα συνεχισθεί και θα ενταθεί περαιτέρω εάν στη Μ. Βρετανία επικρατήσουν στις εκλογές του Μαΐου οι Συντηρητικοί του D.Cameron, οι οποίοι, όπως έχουν υποσχεθεί, μπορεί να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. To Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να αποχωρήσουν από την Ένωση, επισημαίνει ο Fu Jing.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: