Κινητοποίηση-διαβήματα για τις προκλήσεις: Με NAVTEX συνομιλίες δεν θα γίνουν




Οσο βρίσκεται σε ισχύ η τουρκική NAVTEX η Λευκωσία δεν πρόκειται να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτή είναι θέση που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια των χωριστών συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους προκάτοχους του, Δημήτρη Χριστόφια και Γιώργο Βασιλείου, τους πρώην ΥΠΕΞ( Μάρκο Κυπριανού, Ερατώ Μαρκουλλή και Νίκο Ρολάνδη), τη διαπραγματευτική ομάδα και το Συμβούλιο Γεωστρατηγικής Πολιτικής.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τη Δευτέρα τους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία( με έδρα τη Λευκωσία και αλλού) ενώ θα υπάρξουν παράλληλες κινήσεις που θα επικεντρωθούν προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ταυτόχρονα,  έχουν δοθεί οδηγίες προς τις διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις στις οποίες είναι διαπιστευμένες για τις τουρκικές προκλήσεις. Γίνονται διαβήματα ενώ ενημερώνονται διεθνείς οργανισμοί, ΟΗΕ και Ε.Ε. εν αναμονή στην Κύπρο και του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα( 13 -14 Ιανουαρίου). Ο κ. Άιντα όπως είναι γνωστό θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 26 Ιανουαρίου.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και στη σύσκεψη των αρχηγών που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος για τη Δευτέρα. Στην ατζέντα της σύσκεψης αυτής πέρα από το Κυπριακό θα είναι και το θέμα των εκποιήσεων και της πρότασης για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Ο Πρόεδρος έχει καταγράψει διάφορες ιδέες που ακούστηκαν στη διάρκεια των χθεσινών επαφών του και οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.

* Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε πως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πεισθούν για τη συνέπεια και καλή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό και μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να αποσύρει την οδηγία NAVTEX, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

«Είπαμε και την άποψή μας στον Πρόεδρο. Κάποιος θα πει ότι ο Χριστόφιας ευλογεί τα γένια του, ας το πει. Η γνώμη μου είναι ότι η δική μας πλευρά με σαφήνεια και ανεξαρτήτως αντιδράσεων στο εσωτερικό μέτωπο θα πρέπει να επανέλθει στις συγκλίσεις, να στηρίξει τις συγκλίσεις και να κάνει ξεκάθαρο στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι συνεπής σε ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα και σωστά να δηλώσει ότι μπορεί να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί και πέρα μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ

Το Κυπριακό απασχόλησε τη 7ης Διάσκεψης Πρέσβεων της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε ενημέρωση στους πρέσβεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη στάση που θα πρέπει να  τηρήσουν στις χώρες που είναι διαπιστευμένοι. Οι πρέσβεις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, στην Ασία, στα Βαλκάνια, στη Νότια Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή, στην Αφρική, στη Βόρεια Αμερική, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Κατά τη διάσκεψη Πρέσβεων συμμετείχαν συνολικά 237 ΤούρκοΙ Πρέσβεις, εκ των οποίων οι 140 υπηρετούν στο εξωτερικό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: